ANI se digitalizează: Declarațiile de avere și de interese se pot depune online

Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților, for decizional. Proiectul este inițiat de 53 de deputați și senatori de la toate partidele parlamentare și arată că, anual, copiile certificate în format tipărit al declarațiilor de avere și interese se ridică la 600.000, iar în anii electorali la aproximativ 1,2 milioane.

„Toate declarațiile de avere și interese sunt preluate și prelucrate în format fizic de către inspectorii de integritate, copiile acestora fiind arhivate (fizic și electronic) – ceea ce necesită spații adecvate pentru depozitare, spații a căror administrare și închiriere implică efectuarea de cheltuieli bugetare. Numărul total al declarațiilor care pot fi consultate pe portalul ANI și care anterior fuseseră arhivate și în format fizic era la data de 24 mai 2019 de 7.703.284. Declarațiile de avere și interese pot fi completate și depuse și în format electronic, certificate cu semnătură electronică calificată și ulterior transmise ANI prin mijloace electronice de transmitere la distanță”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 10 februarie și, miercuri, a fost adoptat definitiv cu 292 de voturi pentru, 2 abțineri și un deputat care nu a votat.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *