Angajații Ministerului Culturii au luat foc pe ministrul Muncii, Violeta Alexandru: „Suntem lăsați fără contract colectiv de muncă!”

Sindicatul Angajaților din Ministerul Culturii „CULTURALIA”- SAMCC solicită implicarea ministrului Muncii, Violeta Alexandru, în soluționarea problemelor care există la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă București. Practic, este vorba de un blocaj creat de ITM la Ministerul Muncii, care „București refuză de mai bine de o lună să medieze conflictul de muncă dintre angajații Sindicatului Culturalia și Ministerul Culturii”.

„Din luna mai, angajații Ministerului Culturii așteaptă ca ITM București să convoace reprezentanții sindicatului la procedura de conciliere, în urma declanșării conflictului de muncă. Conflictul de muncă a fost declanșat ca urmare a refuzului semnării contractului colectiv de muncă de către conducerea ministerului. ITM este instituția abilitată prin lege să concilieze conflictele colective de muncă la nivel de unitate. Tot de atunci, conducerea ITM sfidează legea și ne trimite diverse adrese contradictorii, probabil în dorința de a tergiversa procedura de conciliere, care ar fi trebuit începută în 7 zile de la sesizarea trimisă în luna mai. În tot acest timp, angajații Ministerului Culturii nu au contract colectiv de muncă, prin urmare li se refuză drepturile conferite de acesta. De aceea, vă solicităm să demarați de îndată un control la ITM București, pentru a verifica situația! (…) O astfel de situație nu poate fi tolerată. Faptul că o instituție a statului, care trebuie să asigure respectarea drepturilor angajaților, nu își asumă această obligație, este extrem de grav. Nu înțelegem de unde provine atitudinea reprezentanților ITM, însă vă solicităm un control amplu, care să scoată la iveală aceste disfuncționalități. Ca reprezentanți ai majorității salariaților Ministerului Culturii, nu putem accepta ca o autoritate publică menită să susțină demersurile legale făcute de angajați să ignore drepturile acestora, prin tergiversarea acestei situații . Prin urmare, doamnă ministru, raportat la faptul că ministerul pe care-l conduceți își desfășoară activitatea pe baza principiilor fundamentale prevăzute de H.G.81/2020, iar unul dintre acestea este ”principiul respectării demnităţii umane, egalităţii de şanse şi de tratament”, vă solicităm să demarați de urgență un control la ITM București și să comunicați public rezultatele anchetei!”, au transmis reprezentanții SAMCC.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *