Apelul prof. Valentin Ciorbea către autoritățile locale, pentru ridicarea Monumentului Unirii Dobrogei cu România

Fostul consilier local municipal, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, consideră că se impune ridicarea Monumentului Unirii Dobrogei cu România. În contextul în care țara noastră se pregătește, în 2018, pentru Centenarul Marii Unirii, eveniment de mare prestigiu în alte țări, precum Polonia și aproape ignorat de autoritățile românești care astăzi beneficiază de funcții tocmai grație jertfei ostașilor români pe câmpurile de luptă, Valentin Ciorbea adresează o scrisoare deschisă liderilor politici locali, precum președintele Consiliului Județean Constanța, Marius-Horia Țuțuianu; primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău și tuturor parlamentarilor de Constanța. Prin intermediul acestei scrisori, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea atrage atenția că anul 2018 este, pentru dobrogeni, unul special, cu dublă semnificație istorică, întrucât „România serbează Centenarul făuririi României Mari și 140 de ani de la Unirea celei mai mari părți a Dobrogei cu România”, sintagmă folosită de profesor ca o premieră în spațiul public, întrucât Cadrilaterul, o altă frontieră semnată cu sânge românesc, este complet ignorat în literatura de specialitate și politica ultimilor ani, după trădarea și lașitatea tipică politicienilor români, în septembrie 1940, la Craiova.

CITEȘTE ȘI:

Marcăm „anul Ovidius” printr-o bătaie de joc administrativă de proporții istorice: statuia poetului latin este evaluată la… 2,56 lei!

„Intrarea trupelor și a reprezentanților administrației românești în frunte cu Domnitorul Carol în Dobrogea, la 14 noiembrie 1878, a rămas în istoria noastră ca un eveniment istoric major, al doilea după Unirea Principatelor, în procesul de construcție a statului unitar pe vatra de formare și existență milenară a poporului român. Încă din 1880, Prefectura Constanța, împreună cu Primăria, au luat decizia de a ridica un monument semnificativ. Guvernul a acordat o sumă de bani, Primăria a pus la dispoziție terenul, s-a întocmit planul monumentului și s-au deschis liste de subscripție publică pentru completarea fondului. Vremurile nu au permis însă finalizarea proiectului, care a rămas moștenire generațiilor viitoare pentru împlinire. Apreciem că momentul a venit și prilejul s-a conturat ca monumentul să fie realizat, astfel ca la 14 noiembrie 2018, când sărbătorim Ziua Dobrogei, să-l inaugurăm. În opinia noastră, primul pas care trebuie făcut de îndată este constituirea unui grup de lucru format din reprezentanți ai autorităților județene și locale, ai instituțiilor de cultură, parlamentari, personalități, ziariști, sculptori, arhitecți, constructori ș.a. care să treacă la pregătirea documentației”, susține prof. univ. dr. Valentin Ciorbea în scrisoarea sa.

Demersul fostului consilier local nu a fost, însă, până acum, întâmpinat cu entuziasm de parlamentari și autoritățile locale, Valentin Ciorbea susținând că aceștia „trăiesc într-o altă sferă” și „nu îi interesează evenimentele culturale”.

„Din păcate, demersul meu nu este perceput așa cum trebuie. Am crezut că măcar facem un postament, pentru că un astfel de monument se face în câțiva ani. Practic, parlamentarii nu au răspuns absolut deloc, Primăria și județul la fel. Nu îi interesează absolut deloc, ei trăiesc într-o altă sferă, nu îi interesează evenimentele culturale”, a spus prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, pentru TOMIS NEWS.

În 2018, se împlinesc 140 de ani de când Dobrogea a revenit la patria mamă. La finele Războiului pentru Independenţă (1877 – 1878), în ziua de 14 noiembrie 1878, Regele Carol I proclama alipirea Dobrogei la România, preluând administraţia de la Rusia. Ziua Dobrogei marchează reintrarea Dobrogei în componenţa statului român modern. Pe 14 noiembrie 1878 au intrat în vigoare două documente fundamentale, semnate de către domnitorul Carol I: „Proclamaţia către dobrogeni“, respectiv „Înalt Ordin de Zi către Armată“. Documentele arătau că „Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân, face parte din România”. Revenirea Dobrogei la statul român a avut o importanță istorică deosebită deoarece a devenit o cale de deschidere a României către restul lumii.

Conform prevederilor tratatului de pace de la Berlin din iulie 1878, Dobrogea, incluzând Delta Dunării şi Insula Şerpilor, urma să revină României după retragerea autorităţilor militare ruse care se aflau la acea dată în provincie. Regele Carol I spunea, în cuvântarea ţinută pe 14 noiembrie 1878 că „anexarea Dobrogei va deschide ţării un nou izvor de bunăstare”.

1 Comment

  1. Bine-ar fi sa vad in Constanta spiritul academicianului Ioan-Aurel Pop. Valentine, strange cativa oameni de isprava cu tine si nu te baza doar pe tobosari si gornisti. Gornistii sunt buni la vanatoare. Pentru proiecte istorice aduna toata armata, civila si militara din toata Dobrogea. Un proiect comun intre Tulcea si Constanta ar fi un pas spre realizarea ideii. Vorba Poetului, Pe urmele lui Ovidiu, de la Ide pana la idee, inimile curate fac stafeta gandului bun. Si gandul bun, de la Dumnezeu vine. Faptele raman sa le faca oamenii. Doamna ajuta! (ymp)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*