ANI o acuză pe Clotilde Armand că dezinformează. Primarul S1 se consideră victima unui dosar politic – VIDEO

ANI o contrazice pe Clotilde Armand și spune că primarul nu a cerut accesul la dosar sau prezența la sediu. În plus, starea de incompatibilitate a fost constatată strict cu privire la dispozițiile emise în cadrul unui proiect. Având în vedere o serie de declarații lansate în spațiul public, potrivit cărora activitatea de evaluare a incompatibilităților și a conflictelor de interese de către inspectorii de integritate ar avea un caracter ambiguu, Agenția Națională de Integritate face următoarele precizări:
În cazul primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, Agenția a reținut starea de incompatibilitate precum și existența conflictului de interese în materie administrativă strict cu privire la dispozițiile emise de către persoana evaluată în cadrul proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”.
„Precizăm că aceste incidente de integritate nu au fost reținute în privința dispozițiilor emise de persoana evaluată în baza art. 16, alin. (2) din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Ca efect al acestui act normativ, indemnizațiile lunare ale tuturor primarilor care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25% prin efectul legii, fără obligatia ca aceștia să dețină calitatea de manager în cadrul acelor proiecte. Distinct de acest spor de 25%, persoana evaluată și-a majorat indemnizația lunară cu până la 30% ca urmare a numirii în funcția de manager de proiect, fapt ce a generat producerea incidentelor de integritate în materie administrativă, reținute în baza prevederilor art. 76 alin. (1) și ale art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003, și luând în considerare cazuistica Agenției confirmată de-a lungul timpului de organele competente, astfel: Conflictul de interese: potrivit art. 76 alin. (1), . Incompatibilitatea: potrivit art. 87, alin. (1), lit. k) < Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: k) orice alte funcții publice sau activități remunerate, în țară sau în străinătate, cu excepția funcției de cadru didactic sau a funcțiilor în cadrul unor asociații, fundații sau alte organizații neguvernamentale>”.
De asemenea, ANI menționează că pe toata durata desfășurării activității de evaluare, precum și la finalizarea acesteia, orice persoana evaluată beneficiază de toate garanțiile legale privind consultarea actelor și a informațiilor care fac obiectul dosarului.
Persoana este invitată „să prezinte inspectorului de integritate date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris” (…) „Persoana care face obiectul evaluării are dreptul de a fi asistată sau reprezentată de avocat şi are dreptul de a prezenta orice date ori informaţii pe care le consideră necesare”. Dacă în urma activității de evaluare „inspectorul de integritate identifică elemente în sensul existenţei unui conflict de interese sau a unei incompatibilităţi, informează despre aceasta persoana în cauză şi are obligaţia de a o invita pentru a prezenta un punct de vedere”.
„În cazul de față, persoana evaluată a fost informată de către inspectorul de caz la data de 22 iulie 2022 cu privire la declanșarea activității de evaluare, fiindu-i aduse la cunoștință drepturile enumerate mai sus cu privire la consultarea dosarului pe tot parcursul activității de evaluare. Ulterior, la data de 04 august 2022 a fost înregistrată la dosar împuternicirea avocațială precum și solicitarea ca adresele de corespondență să se transmită la adresa cabinetului avocațial. În continuare, la data de 20 septembrie 2022, inspectorul de integritate a informat din nou persoana evaluată cu privire la elementele identificate până la acel moment și a solicitat un punct de vedere privind situațiile de incompatibilitate și conflict de interese administrativ. În data de 10 octombrie 2022, prin reprezentantul ales, persoana evaluată a transmis pe adresa de e-mail a Agenției un punct de vedere cu privire la constatările inspectorului de integritate. Precizăm că pe toata durata activității de evaluare, persoana evaluată nu a solicitat accesul la dosar sau prezența sa la sediul ANI, toate comunicările cu aceasta fiind purtate conform cronologiei prezentate mai sus”, precizează ANI.
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) o acuză pe Clotilde Armand că s-a aflat în conflict de interese și incompatibilitate, deoarece s-a numit manager al unui proiect. În replică, primarul Sectorului 1 a spus că va depune plângere penală împotriva inspectorului ANI care i-ar fi refuzat sistematic accesul la dosar și a negat acuzațiile.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat că a pus la dispoziţia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) documentele solicitate şi punctul său de vedere şi a opinat că miza este faptul că „a deranjat” mulţi politicieni conectaţi de zeci de ani la banii autorităţii locale.
„Am venit astăzi la sediul ANI pentru a afla de ce mi-au fost încălcate drepturile. Vreau să aflu ce s-a întâmplat cu punctele mele de vedere pe care le-am trimis la această instituţie. Respect ANI, respect legea, dar am nevoie de informaţii suplimentare. În acest moment ştiu un singur lucru cert, că cel care a făcut sesizarea împotriva mea este fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache (…) Sunt în situaţia în care am aflat dintr-un comunicat de presă că a fost sesizat Parchetul şi prefectul, nu mi s-a transmis nimic oficial. Eu am pus la dispoziţia inspectorului ANI toate documentele cerute şi punctul meu de vedere argumentat, de ce pot conduce un proiect pe fonduri europene. Un proiect anti-şpagă la nivelul Primăriei Sectorului 1 pentru a preveni corupţia în rândul funcţionarilor publici”, a transmis Clotilde Armand, marţi, cu ocazia prezentării sale la ANI pentru a cere accesul la dosar.
În opinia sa, PNL şi PSD au ajuns să controleze instituţiile statului şi le folosesc ca „arme împotriva adversarilor politici”.
„Campania electorală a început mai devreme. Înţeleg care este miza atacului şi faptul că am deranjat pe mulţi politicieni conectaţi de zeci de ani la banii primăriei Sectorului 1. Romprest este doar un exemplu unde prejudiciul este de 1 miliard lei. Festivalul manipulării PSD şi PNL al opiniei publice a început şi continuă. Refuz să cred că ANI a intrat în jocul politic”, a adăugat Clotilde Armand.
La rândul său, avocatul edilului Sectorului 1 a declarat că nu există un conflict de interese în acest caz, că va face o sesizare penală pentru abuz în serviciu, iar după ce va vedea sesizarea ANI înaintată Parchetului General ar putea lua în calcul demersuri şi pentru infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare.
ANI a stabilit că primarul Sectorului 1 s-a aflat în conflict de interese şi incompatibilitate, fiind sesizat şi Parchetul General în legătură cu săvârşirea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane. Potrivit ANI, Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese, deoarece în exercitarea atribuţiilor de primar a semnat dispoziţiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie”, finanţat din fonduri europene şi care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 lei, încălcând astfel prevederi din Legea nr. 161/2003.
Șeful USR, explicații halucinante: „ANI se uită la 3000 de lei? Toți primarii au asemenea sporuri”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, afirmă că modul în care a acţionat Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în cazul edilului Sectorului 1, Clotilde Armand, îi ridică mari semne de întrebare, subliniind că, prin lege, un primar poate să fie manager de proiect. El a fost întrebat dacă USR are o problemă referitor la primarul de la Sectorul 1, Clotilde Armand, care este acuzată de Agenţia Naţională de Integritate de „conflicte de interese administrativ” pentru că s-a numit singură manager într-un proiect finanţat din fonduri europene şi ar fi încasat aproape 19.000 de lei a stabilit, fiind sesizat şi Parchetul General în legătură cu acest caz.
„Colega mea, Clotilde Armand, a explicat, ieri, că a avut toate avizele de la toate instituţiile. Pentru mine sunt nişte semne mari de întrebare legate de cum acţionează această instituţie, ANI. (…) Eu cred că ANI nu ar trebui să se uite la, nu ştiu, cât aţi spus acolo, 3000 de lei pe lună, pentru cinci luni, într-un proiect care este în zona acestui spor pe care-l au toţi primarii, şi de la PNL şi cei de la PSD, de lucru cu fonduri europene, ci, (…) poate ne explică ce este cu averea care nu poate fi explicată a domnului Rafila, prin faptul că a lucrat tot timpul la stat. Este o instituţie asupra căreia eu am foarte mari semne de întrebare, inclusiv felul în care a acţionat în acest caz, dar, până la urmă Clotilde Armand a explicat aceste lucruri, s-a pus la dispoziţia oricui şi eu am încredere că se vor clarifica aceste lucruri până la capăt „, a declarat Cătălin Drulă, marţi, într-un interviu la RFI.
El a precizat că nu se impune suspendarea din USR a primarului Clotilde Armand.
„Nu este în niciun fel această situaţie de natură judiciară, nu are un dosar în care să fie pusă sub urmărire penală sau trimisă în judecată. (…) ANI a dat-o în bară cu foarte multe din aceste acţiuni. Putem să facem o istorie de constatări ANI care, apoi, au fost desfiinţate de justiţie. Cea mai celebră este la preşedintele Iohannis, în campania din 2014. Şi, apropo, pentru ceva similar: se numise într-un consiliu de administraţie la compania de apă, fiind primar la Sibiu. Între timp s-a lămurit prin lege că astfel de situaţii sunt compatibile şi, în cazul dumnealui, are o decizie definitivă de la Înalta Curte pe această speţă. S-au introdus în lege şi există acolo un articol care permite primarilor să fie managerii de proiect. De altfel, chiar de la PODCA, de la programul respectiv este o întrebare care explică ce trebuie să facă primarul ca manager de proiect. E vorba de un proiect pe anticorupţie şi, probabil, a vrut să coordoneze această activitate. Ştim că sunt probleme foarte mari cu reţelele lăsate, apropo, sesizarea este făcută de domnul primar anterior, domnul Tudorache, de la PSD, care este anchetat pentru un prejudiciu de 944 de milioane „, a declarat Drulă.