Antoniadis (Elpis Constanța), de Ziua Limbii Elene: „În Dobrogea am găsit cunoaștere și bună înțelegere”

În aceste zile se desfășoară, la nivel național, cea de-a treia ediție a Zilei Limbii Elene, organizat de Uniunea Elenă din România, prin președintele comunității, deputatul Dragoș Gabriel Zisopol. Evenimentul s-a desfășurat în condiții de pandemie, respectiv online, iar președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis, în discursul său, a subliniat o serie de aspecte istorice comune între români și greci, în Dobrogea:

„Nu știm sigur dacă din Olimp zeii au coborât, dar sigur limba greacă ne-au trimis-o! Mai știm sigur că una din porțile pe care a intrat limba greacă în România este Dobrogea, acest tărâm binecuvântat, unde am găsit cunoaștere, rațiune și mai ales bună înțelegere, clădind împreună cu populația găsită și luptând cot la cot. Cred că unul din pilonii respectului și prieteniei care leagă cele două popoare este acela care unește în orice împrejurare, adică greutățile vieții și aduc spre amintire jugul otoman și nazismul. Ambele au adus acestor două popoare încercări nebănuite. Nu degeaba grecii au o vorbă: „Construiește un pod din aur dușmanului ce pleacă!” Grecii au încercat acest lucru democratic, însă când au dat greș au aplicat cealaltă zicală: „Limba nu are oase, dar le poate rupe!” Acest lucru a fost demonstrat pe 28 Octombrie, prin acel cuvânt poate unic în contextul acelui război,… . OXI (Nu – trad.) Închei cu o altă zicală extrem de pătrunzătoare. care spune de la sine totul despre limba greacă: Când vei reuși să înțelegi limba greacă, vei înțelege de ce te-ai născut!”, a spus Antoniadis.

Ziua Limbii Elene a fost instituită prin Legea nr. 204/2018, având ca scop păstrarea tradiţiilor, culturii şi limbii materne de către persoanele aparţinând acestei minorităţi etnice. Astfel, potrivit prezentei legi, anual, cu prilejul sărbătoririi Zilei Limbii Elene, în localităţile în care trăiesc membri ai comunităţii elene sau filoeleni, se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători, ce pot fi sprijinite logistic şi/sau financiar de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de organizaţiile neguvernamentale. De asemenea, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune pot include în programele lor emisiuni sau aspecte de la aceste evenimente.

Iniţiativa legislativă privind instituirea acestei zile i-a aparţinut lui Dragoş Gabriel Zisopol, preşedinte şi deputat al Uniunii Elene din România, care a amintit, în expunerea de motive că data de 9 februarie marchează comemorarea poetului naţional grec Dionysios Solomos şi a fost declarată Ziua mondială a limbii elene în anul 2018.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat la 29 mai 2018 şi de Camera Deputaţilor, for decizional, la 27 iunie 2018, Legea nr. 204/2018 fiind publicată în Monitorul Oficial la 25 iulie 2018.

z1
z2
z3
z4

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.