Spread the love

Administrația Națională „Apele Române” celebrează Ziua Internațională a Dunării ce reprezintă mereu un prilej de sărbătoare pentru cele peste 80 de milioane de oameni care trăiesc în bazinul Dunării şi se bucură de resursele naturale oferite de fluviu. Cu acest prilej, Ervin Molnar, director general al A.N.Apele Române, a transmis un mesaj prin care își dorește să aducă în atenția publicului faptul că:

„Apa este vitală pentru dezvoltarea unei națiuni. De aceea, o apă bine gospodărită vorbește despre modul în care o națiune s-a comportat față de apă de-a lungul istoriei sale şi, în acelaşi timp, o responsabilizează în prezent şi în viitor să ducă o politică adecvată, prin conservarea şi protejarea resurselor de apă, prin politici durabile de gospodărire a apelor. Evenimentele hidrologice pe care le-am trăit în ultima perioadă de timp în România  ne amintesc faptul că resursa de apă este distribuită în mod neuniform și limitat. Din acest punct de vedere, oamenii ar trebui să înțeleagă faptul că apa nu este o resursă inepuizabilă”.

În prezent, Administraţia Naţională „Apele Române“, are în derulare proiectele „Danube Floodplain” și „Naiad” prin intermediul cărora propunem soluții de dezvoltare sustenabilă. Aceste proiecte se referă schimbarea folosinței terenurilor din teren agricol în luciu de apă, asigurând descărcarea gravitațională a afluenților mici ai Dunării fără pomparea apei peste dig, iar, pe de altă parte, relocarea digurilor. Toate aceste soluții vor fi incluse în Planul de management al riscului la inundații pentru fluviul Dunărea.

„Astăzi, oamenii trebuie să ştie că apele aduc și beneficii, iar stilul de viaţă trebuie să fie adaptat conviețuirii în astfel de zone. La noi în țară, oamenii Deltei ştiu asta. Ei sunt un exemplu pentru mulţi. Mai mult, sunt oameni care au învățat, de-a lungul vieții, să se comporte responsabil față de apă. De exemplu, marele campion Ivan Patzaichin este un exemplu în acest sens și, pentru valoarea pe care o aduce națiunii române, Apele Române au încheiat un parteneriat de dezvoltare a unor proiecte de educare și informare a oamenilor”, au transmis reprezentanții Apelor Române.

Tema din anul acesta aleasă de către Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea este „Descoperă Dunărea”. Din cauza inundațiilor din acest an, dar și a restricțiilor impuse de răspândirea epidemiei COVID-19, Administrația Națională „Apele Române” a limitat acțiunile din acest an la derularea unui eveniment online, intitulat „Descoperă Dunărea, disponibil AICI! Acest eveniment preia modelul Danube Art Master organizat încă din anul 2011 de către Comisia Internațională a Dunării. „Descoperă Dunărea” este un eveniment online dedicat copiilor și părinților deopotrivă și implică încurajarea copiilor și a părinților deopotrivă să se apropie de natură și să creeze un peisaj din elementele naturale găsite la fața locului, lângă un curs de apă. După care să-l fotografieze și să retransmită pozele pe adresa biroupresaapeleromane20@gmail.com până în ultima zi de vacanță, urmând ca în săptămână de școală, clasele/școlile care s-au implicat să fie premiate.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *