ANAT: Voucherele de vacanţă emise în perioada 2019-2020 au creat peste 45.000 de locuri de muncă

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) atrage atenția că voucherele de vacanţă emise în perioada 2019-2020 au creat peste 45.000 de locuri de muncă, prin urmare ele ar trebui văzute nu ca pe o cheltuială de la buget, ci ca pe o investiție. Mai mult, potrivit ANAT, măsura a reprezentat supravieţuirea şi dezvoltarea turismului intern:

Avertisment ANAT, după prelungirea voucherelor de vacanță din 2019-2020

„Voucherele de vacanţă ar fi trebuit privite de Guvern ca o investiţie şi nu ca o cheltuială de la buget, fiind probabil una dintre cele mai profitabile alocări de fonduri de la buget. Pentru fiecare leu investit în vouchere de vacanţă, 0,51 bani se regăsesc în PIB, iar pentru fiecare 64.000 lei se creează şi se menţine un loc de muncă (sursa: studiu ASE şi APET). Făcând un calcul simplu, voucherele de vacanţă emise în perioada 2019-2020 au creat peste 45.000 de locuri de muncă! Voucherele de vacanţă asigură, în mare parte, supravieţuirea şi dezvoltarea turismului intern, precum şi pregătirea turismului pentru incoming, cumulând circa 30% din vânzările agenţiilor de turism specializate pe turism intern. În plus, voucherele de vacanţă înseamnă turism fiscalizat, ele putând fi folosite numai în unităţi de cazare clasificate sau în agenţii de turism licenţiate”, potrivit unui comunicat ANAT.

Organizaţia patronală din turism susţine că valoarea voucherelor de vacanţă rămase neconsumate din 2019 şi 2020 este de patru ori mai mică decât valoarea anunţată de şeful Guvernului.

„Dl. Prim-ministru Florin Cîţu a găsit o deja o scuză pentru tăierea voucherelor, spunând că a prelungit valabilitatea voucherelor emise în 2019 si 2020 şi că există în acest moment vouchere neconsumate de circa 2,4 miliarde de lei, care pot fi folosite până la sfârşitul anului 2021. În acelaşi timp, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Economiei îşi pasează reciproc responsabilitatea centralizării datelor. Îl contrazic, însă, chiar datele Ministerului Finanţelor Publice, conform căruia valoarea voucherelor neconsumate din 2019 şi 2020, cumulat, nu depăşeşte 700 de milioane de lei, de aproape 4 ori mai puţin”, se precizează în comunicatul ANAT.

Organizaţia patronală subliniază că spre deosebire de România, alte ţări au luat măsuri de stimulare a consumului de turism intern.

Guvernul a decis că trebuie să mai strângă şi el cureaua, gândindu-se să înceapă cu voucherele de vacanţă, o cheltuială considerată inutilă în vreme de pandemie, când celelalte state iau, pe rând, măsuri de tăieri de taxe şi impozite şi de stimulare a consumului de vacanţe pe plan intern, fix prin emiterea de vouchere care să sprijine acest consum sub diferite forme, de la vouchere acordate cetăţenilor pentru mese la restaurant, la vouchere de vacanţă similare cu cele care au fost acordate în România, pentru a ajuta sectorul HORECA şi agenţiile de turism”, conform comunicatului ANAT.

Vouchere de vacanță din 2019 și 2020 vor fi prelungite și pentru 2020

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că vouchere de vacanță din 2019 și 2020 vor fi prelungite și pentru 2021. Totoidată, el a ținut să precizeze faptul că vouchere de vacanță pe care ar fi trebuit să le emită anul acesta, vor fi emise în 2022. Florin Cîțu a discutat, la finalul ședinței de Guvern despre Ordonanța de Urgență care prevede o reducere a cheltuielilor structural.

„În ceea ce privește vouchere de vacanță, în România, au fost prelungite astăzi voucherele de vacanță emise în 2019 și cele emise în 2020. Ceea ce înseamnă că în economie sunt în valoare de aproape 2,4 miliarde de lei, vouchere de vacanță care nu au fost folosite, pentru că știți foarte bine, pe de-o parte, industria ne spune că anul trecut a fost închisă, deci nu puteau să fie folosite vouchere de vacanță, pe de altă parte este nevoie, deci le-am dat voie, deja sunt în circulație 2.4 miliarde de lei. Voucherele de vacanță care ar fi trebuit să fie emise anul acesta, vor fi emise anul viitor și avem această economie la buget”, a declarat premierul Florin Cîțu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.