ANI: Modificări la depunerea declarațiilor de avere și interese

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) informează că persoanele responsabile care asigură implementarea prevederilor legale privind declaraţiile de avere şi de interese trebuie să se înroleze cât mai curând în platforma e-DAI, obţinând un cont specific, ulterior având obligaţia de a înrola în acest sistem electronic toţi deponenţii din cadrul instituţiei, autorităţii sau unităţii în care îşi desfăşoară activitatea. ANI aminteşte, într-un comunicat de presă, că Executivul a adoptat în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă care prevede că, începând cu data de 1 ianuarie 2022, toate declaraţiile de avere şi de interese vor fi completate şi transmise exclusiv prin sistemul electronic e-DAI. Prin actul normativ a fost prorogat până la data de 31 decembrie 2022 termenul aferent obligaţiei de a semna declaraţiile de avere şi de interese exclusiv cu semnătură electronică calificată.

Termenul iniţial – 31 decembrie 2021 – a fost astfel prelungit, nevoia de reglementare fiind motivată de imposibilitatea financiară şi tehnică a mai multor autorităţi şi instituţii publice din care fac parte deponenţii de a le asigura acestora certificate cu semnătură electronică calificată. Totodată, intervenţia legislativă are ca obiectiv stabilirea unei proceduri unitare şi coerente de depunere, în format electronic, a declaraţiilor de avere şi de interese”, se arată în comunicat.

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022, deponenţii prevăzuţi de lege vor completa, depune şi transmite declaraţii de avere şi de interese certificate fie cu semnătură electronică calificată, fie cu semnătură olografă, exclusiv prin sistemul e-DAI.

Începând cu 1 ianuarie 2023 toate persoanele prevăzute de lege vor avea obligaţia de a transmite declaraţiile doar cu semnătură electronică calificată prin intermediul platformei e-DAI, iar ANI nu va mai accepta declaraţii semnate olograf. Obligaţia de a asigura deponenţilor certificate calificate pentru semnătură electronică revine tuturor autorităţilor, instituţiilor publice sau unităţilor din care fac parte persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pct. 1-38 din Legea nr. 176/2010, cu modificările şi completările ulterioare”, conform comunicatului.

Conform ANI, sistemul e-DAI permite completarea declaraţiilor în format electronic şi listarea acestora spre a fi semnate olograf .

Mai multe detalii pot fi regăsite la secţiunea e-DAI disponibilă pe pagina de Internet a Agenţiei Naţionale de Integritate.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *