Andrei Popescu: „Excedent de 35 de MILIOANE de euro și se SCUMPEȘTE gigacaloria în Constanța! #echipacâștigătoare pentru ei, #DISTRUGĂTOARE pentru noi!”

Jale cu gigacaloria în Constanța! Vineri, 26 noiembrie, consilierii locali municipali s-au reunit în ședința ordinară pe luna noiembrie și au adoptat majorarea prețului gigacaloriei de la 1.037 la… 1.337 de lei. De asemenea, într-un alt proiect de hotărâre pe același subiect, privind stabilirea prețului local pentru populație al energiei termice furnizată de către Societatea Termoficare Constanța SRL și a subvenției unitare acordată populației pentru perioada 01.11.2021-31.03.2022, se prevede majorarea prețului gigacaloriei pentru populație de la 250 de lei la 450 de lei, adică o mărire de 200 de lei. Cu alte cuvinte, Primăria ar urma să scadă din subvenție, iar populația să plătească mai mult. Votul de vineri din Consiliul Local l-a scos din sărite pe fostul consilier local independent, Andrei Popescu, care a transmis faptul că locuitorii orașului Constanța s-au trezit cu o dublare a facturii la energia termică, în plină iarnă:

Chiar așa, vine iarna și…începând cu 1 ianuarie 2022, constănțenii încă branșați la sistemul public de termoficare vor plăti 450 de lei/gigacalorie, adică aproape de două ori mai mult decât în urmă cu un an de zile. Adică întreținerea cea de toate zile o să ne dea foc la buzunare.De ce?Pentru că Alianța care mai mult se răzgândește decât gândește, PNL-USR, îi dă înainte cu strategia „mai întâi îi îngropăm, apoi vedem dacă respiră”. La constănțeni mă refer.În urmă cu doar două luni de zile, primarul navetist, Vergil Chițac, propunea Consiliului Local prețul de 325 lei/Gcal pentru populație. Datorită opoziției USR, acest proiect a fost retras de pe ordinea de zi; ulterior a fost aprobat un cost normal, omenesc, de 250 lei/Gcal.Repet, au trecut doar două luni, iar partidele care inițial s-au păruit pentru 325 lei și au aprobat 250 lei, s-au răzgândit și le-au dat constănțenilor direct în moalele capului cu 450 lei/Gcal.Cum justifică useriștii această schimbare bruscă de macaz? Printr-un audit intern, dispus de primar la solicitarea lor, care ar trebui să verifice temeinicia costului și, ulterior, să conducă fie la statuarea, fie la diminuarea lui.De ce nu ține această justificare?În primul rând, pentru că acest audit ar fi trebuit solicitat și realizat în timpul verii, pentru ca la începutul toamnei să avem deja un cost corect fundamentat.În al doilea rând, fiind vorba despre un audit intern, acesta mai degrabă va constata – „să trăiți, 450 lei este costul ideal până la noi ordine” -, decât să formuleze obiecții pertinente. În al treilea rând, pentru că s-ar fi putut amâna aprobarea costului propus până la fundamentarea lui prin audit.În concluzie, eu cred că un cost al gigacaloriei de 250 lei în lunile de iarnă-primăvară ale anului 2022 este pertinent, de bun simț, dar mai ales pe deplin suportabil de un buget local care, la finele lunii iulie, înregistra un excedent de 35.000.000 euro, și de o administrație care face parte din #echipacâștigătoare. #câștigătoare pentru ei, #distrugătoare pentru noi”, a transmis Andrei Popescu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *