Antoniadis: „Nu e normal ca în ședința de Consiliu Local să vezi ca inițiator doar primarul! Constanța are capacitatea să ridice lumea!”

Președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis, candidat al Uniunii Elene din România pentru Primăria Constanța a vorbit miercuri seară în cadrul unei emisiuni televizate despre… orice. Antoniadis a explicat de ce candidează la proximele alegeri locale (stabilite pentru 27 septembrie a.c.), care sunt proiectele sale – în linii generale, cum tratează cu liderii celorlalte partide locale, dacă se unesc și de ce nu se unesc partidele politice de dreapta, cum vede dezvoltarea Constanței și, particular, cum îl percepe pe primarul Constanței, Decebal Făgădău.

„Câinelui, ca să-i dai impresia de spațiu, îi mărești cușca, îi dai un spațiu mai mare unde să se învârtă! Dar, lanțul tot de gât i-l lași și el latră în continuu!”

Antoniadis a arătat că alegerile locale nu se compară cu cele europarlamentare, parlamentare sau prezidențiale, întrucât acestea sunt de partid, cele locale fiind axate pe… om, adică direct pe candidat. În ciuda acestei trăsături, partidele insistă să atragă asupra lor atenția și la alegerile locale, Antoniadis având un mesaj pentru militanții acestor formațiuni:

„De ce vor să se unească partidele și nu vor să se unească oamenii, de fapt? Cred că sunt interese… Cei care sunt la vârful partidelor ar trebui să își asume oamenii din partid, dacă nu îi ascultă măcar cu o idee a lor, să spună că o s-o ia în considerare, deși e clar că niciodată nu se ia în considerare… (…) Câinelui, ca să-i dai impresia de spațiu, îi mărești cușca, îi dai un spațiu mai mare unde să se învârtă! Dar, lanțul tot de gât i-l lași și el latră în continuu! Tu (politicianul – n.r.) ai nevoie de niște lătrători, niște câini care să fie cu tine din varii motive, ori că le dai o funcție, ori că o să-i răsplătești cândva, dar oamenii știu: după ce trece campania, Dumnezeu cu mila! (…) Eu nu vreau să fac politică. Eu vreau să fac proiecte. Am plecat în campania asta sub un singur slogan: Nu mai vreau EU! Vreau să fim NOI! Nu este politică, este o chestiune de management. Nu candidez la Parlament, nu vreau să fiu deputat, senator, președinte al țării, NOI vrem pentru orașul ăsta! Ne-am lămurit: la parlamentare sunt alegeri de partid, fiecare ține cu partidul, dar aici (la alegerile locale – n.r.) e vorba de om!”, a spus Antoniadis.

Eterna problemă: POLARIS… Către Făgădău: „Schimbă naibii țeava aia!

Întrebat despre relația cu primarul în funcție, Decebal Făgădău sau cum îl percepe pe acesta, candidatul Uniunii Elene are multe de… reproșat.

„O relație normală. Vreți să vorbesc de rău? Pot să vorbesc de rău! Vreți să vorbesc de bine? Pot să vorbesc de bine! Nu cred că un om singur face totul, mai ales într-o Primărie! Se putea face mai mult, este clar. Sunt multe care pot fi făcute. După 30 de ani, singurul minus din toată această perioadă este că suntem mai răi, suntem mai plini de ură. Pe vremea lui nea Nicu se lega butelia cu lanțul, acum am continuat cu uitatul în curtea vecinului în loc să văd în farfuria mea… Trebuie liniște. Un proiect. Eu vreau să se unească toată lumea, toți, de la primul până la ultimul! (…) Nu există o zi în orașul ăsta în care să nu se spargă o țeavă, că e de căldură, că e de apă, că e de curent… În loc să peticești țeava aia, schimb-o naibii odată! Spargi strada, dar dacă tot faci, schimbă tronsonul! (…) Cred că mă lupt cu mine însumi (în campania electorală – n.r.)… Este clar că fiecare poate să vină să candideze la Primărie, la consiliu, aș vota cu altcineva, dar să îmi dea o viziune! Să rezoneze cu mine pe anumite teme, în afară de răutăți! (…) Nu luăm primarul ca un eu-fac-totul, probabil în epoca roboticii, dar primarul trebuie să fie omul ăla cu viziune, ce vrea să facă. După părerea mea, plecând de la motivațional, în viitor să se spună: X a făcut aia! Să rămân cu ceva în memoria colectivă. Au fost primari în Constanța, greci, italieni, români, turci, tătari, de toate felurile, ați văzut că se vorbește de ce au lăsat în urmă? Majoritatea comentariilor sunt pozitive. Primarului de acum îi reproșez că nu discută mai mult cu cetățenii, sincer! Dintr-o discuție cu mai mulți factori – nu neapărat de decizie, cu ăia oricum discută – doleanțele cetățenilor, sigur ai înnebuni să discuți cu toată lumea, dar tragi niște idei, nici principale, să zicem Tomis Nord: pui doi inși care să ia pulsul cartierului și îi chemi săptămânal sau lunar! (…) Cine spune că va veni și va realiza X, Y și Z, eu l-aș întreba: cu ce bani? De unde știi ce fonduri are Primăria și cât îți permite să realizezi o chestie. Primăria are datorii, are cu italienii (Fin.Co.Ge.Ro – n.r.), cu Polaris de dat bani ș.a.m.d. Dar vin și bani în Primărie. Orice ai face, la Primărie, în 2020 – 2021 contează un singur lucru: cât putem să ne folosim de Europa, unde suntem cu pieptul în față, europenii ne dau bani, gratis, pe proiecte, unde cu 100 lei faci un proiect de 1.000! Dezvoltă, nene! Ăsta este aparatul! (…) Doamne, cât sunt prioritare… Toată lumea zice că e mizerie în oraș, că nu sunt coșuri de gunoi – e o realitate. Nu sunt coșuri de gunoi în oraș și nu e unul care să nu îmi dea dreptate: de unde se face gunoiul ăsta? Polaris e de vină? Nimic de zis, are și Polaris o vină, dar Polaris nu poate să angajeze 200.000 de oameni ca să facă curat! Ca cetățean, fii mai responsabil… mucul ăla de țigară, hârtiuța… Trebuie să ne responsabilizăm, apoi să cerem!”, a mai spus Antoniadis.

Consilierii locali ar trebui să aibă un… rost!

Partidele politice propun, la alegerile locale, liste de consilieri – locali și la județ. Acești consilieri se bucură de sprijinul partidului și, timp de patru ani, nu au nici un fel de inițiativă. În rarele momente în care au inițiative, aceștia sunt… excluși din partid. Este o regulă valabilă și la PSD și la PNL, iar Antoniadis propune încetarea acestei practici, pentru că nu este normal ca primarul – indiferent cine ar fi el – să fie inițiatorul tuturor proiectelor de hotărâre.

„Nu e normal ca în ședința aia de Consiliu să vezi „inițiator primar, inițiator primar…”, ăilalții ce fac? Dacă toate partidele trimit consilieri acolo, nu e frumos ca și acei oameni să depună un proiect? Faci o foaie și scrii „eu vreau dude în Tomis Nord”, dar fă-l cap și coadă! Fondurile vin de aici, beneficiile sunt astea! Trimiteți (partidele – n.r.) oameni în Consiliu adevărați cu care să se lucreze! (…) Eu aș promite niște chestii pe care pot să le fac pe… costuri mici, cu impact enorm pentru populația orașului! Sunt proiecte care nu necesită fonduri extraordinare și care sunt lucrative, de ajutor, benefice și înalță acest oraș”, a mai spus Antoniadis.

Unificarea dreptei sau cum se face politica în jurul spațiilor verzi

Președintele comunității elene se află în negocieri cu mai multe formațiuni politice, pentru un plan de guvernare locală. Întrebat dacă este curtat, Antoniadis a precizat că a primit invitații:

„De la toți! Aștept să văd ce se întâmplă… Colaborarea nu înseamnă să dai un loc pe listă sau locuri de directori… Nu avem nevoie! Lista de consilieri (a comunității elene – n.r.) o să conțină personalități de marcă ale Constanței! Avem o echipă chiar puternică. Lucrăm la metru și centimetru”, a spus Antoniadis.

Potrivit președintelui comunității elene, dincolo de sloganurile politice trebuie un mesaj pentru… Constanța, proiecte pentru acest oraș care, economic vorbind, nepermis a rămas în urmă:

„Înainte de decizii… să fie un plan pentru zece ani! La care să adere toți, indiferent cine e primar, cine e în consiliu, planul ăla trebuie respectat ad-litteram! Acum vedem conturi false, ăla îl vorbește pe ălălalt de rău, atâta timp cât nu reușești armonia între oameni – nu că vreau eu să mă dau mare – dar amintiți-vă atmosfera din 2016 de la Sirtaki, unde erau toți politicienii din Constanța, toți parlamentarii, toți erau pe plajă. Constanța are potențialul să aducă și să ridice lumea, au fost atunci aproape 15.000 de oameni! (…) Constanța care era (economic – n.r.) pe locul doi după București, care se dezvolta în continuu, care avea nevoie de forță de muncă, a ajuns pe locul X ca investiții, ca orice vreți!”, a mai spus Antoniadis.

Negocierile politice ale PNL – USR – PMP stau sub zodia intereselor, în contextul în care PNL și USR insistă pe subiectul spațiilor verzi, este tot mai clar că dezbaterile propuse de cele două partide sunt pur politice și nicidecum practice. De altfel, politicul din aceste discuții se vede din avion întrucât PNL și USR insistă pe spațiile verzi, dar nu găsesc un numitor comun, fiecare pozând în salvatorii parcurilor. Cum vede Antoniadis aceste negocieri:

„Urâte! Fiecare își tocește dinții unul pe celălalt, impunând și la susținătorii lor chestia asta de ură, de a arăta că tu ești mai cu pieptul în față decât celălalt, dar nu arăți nimic! Arăți ură, iar eu nu pot… Sunt născut, crescut în Constanța și nu am văzut genul ăsta de abordare, care este câștigul? Cine câștigă? Tu în plan personal, OK, dar Constanța? (…) Asta mă intrigă… Avem parlamentari ai noștri, constănțeni, ei fac legile! Acolo se scrie o lege și se votează! Omule (parlamentar – n.r.), dă-i un reset! Fă legea cum trebuie! Eu nu spun să nu se contruiască, asta e dezvoltare de fapt, dar nu poți să mergi haotic. Mergi pe o chestie de bun simț, 30-40% din suprafață construită X, distanță față de următorul Y, apoi verde… obligat prin lege asta! Verdele este viitorul, nu ai ce să faci, verdele va fi viitorul lumii. Copii, nepoți, strănepoți, o să vadă verde într-un tablou și o să întrebe ce e aia, că o să aibă numai betoane… (…) Mamaia nu mai e stațiune, e un cartier, să fim serioși, dar pe restul litoralului să fie o chestie cu cap – ce se poate face pe viitor, să avem parte de o viață curată, stropitori, țâșnitori ș.a.m.d.”, a concluzionat Antoniadis.

Până în prezent sunt înscriși în cursa pentru Primăria Constanța primarul în funcție Decebal Făgădău (PSD); Vergil Chițac din partea PNL, Stelian Ion din partea USR, Mircea Titus Dobre (PRO România), Anton Traian-Antoniadis (Uniunea Elenă din România), Horia Constantinescu (PPU), Tudorel Chesoi (Alianța Național Țărănistă), Andrei Popescu (independent) și Nicoleta Ploscaru (independent). PMP și-a anunțat candidaturile în localitățile din județ, cu excepția Constanței, întrucât președintele Claudiu-Iorga Palaz este în negocieri cu PNL și USR în perspectiva unui pol de dreapta pentru alegerile locale.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.