Antoniadis: „Biserica greacă și Teatrul de Păpuși s-ar putea PRĂBUȘI pentru că POLITICUL nu vrea să investească în Constanța”

Președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis, a participat marți la emisiunea Poveștile orașului meu, de la Radio SKY, moderată de Florin Munteanu. Printre subiectele abordate, s-a discutat despre malul de la plaja Modern care se surpă în ritm alarmant, iar clădiri importante din zonă, inclusiv istorice, sunt în pericol. În primul rând, ne referim la biserica greacă („Schimbarea la față” sau Metamorphosis, ridicată în 1867) și teatrul Elpis – cunoscut ca de Păpuși, fiind zone în care între marginea malului și structura clădirilor este în prezent mai puțin de un metru.

Până acum câțiva ani, spațiul a fost mai larg, însă eroziunea constantă a făcut ca astăzi chiar bucăți de ciment să înceapă să cadă, ceea ce înseamnă că, în unele locuri, s-a ajuns deja la fundație. În vara anului trecut, Antoniadis preciza că a măsurat cu rigla și în unele zone mai sunt… câțiva centimetri. La emisiunea de marți, Antoniadis a precizat că posibilitatea de investiții este una utilă Constanței, numai că omul politic – cu trimitere voalată spre administrația locală – refuză această inițiativă.

„Ar fi o posibilitate de investiții care să confere orașului o idee de ce vrei tu… de Monaco… de orice… o altă perspectivă a turistului față de Marea Neagră, de plajă, dar în primul rând consolidează malul! Nu s-a putut politic, nu s-a putut ieri, nu se poate acum, pentru că e politic și nu dă bine să facă cineva o lucrare ca să dea liber celorlalți să urle și să facă opoziție. Nimeni nu își dă seama că e vorba de opoziția lui Gheorghe, Ion, este opoziția constănțeanului față de Constanța. (…) Cine să bage bani acolo fără nici un motiv? Doar pentru consolidare? (…) Nu e vorba doar de mal, vorbim de două clădiri: un monument clasa A – biserica greacă și monumentul clasa B – teatrul de păpuși. Am făcut studiu de fezabilitate, nu mă întrebați cât a costat… (25.000 de euro – n.r.) Mă interesa să știu ce stabilitate avem, să nu cadă mâine. Teatrul la ora asta e OK, dar dacă se mai duce malul… (…) Am fost la Consiliul Județean, acolo se studiază o posibilitate…”, a spus Antoniadis.

Dacă liderul comunității elene arată că la Consiliul Județean se studiază o posibilitate, din partea municipalității nu există nici o speranță. Recent, primarul Constanței, Vergil Chițac, a desființat departamentul pentru minorități al municipiului și l-a înlocuit cu cel pentru… diaspora.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *