Apă de mai bună calitate pentru locuitorii din Constanța și Năvodari. RAJA a semnat un contract de 600 de milioane de euro

De câteva zile, locuitorii din Constanța și Năvodari au apă mai bună la robinete. Asta deoarece cel mai mare operator de apă din România, SC RAJA SA, a inaugurat vineri, 31 august, Stația pentru tratarea apei potabile Palas. Inaugurarea a avut loc în prezența ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, premierului Viorica Dăncilă, directorului RAJA SA, Felix Stroe, a unui reprezentat al BERD, care a asigurat partea de cofinanțare pentru proiect din partea RAJA și a primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău. Prin acest proiect a fost reabilitată și modernizată stația pentru tratarea apei potabile Palas. Potrivit conducerii RAJA, cele nouă conducte de distribuție asigură furnizarea apei potabile în flux continuu pentru circa 350.000 de locuitori din Municipiul Constanța și orașul Năvodari.

„Calitatea apei tratate este în permanență monitorizată în laboratoarele RAJA din incinta stației, iar siguranța sănătății populației este garantată de tehnologia modernă aplicată. Capacitatea mare de stocare a apei tratate conferă autonomie de funcționare și în situații de avarie, cele patru rezervoare de 20.000 metri cubi, la care se mai adaugă unul de 10.000 de metri cubi și unul de 6.000 de metri cubi, asigură apa necesară pentru o perioadă mare de timp“, a declarat Felix Stroe.

Valoarea totală a lucrărilor s-au ridicat la peste 24 de milioane de lei, din care finanțarea nerabursabilă din partea UE a fost de aproape 14 milioane de lei, prin Programul Operațional Sectorial de Mediu, contribuția de la bugetul de stat s-a ridicat la 6 milioane de lei, contribuția de la bugetul local a fost de peste 300.000 de lei, iar contribuția RAJA a fost de 4 milioane de lei.

Contract în valoare de aproape 600 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă potabilă, semnat de Guvern, RAJA și Primăria Constanța

Cu această ocazie, directorului RAJA SA, Felix Stroe, a semnat alături de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, și în prezența premierului Viorica Dăncilă, un contract în valoare a aproape în valoare de aproape 600 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă potabilă din mai multe județe. Concret, RAJA va cheltui, în anii ce vor veni, aproximativ 600 de milioane de euro în modernizarea și extinderea de rețele noi de apă. Banii vor veni prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), care a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale României identificate în acordul de parteneriat 2014 -2020,  reprezentând o continuare a Programului Operațional Sectorial Mediu 2007-2013  (POS Mediu) și adresându-se cu preponderență dezvoltării localităților rurale și urbane cu populație de peste 2.000 de locuitori. În valoare totală de 593.184.990 euro, reprezentând cca. 20 % din valoarea alocată Axei Prioritare 3 din cadrul Programului, proiectul vizează dezvoltarea de investiții în infrastructura de apă potabilă, canalizare și tratarea apei uzate pe raza a 52 de Unități Administrativ Teritoriale, respectiv 91 de localități  din 6  județe: Constanța, Ialomița, Călărași, Dâmbovița, Brașov și Ilfov. Programul va fi implementat prin 50 de contracte de lucrări și 4 contracte de servicii.

91 de milioane de euro, doar pentru municipiul Constanța

În ceea ce privește municipiul Constanța, au fost prevăzute investiții în valoare totală de peste  77 milioane euro fără TVA, peste 91 milioane euro TVA inclus, concretizate în: Sistem de alimentare cu apă: aducțiune (reabilitată) – 13,49 km, magistrală de apă (reabilitată) – 11,79 km, stații pompare apă (reabilitate) – 2 buc, rețea de distribuție apa potabilă (nou) – 12,633 km, rețea de distribuție apa potabilă (reabilitată) – 46,514 km; Sistem de canalizare menajeră; rețea canalizare (nouă) – 18,821 km, rețea canalizare (reabilitată) – 16,257 km, conductă refulare (nou) – 8,03 km, conductă refulare (reabilitată) – 8,512 km, stații pompare ape uzate (noi) –  8 buc, stații pompare ape uzate (reabilitate) – 1 buc, dispecerate locale SCADA canal – 3 buc. O altă investiție preconizată de RAJA vizează reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în regiunea Constanța – Ialomița.

„Însumând Programul Sectorial de Mediu și POIM, ajungem la suma de 930 de milioane de euro, însumând investiții realizate, proiectate și în curs de realizare efectuate de RAJA. Iată cum o companie publică reușește să aducă în România aproape un miliard de euro. Din cele 600 de milioane de euro o să extindem rețelele de apă cu peste 700 de kilometri, o să construim încă 48 de stații de tratate a apei, vom amenaja 40 de surse noi de apă și vom construi 45 de rezervoare uriașe de înmagazinarea apei. În plus, rețeaua de canalizare va fi extinsă cu 600 de kilometri, vor fi construite 135 de stații de pompare a apei uzate și șase stații de epurare“, a punctat directorul RAJA, Felix Stroe.

raja stroe

Făgădău bea apă de la chiuvetă

La rândul său, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a declarat că dacă fiecare județ ar fi atras aproape un miliard de euro, așa cum a făcut RAJA, țara aceasta ar fi fost foarte departe.

„Municipiul Constanța este mândru RAJA, care au transformat compania într-una de succes, iar momentul de azi (vineri, 31 august) este unul extrem de important în viața orașului“, a spus Făgădău, care a mai precizat că el și familia sa consumă apă de la chiuvetă.

raja fagadau

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat că stația de tratare a apei Palas răspunde nevoilor locuitorilor din municipiu Constanța, dar asigură serviciul de apă potabilă și pentru turiștii care vin pe litoral.

La rândul său, Viorica Dăncilă a spus că este bucuroasă că autorităţile locale şi RAJA au înţeles importanţa absorţiei fondurilor europene.

„Mă bucur să fiu astăzi alături de dumneavoastră cu prilejul a două momente importante pentru îmbunătăţirea serviciilor publice pentru cetăţeni. Mă refer la staţia de tratare a apei potabile Palas, inaugurată în urma lucrărilor de reabilitare şi modernizare. Al doilea eveniment important este legat de semnarea contractului de finanţare pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată. Mă bucur mult că autorităţile locale, societatea RAJA au înţeles importanţa investiţiilor, au înţeles importanţa absorbţiei fondurilor europene”, a spus premierul.

raja dancila plumb 1

Dăncilă a precizat că la sfârşitul anului 2016 procentul de absorbţie al fondurilor europene era de 16%, că în iune 2018 era de 19% şi îşi propune ca până la sfârşitului anului să ajungă la 25%, peste media Uniunii Europene care este de 20%.

CITEȘTE ȘI:

RAJA se pregătește de investiții masive! Pași pentru atragerea a 600 de milioane de euro prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.