Anunțul lui Tanczos Barna (Mediu): ÎNCHISOARE până la 5 ani, pentru cei care incendiază sau îngroapă deșeuri

Guvernul a adoptat OUG prin care cei care incendiază sau îngroapă deșeuri riscă închisoare între 3 – 5 ani. Amenzi între 10 mii – 20 de mii de lei pentru cei care abandonează deșeuri la întâmplare. Principalele declarații ale lui Barna Tánczos, ministrul Mediului:

  • Am adoptat OUG pentru incriminarea faptelor de incendiere și de îngropare a deșeurilor. Aceste practici afectează grav mediul înconjurător. Pentru aceste fapte, pedeapsa să fie una cu închisoare de la 3 la 5 ani.
  • Am ales varianta OUG pentru că nu mai putem aștepta. Aceste incriminări intră în vigoare imediat după publicarea ordonanței în Monitorul Oficial.
  • În legătură cu abandonarea deșeurilor, am majorat amenzile – de la 10 mii de lei până la 20 de mii de lei (pentru persoane fizice) și de la 50 de mii la 70 de mii de lei (pentru persoane juridice).
  • Pentru arderea miriștilor, am propus amenzi între șapte mii și 15 mii de lei (persoane fizice) și între 50 de mii și 100 de mii (persoane juridice).

Ministrul Mediului Tanczos Barna a fost întrebat, miercuri, dacă noile amenzi pentru incendieri includ grătarele. „Este o abordare și interpretare total inexactă. Nu comentez prostii”, a răspuns ministrul. Jurnaliștii i-au cerut lui Tanczos Barna lămuriri cu privire la incendierea deșeurilor, în condițiile în care în textul legii se vorbește despre incendierea „oricărui tip de deșeuri” și există deja reacții în spațiul public potrivit cărora dacă un om face un grătar sau mâncare la ceaun în curte ar putea să fie amendat.

Nu aș vrea să folosesc cuvinte dure, este o abordare și interpretare total inexactă. Orice obiect trebuie reglementat pentru că poate spune oricine, dând foc la 3 cauciucuri, că nu sunt deșeuri, sunt cauciucurile personale, tocmai a vrut să le folosească pentru mașină, dar nu sunt deșeuri, sunt obiectele. Deci poate să spună oricine că obiectele incendiate nu sunt deșeuri din punctul lui de vedere”, a răspuns ministrul.

Cine nu se pricepe să nu facă comentarii. Garda de Mediu știe exact ce înseamnă încadrarea unor bunuri sau obiecte la categoria deșeuri”, a adăugat acesta.

Întrebat, concret, dacă oamenii care fac un grătar pot fi amendați sau nu, Tanczos a răspuns: „Nu comentez prostii”.

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă de urgenţă care prevede incriminarea faptelor de incendiere şi de îngropare a deşeurilor şi pedepsirea lor cu închisoare de la 3 la 5 ani, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

Prima ordonanţă de urgenţă se referă la măsurile de eficientizare a gestionării deşeurilor. Decizia cea mai importantă este incriminarea faptelor de incendiere şi de îngropare a deşeurilor. Aceste practici afectează grav mediul înconjurător şi a decis Guvernul să fie o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani. (…) Incendierea şi îngroparea, practic, ne afectează pe toţi, afectează aerul şi afectează aproape ireversibil apele subterane. (…) Am ales varianta ordonanţei de urgenţă pentru că nu mai putem aştepta. Aceste incriminări intră în vigoare imediat ce apare în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă şi sancţiunile pot fi înăsprite imediat”, a declarat Barna Tanczos, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăgat că au fost majorate amenzile pentru abandonarea deşeurilor.

Amenda pentru persoană fizică începe de la 10.000 de lei pentru deşeurile abandonate, până la 20.000 de lei, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 de lei până la 70.000 de lei, amendă contravenţională”, a precizat Barna Tanczos.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *