Anul Nou debutează sub semnul Centenarului: un steag tricolor de 100 de metri unește malurile Prutului. Simion, Acțiunea 2012: „Nu mai admitem ca politicienii lași să își bată joc de acest deziderat național!”

Sub deviza „Români, Petreceți Prutul!”, peste 1.000 de persoane din România și Republica Moldova au participat în ultima zi a anului 2017 în dreptul unui pod feroviar peste râul Prut. La ora 14:00, din fața primăriei din Fălciu, județul Vaslui, coloana de manifestanți a plecat spre podul nefuncțional, pentru a întinde un steag de 100 de metri peste Prut. Locul în care a avut loc evenimentul nu a fost ales întâmplător, acesta fiind unul dintre punctele în care s-au organizat primele Poduri de Flori între România și Republica Moldova, pe data de 6 mai 1990.

centenar unire romania moldova basarabia prut 7

centenar unire romania moldova basarabia prut 10

Tricolorul a fost desfășurat de pe malul vasluian al Prutului în sectorul vamal Fălciu, apoi a fost preluat dincolo de jumătatea podului de participanții din Republica Moldova, sosiți prin sectorul vamal Stoianovca.

Președintele platformei unioniste Acțiunea 2012, George Simion, organizatorul acțiunii de duminică, ne-a precizat că, anul care ne bate la ușă, aflat sub semnul Centenarului Marii Uniri, trebuie să bifeze acest deziderat național: reunificarea României cu Republica Moldova!

centenar unire romania moldova basarabia prut 11 centenar unire romania moldova basarabia prut 14

România a modernizat gara din Fălciu cu prilejul dorinței de încadrare la cerințele pentru accederea în spațiul Schengen, numai că ultima garnitură internaţională a oprit acolo pe 2 decembrie 2010. Căile Ferate din Republica Moldova au considerat că ruta nu mai este profitabilă şi au anulat trenul Stoianovka – Bogdăneşti, așa că punctul de trecere a frontierei şi cel vamal de la Fălciu au fost zăvorâte imediat după lucrările de reabilitare, care au costat peste 80 miliarde lei.

În prezent, singura legătură feroviară activă dintre România şi Republica Moldova este în judeţul Iaşi, la Ungheni, însă George Simion consideră că reabilitarea podului feroviar de la Fălciu este o urgență, întrucât trei milioane de euro, suma necesară pentru această reabilitare, este mult prea mică în contextul în care pe teritoriul Republicii Moldova se află Cimitirul de Onoare Românesc de la Țiganca, inaugurat la 1 iunie 2006, chiar lângă Stoianovca, raionul Cantemir. În al Doilea Război Mondial, în  timpul bătăliei de la Ţiganca, peste 10.000 de soldaţi români au murit sau au fost daţi dispăruţi, această luptă fiind considerată de istorici una dintre cele mai sângeroase bătălii date de români pentru reîntregirea ţării.

În perioada interbelică România avea 23 de poduri funcționale peste râul Prut.

centenar unire romania moldova basarabia prut 12

„Am dat startul Anului Centenar, nu vom mai admite ca politicieni lași și hulpavi (pofticioși, nesătui – n.a.) din România și din Republica Moldova să își bată joc de acest deziderat național! Dacă sărbătorim Anul Centenar trebuie să vorbim de perspectiva clară a Unirii dintre România și Republica Moldova! Trebuie să vorbim despre podul de peste Prut, cum este acest pod peste care am trecut tricolorul, pod în momentul de față închis și care necesită reparații de trei milioane de euro. Nu cred că trei milioane de euro este o sumă prea mare pentru ca noi să mergem să ne plângem morții, eroii care și-au dat viața pentru Reîntregirea Națională la Țiganca! Vrem, pe lângă poduri, interconectare energetică și respectarea tuturor promisiunilor pe care politicienii le-au făcut de-a lungul timpului! Noi o să continuăm acest start al Centenarului cu acești oameni care au fost astăzi alături de noi, de pe ambele maluri ale Prutului, au fost peste 1.000 de oameni astăzi la Prut, ne adunăm la Fălciu și vom petrece cu prilejul unui program artistic făcut de cântăreți din ambele state românești. Iar, politicienii, să se pregătească pentru anul acesta. Să facă demersurile pentru Unire sau să plece acasă, ne-am săturat, de 27 de ani nu vor să facă nimic în direcția desființării graniței rușinoase pe care o avem pe Prut!”, a spus președintele platformei unioniste Acțiunea 2012, George Simion, pentru TOMIS NEWS.

Unioniștii întâmpină noul an tot la Fălciu, unde vor celebra Revelionul printr-un spectacol de artificii în aer liber, recitaluri artistice de muzică populară și o masă bogată în bucate tradiționale la Casa de Cultură din localitate. Petrecerea începe la ora 21.00, masa fiind asigurată de primărie, iar doritorii pot rămâne una sau mai multe nopți la gospodării țărănești din Fălciu și din satele învecinate.

centenar unire romania moldova basarabia prut 6

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Ziua Națională, în format extins la Chișinău. „Transmitem un mesaj hotărât către clasa politică de la București să își revină în fire”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *