Anisie: „Vin tot mai multe semnale că orele online nu se desfășoară”. Olimpiadele se SUSPENDĂ, tezele înlocuite cu o… evaluare

Ministrul Educației, Monica Anisie, a făcut luni apel la inspectorii școlari să intensifice monitorizarea lecțiilor online, pentru că la Ministerul Educației „vin tot mai dese semnale” de la elevi și părinți că orele în sistem online nu se desfășoară. Potrivit acesteia, aproximativ un milion de copii învaţă online. Ministrul a spus că, potrivit raportărilor transmise de inspectoratele şcolare, luni, la ora 10.30, 8.797 de şcoli erau în scenariul verde, 5.029 în cel galben, iar 3.830 în cel roşu. Anisie a precizat că aproximativ 1 milion de elevi din România învață exclusiv online.

„Fac apel la inspectorii școlari să intensifice activitatea de monitorizare a lecțiilor online, pentru că la Ministerul Educației vin tot mai dese semnale de la elevi și părinți că nu se desfăloară cursurile în sistem online”, a spus Anisie, într-o conferință de presă, care a subliniat că vor urma „activități de inspecție și monitorizare.”

De asemenea, Anisie a anunțat că în cursul acestei zile vor fi publicate pe site-ul Ministerului Educației modelele de subiecte pentru examenele naționale – Evaluare națională și Bacalaureat.

În anul școlar 2020-2021, competițiile școlare, extrașcolare, așa-numitele olimpiade se vor suspenda”, a anunțat secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar, Luminița Barcari. Decizia de a organiza doar anumite olimpiade online ar crea discriminare, a argumentat oficialul. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă susținute luni, 2 noiembrie, la Biblioteca Central Universitară, de ministrul educației și cercetării – Monica Cristina Anisie, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar – Luminița Barcari, secretarul de stat pentru proiecte cu finanțare externă – Mihaela Popa, președintele ARACIP – Șerban Iosifescu.

Numărul mare al competițiilor școlare și al elevilor participanți, precum și varietatea modalităților de desfășurare a competițiilor nu permit organizarea competițiilor școlare conform regulamentelor proprii în vigoare. (…) În anul școlar 2020-2021, competițiile școlare, extrașcolare, așa-numitele olimpiade se vor suspenda“, a declarat Luminița Barcari.

Secretarul de stat a precizat că „decizia a organiza doar anumite olimpiade și concursuri școlare în mediul online ar crea o discriminare între elevi“.

Barcari a mai anunţat că exista varianta înlocuirii tezei cu o evaluare, dar care să nu aibă aceeaşi pondere, ci aceasta să fie notată normal, dar că o decizie în acest sens urmează să fie luată în perioada următoare.

„Pentru şcolile care funcţionează în scenariul verde, nu se pune problema, această evaluare sumativă, lucrare scrisă la disciplina respectivă, poate fi dată în condiţii normale, aşa cum se susţinea şi pănă acum. În scenariul galben, evident, în momentul în care se întorc în şcoală elevii care au învăţat online pot susţine această lucrare scrisă, bineînţeles cu acelaşi tip de itemi folosiţi pentru cealaltă jumătate de clasă. (…) Problema se pune acolo unde copiii sunt în scenariul roşu. Noi, într-adevăr, ne-am gândit să organizăm webinare în care să accentuăm pe tipuri de evaluare, adică profesorii să înveţe pe la cei mai experimentaţi cum ar putea să evalueze în mediul online. De aceea varianta este ori să mergem în continuare pe evaluare sumativă, pe teză, prima variantă, iar doi, să înlocuim teza, pentru că nu putem aplica în mod discriminatoriu ori dă toată lumea teză, ori nu dă nimeni”, a concluzionat secretarul de stat.

Un număr de 3.830 de unităţi de învăţământ din ţară îşi desfăşoară cursurile în Scenariul 3 (online), iar 5.029 – în Scenariul 2 (mixt), informează, luni, Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC).

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.