Anisie (MEN): „Școlile se pregătesc de SCENARIUL ROȘU. Începem distribuirea tabletelor”

Ministrul Educației Monica Anisie a descins joi dimineață la sediul Inspectoratului Școlar din București și a anunțat că de astăzi, de la ora 13:00, începe distribuirea tabletelor în școli, în Capitală.

La nivelul municipiului București într-adevăr ne pregătim pentru scenariul roșu, dacă se atinge indicele de 3 la mie, așa cum se știe. De aceea, săptămâna aceasta am solicitat prefectului de București să avem o întâlnire să ne pregătim pentru scenariul roșu”, a declarat Monica Anisie, la ieșirea de la ISMB, în această dimineață.

La acea întâlnire a participat și directorul Direcției de Sănătate Publică, dar și inspectorii din fiecare sector al municipiului București. La acea ședință am aflat că, deși au fost trimise către Inspectoratul Școlar al Municipiului București 8.057 de tablete, ele nu au fost distribuite în școli. Ca atare, ieri am avut o ședință operativă la inspectoratul școlar și astăzi începem această distribuire a tabletelor în unitățile de învățământ. (…) Nu știu de ce nu s-a făcut acest lucru până la acest moment, având în vedere faptul că sunt elevi care au nevoie de aceste tablete și există posibilitatea să intrăm în scenariul roșu, adică să continuăm învățarea în sistem online“, a declarat ministrul Educației.

În ceea ce privește situația distribuirii tabletelor școlare la nivel național, ministrul Educației a declarat că “foarte multe județe deja au început să achiziționeze la nivel local, pentru că așa cum știți Ministerul Educației a oferit sumele necesare pentru achiziția la nivelul inspectoratelor școlare, pe de o parte, dar și de la achiziția centralizată realizată de către ONAC au fost distribuite până în acest moment 26.000 de tablete. S-a încheiat distribuirea tabletelor în Argeș, Mureș, Ilfov și acum, iată, deși se încheiase și la București, deci operatorul economic a transmis aceste tablete către inspectoratul școlar, ele nu au fost duse către elevi și vom face lucrul ăsta astăzi“.

Ministrul Educației a precizat că operatorul economic care a câștigat licitația s-a angajat că le va transmite în cel mai scurt, timp. „Nu a dat o dată anume, a existat din ce ne-a spus operatorul economic, deci nu noi realizăm distribuția, repet, din ce a spus operatorul economic a fost o problemă de achiziție a lor din străinătate, a fost o săptămână liberă în China, de unde le-au achiziționat, și nu au putut să facă transportul, deci în cel mai scurt timp vor fi transmise și aceste tablete”, a spus Anisie.

În ceea ce privește întârzierile cu licitațiile, deși guvernanții au promis 250.000 de tablete pentru elevii fără posibilități financiare până la data de 14 septembrie, Anisie a spus: „Știți foarte bine că există o lege a achizițiilor publice care prevede anumite termene, prin urmare nu se poate încălca legea. Ministerul Educației încă din aprilie a realizat eforturi pentru achiziționarea acestor echipamente electronice atât pentru elevi cât și pentru unitățile de învățământ. Suntem la acest moment în care așteptăm ca ONAC să încheie licitația. Știți foarte bine că primul lot a fost de 82.000 de tablete, iar cel de-al doilea de aproape 109.000 de tablete, urmând să se desfășoare a treia etapă pentru încă două loturi care au rămas nelicitate”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *