Spread the love

Camera Deputaților a aprobat miercuri, 4 iulie, un proiect de lege pentru completarea art.31 din Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006. Aleșii au introdus două noi alineate care arată că „autoritățile deliberative ale unităților administrativ-teritoriale pot adopta hotărâri pentru scutirea populației de la plata colectării, transportului, epurării și evacuării apelor pluviale cu suportarea din bugetul local, în limita disponibilităților a sumelor alocate cu această destinație“.

Deputat PNL Vasile Varga spune în expunerea de motive că una din problemele stringente cu care se confruntă beneficiarii serviciilor de alimentare cu apă și canalizare este cea a felului în care este calculată factura la apă și canalizare pentru utilizatorii casnici.

„Astfel, aceștia trebuie să plătească și apa meteorică (pluvială). În prezent, taxa este plătită de către consumatorii casnici, aceștia fiind taxați indiferent dacă plouă, ninge sau este secetă. Apa meteorică sau apa de ploaie se scurge pe stradă în rețelele de scurgere a apelor care aparțin localităților. Responsabilitatea ca aceste rețele de scurgere a apei pluviale să nu se intersecteze cu rețeaua de canalizare a operatorului regional/local, aparține autorităților locale. Toate aceste reglementări legale demonstrează că serviciul de canalizare epurare a apelor meteorice este un serviciu distinct care trebuie plătit doar de către primării și, eventual, de persoane juridice (agenți economici). Apa meteorică (pluvială) nu este cuantificată, la acest moment, în niciun fel, adică nimeni nu știe exact câtă apă de ploaie se scurge de pe un bloc sau de pe o casă. Așadar, baza de impunere este ilegală, iar această taxă nu trebuie plătită de consumatorii casnici din România. Din acest punct de vedere, considerăm ca fiind absolut necesară schimbarea acestei stări de fapt, care îi afectează pe toți consumatorii casnici. Mai mult, această propunere legislativă vine în întâmpinarea doleanțelor cetățenilor din mai multe localități, care, în ultima perioadă, au reclamat această nedreptate și au încercat să se organizeze în vederea schimbării legislației în această materie“, a notat parlamentarul liberal.

Chiar dacă a fost un demers al opoziției, inițiativa ca populația să nu mai plătească apa pluvială a găsit susținerea deputaților de la putere. Astfel, proiectul a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 258 de voturi „pentru“, 24 de „abțineri“ și zero voturi „contra“.

„Apa pluvială care cade din cer să nu mai fie plătită de către cetățeni!”, a precizat Varga după votul final. Proiectul adoptat va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *