Anisie promite laptopuri și tablete pentru 250.000 de copii, până în toamnă. „Situația dificilă prin care trecem trebuie să o privim ca pe o oportunitate pentru un sistem online”

Ministrul Educației, Monia Anisie, a avut, marți dimineață, o videoconferință cu sindicatele din mediul preuniversitar, urmând ca miercuri să discute cu reprezentanții din sistemul universitar. După discuțiile de marți, Anisie a arătat faptul că a lansat deja în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se vor aloca 150 de milioane lei pentru achiziția de laptopuri sau tablete, care vor fi distribuite eleviilor din mediile sărace. Totodată, Anisie a arătat că, pentru aceiași copii, ministerul va achita și facturile pentru conexiunea la internet, pentru o perioadă de doi ani.

„În toată această perioadă am fost în dialog cu reprezentanții elevilor, studenților, părinților, pentru că și părinții au temeri la care eu trebuie să le găsesc răspunsuri și întrebările lor sunt pertinente. Sunt în dialog cu sindicatele. Această videoconferință a fost pe învățământul preuniversitar, mâine am cu cei din sistemul universitar. Considerăm că este important să le oferim oamenilor răspunsuri la întrebările pe care le au. (…) Dacă specialiștii spun că în octombrie – noiembrie există posibilitatea celui de-al doilea val de îmbolnăviri, noi ca minister trebuie să luăm măsuri în așa fel încât să fim pregătiți să nu mai fim în situația din martie, când dintr-o dată am suspendat cursurile și nu am fost tocmai bine pregătiți pentru sistemul online. Deja am pus în consultare o HG pe care am inițiat-o prin care să se aloce bani pentru achiziționare tabletelor pentru copiii din mediile dezavantajate. Ne pregătim pentru toamnă să avem echipamentele necesare pentru ca toți copiii să aibă acces la învățământul online. Pe de altă parte, ne pregătim cu măsuri de siguranță și pentru formarea profesorilor, să îi sprijinim și pe ei pentru a putea realiza lecții cu elevii. (…) Noi am făcut o statistică inițială, am solicitat inspectoratelor școlare să prezinte o situație și cam 250.000 de copii au nevoie de echipamente. Noi le cumpărăm și cu internet pentru doi ani plătit. (…) În septembrie, ne propunem să nu avem copii fără acces la un dispozitiv. (…) Ministerul, prin HG pusă în dezbatere publică, alocă 150 milioane lei pentru asigurarea acestor dispozitive pentru copiii din mediile dezavantajate”, a spus Anisie.

Ministrul Educației a vorbit marți și despre greaua moștenire, susținând că au fost mai multe proiecte ale ministerului nerealizate în ultimii ani, printre care cel referitor la biblioteca virtuală, care astăzi ar fi fost util.

„Trebuie să realizăm o formare a cadrelor didactice pentru a realiza niște lecții atractive, interactive, de a-i implica mai mult pe elevi, iar pe de altă parte încă din 2011 – prevăzut în Legea educației, realizarea bibliotecii virtuale, vrem să punem în practică ceea ce nu au pus în practică atâția ani de zile cei care au fost la conducerea ministerului. Dacă astăzi am fi avut în biblioteca virtuală toate lecțiile poate că astăzi participarea era mai mare și am fi avut și acele dispozitive pe care nu le au elevii. (…) Situația dificilă prin care trecem trebuie să o privim și ca pe o oportunitate, putem valorifica tot ceea ce s-a întâmplat acum pentru a dezvolta un învățământ și în sistem online. De mult se vorbește de lucrul acesta, de modul în care învățarea în sistem online să fie dezvoltată și nu s-a făcut nimic. Au fost de-a lungul timpului atâtea proiecte și rezultatele le vedem astăzi. Ne confruntăm cu această situație și cred că trebuie să o valorificăm. Avem nevoie și de o schimbare”, a mai spus Anisie.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.