ANPC a pregătit reguli noi pentru restaurante și cafenele. Horia Constantinescu: „Vom aduce în fața consumatorului informații esențiale. Vor alinia la exigențele actuale inclusiv comerțul online”

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Horia Constantinescu, a vorbit despre proiectul de ordin care prevede reguli noi pentru restaurante și cafenele, dar și pentru comerțul online. „Va aduce în fața consumatorului informații pe care noi le considerăm esențiale legate de cantitatea și calitatea ingredientelor principale ale unui produs alimentar”, a explicat oficialul, luni, la Știrile B1 TV prezentate de Ștefan Pășcuță.

Horia Constantinescu (ANPC), detalii pe B1 TV despre noile reguli pentru restaurante, cafenele și comerțul online. Șeful ANPC spune că ordinul încă nu a fost emis, ci „este în transparență, în discuție cu mediul de afaceri, cu operatorii economici”.

Întrebat ce modificări ar aduce, el a explicat: „În primul rând, așa cum ați spus și dumneavoastră, va aduce în fața consumatorului informații pe care noi le considerăm esențiale legate de cantitatea și calitatea ingredientelor principale ale unui produs alimentar. Mai mult decât atât, vine să alinieze la exigențele actuale inclusiv comerțul online, pentru că dacă găsim în meniul restaurantului informațiile de care noi acum vorbim, în mediul online din păcate acestea nu apar. Trebuie să devină obligatorii, pentru că nu putem aborda discriminatoriu o piață cu activitate similară”.

„De asemenea, luăm în calcul ca informațiile de tipul `conține sare, zahăr sau grăsimi” să fie obligatorii și vă explic și de ce. Atât timp cât în mediul online, în mediul publicitar apar anunțurile de interes public `evitați consumul de sare, zahăr și grăsimi`, dar noi nu știm unde se găsesc acestea, mi se pare cel puțin discutabil. De aceea, luăm în calcul obligarea comercianților să transmită dacă produsul respectiv are în compoziție sare, zahăr sau grăsimi, tocmai pentru a da posibilitatea celui care achiziționează acel tip de produs să hotărască dacă dorește în continuare să îl consume sau nu”, a mai precizat Horia Constantinescu.

Întrebat când ar putea intra în vigoare noile reguli, oficialul a răspuns: „Noi sperăm foarte curând. Perioada de discuție s-a terminat. Am avut întâlniri la nivelul săptămânii trecute. Cred că vom mai avea una săptămâna aceasta și după aceea suntem pe turnanta finală și îl vom transmite”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *