Angajările la stat, SUSPENDATE de la 1 iulie. Ciucă: „Nu urmează să discutăm problema unei reforme administrative!”

Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat într-o conferinţă de presă, despre blocarea angajărilor la stat de la 1 iulie, în condiţiile în care în ultima perioadă au fost scoase la concurs mii de posturi. Astfel, șeful Executivului a susținut că: „Decizia s-a luat aseară, iar acolo unde procedurile sunt în derulare, ele îşi urmează cursul, chiar dacă trec de 1 iulie. Atâta timp cât procedurile au început nu putem să întrerupem procedurile”.

Premierul a afirmat că nu se pune momentan problema unei reforme în administraţie. „În această perioadă nu urmează să discutăm problema unei reforme administrative, atâta timp cât Guvernul este angajat în gestionarea unei situaţii de criză şi avem nevoie de stabilitate. Măsurile pe care le luăm, punctual, în funcţie dinamica în care evoluează situaţia ,ne-au dus să avem această decizie aseară”, a mai declarat premierul.

Amintim că liderii coaliţiei au decis, luni seară, o serie de măsuri sociale şi economice, iar una dintre ele vizează blocarea angajărilor la stat, de la 1 iulie.

Record de angajări la stat

De cealaltă parte, mai multe ministere au început angajările, motivând că ar avea mai mulți bani de gestionat. Guvernul a adoptat o hotărâre prin care îi permite Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), condus de Marcel Boloș, să facă peste 530 de angajări. În prezent, MIPE declară că ar avea 1.407 angajați, potrivit informațiilor publicate pe site, dar odată ce va începe noile angajări, își va crește numărul de angajați cu aproape 40%.

MIPE va crește și numărul secretarilor de stat, de la 5, cât are în prezent, la 8. Numărul de secretari generali adjuncți va crește de la 2 la 4, arată proiectul adoptat. Fiecare secretar de stat poate avea un cabine format din 4 angajați, după cum reiese din organigrama ministerului, ceea ce înseamnă că 32 de angajați vor lucrat în cele 8 cabinete ale secretarilor de stat din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a fost generos și doar în luna decembrie 2021 a crescut numărul angajaților la stat cu 3.508. 64% dintre angajații la stat lucrează în administrația publică centrală, arată datele Ministerului Finanțelor. Inclusiv Ministerul Mediului a primit o hotărâre a Guvernului, prin care i se permite să-și crească numărul de angajați cu 64, de la 484 la 548. Ministerul Mediului va mai înființa un post de secretar general adjunct, care se va alătura celor 5 secretari de stat, secretarului general și celor 2 secretari generali adjuncți deja existenți în conducerea instituției.

Ministerul Familiei, Tineretului și Sportului, condus de Gabriela Firea, a anunțat, în aprilie 2022, organizarea unui concurs pentru angajarea a 16 persoane. De pe site-ul instituției, aflăm că ministerul are 3 secretari de stat, un subsecretar de stat, un secretar general și 2 secretari generali adjuncți, deși nimeni nu știe cu ce se ocupă acest minister cu un buget de 183 de milioane de lei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.