ANI a dat năvală la Constanța: A rupt cu AMENZILE la consilierii PSD, PRO România și AUR din Lumina

Persoanele care au fost alese în urma scrutinurilor locale au obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, să depună declaraţiile de avere şi interese. Integritatea în faza post-electorală nu se aplică peste tot, în special în zonele rurale, unde de regulă avem de-a face cu mici dictatori locali, unde consiliile locale sunt un desen animat în care proiectele trec pe bandă și puținii consilieri sunt – tot de regulă – mână în mână, confruntările electorale având loc doar în preajma alegerilor și cea mai spectaculoasă răsturnare de situație fiind doar o rocadă între actualul și fostul și viitor primar, adică doar două persoane, aceleași, de ani și ani.

În conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 176/2010, aleşii locali au obligaţia de a depune declaraţiile de avere şi de interese, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, la persoana desemnată de secretarii unităţilor administrativ-teritoriale respective. Agenția Națională de Integritate pune la dispoziție nu doar documentația, ci și asistența în acest sens, adică mură în gură și pentru consilierii care au dificultăți în a scrie în limba română, aspect des întâlnit în consiliile rurale locale. Una dintre aceste unități administrativ-teritoriale este Lumina, unde aleșii locali ai PSD, PRO România și AUR au uitat să își depună declarațiile de avere și de interese.

La nici jumătate de an de la alegerile locale, aleșii celor trei partide din Lumina nu depuseseră aceste declarații. La sesizarea TOMIS NEWS, Instituția Prefectului Constanța a interpelat primăria Lumina pentru clarificări. Primăria în cauză a precizat pentru prefectul Silviu Coșa faptul că „membrii ai Consiliului” – adică doar cei ai PNL – opoziție, au depus declarațiile respective în luna ianuarie. Abia în luna iunie și-a adus aminte Primăria să-i notifice și pe cei de la PSD, PRO România și AUR ca să intre în legalitate:

lumina

În Lumina, funcționează majoritatea PSD – PRO România – AUR, partid care are un singur consilier. În ciuda faptului că voturile PSD – PRO România sunt suficiente, consilierul AUR votează din prima zi de mandat alături de cele două partide, deși acesta nu oferă greutate în configurația votului, singura explicație a consilierului în cauză la partid fiind aceea că „Mitică (primarul Dumitru Chiru – n.r.) îmi mănâncă din palmă și face cum îi zic eu”.

Între timp, ANI s-a săturat de Las Fierbinți-ul de la Lumina și a intrat în Primărie, unde a împărțit amenzi la toți membrii componenți ai majorității din consiliu, respectiv câte 2.000 de lei la fiecare și încă o tură de câte 2.000 de lei pentru persoanele responsabile cu implementarea prevederilor Legii 176/2020:

ani

Facem precizarea că intervenția ANI la Lumina a durat aproximativ două luni, timp în care o serie de aleși locali din Lumina și-au mutat averile pe numele rudelor, aspect care a intrat în atenția Direcției Naționale Anticorupție.

VA URMA!

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.