ANALIZĂ Suntem la COADA Europei în privința digitalizării

Un raport al Comisiei Europene arată că țara noastră se află pe penultimul loc în UE, după Bulgaria, la capitolul aptitudini digitale. Potrivit datelor, doar 31% dintre români au aptitudini digitale de bază și doar 2,4% dintre angajații din România sunt experți în acest domeniu. În comparație, Olanda, Danemarca, Suedia și Finlanda stau cel mai bine la acest capitol. În aceste state pete 70% din populație deține aptitudini digitale de bază.

Pe ultimul loc în indicele DESI

România se situează ultimul loc în ediția din 2021 a Indicelui economiei și societății digitale (DESI). În ceea ce privește capitalul uman, România se situează pe locul 26, obținând un punctaj sub medie pentru majoritatea indicatorilor. Cu toate că avem un număr mare de absolvenți în domeniul TIC (locul 4 în UE), deficitul de specialiști TIC limitează capacitatea țării de a inova și de a profita de avantajele transformării digitale.

Întreprinderile române nu pot profita pe deplin de tehnologiile digitale. În ceea ce privește serviciile publice digitale, România se clasează pe ultimul loc la indicatorii-cheie, cum ar fi serviciile publice digitale pentru cetățeni și întreprinderi, utilizatorii de servicii de e-guvernare și formularele pre-completate. Zeci de instituții continuă să funcționeze ca și cum computerul și bazele de date nu s-au inventat încă, folosind în continuare o tonă de hârtii chiar și atunci când vine vorba despre cele mai simple procese, precum plata unor facturi.

Deși în 2020 a fost înființată Autoritatea pentru Digitalizarea României tocmai pentru a accelera procesul digitalizării și a scoate țara de la fundul grămezii la acest capitol, lucrurile s-au mișcat foarte lent. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, condus în trecut Ciprian Teleman a făcut prea puține în acest sens. În prezent, nu avem un ministru cu puteri depline, Ministerul Digitalizării fiind condus la nivel de interimar de Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Educația digitală și importanța digitalizării

Digitalizarea este importantă pentru că avansul tehnologic ne indică cu precizie faptul că majoritatea locurilor de muncă din viitor vor necesita un set cel puțin minim de cunoștințe digitale. Revoluția tehnologică va crea o falie tot mai mare între statele care reușesc să se adapteze și să importe tehnologii inovatoare și cele care nu vor reuși să facă lucrul acesta. Această dinamică nu este nici pe departe nouă, ea fiind experimentată de pildă în timpul Revoluției Industriale. Atunci, avangarda statelor care au trecut de la o producție manufacturată la una mecanizat a prosperat, în timp ce statele care nu au reușit să investească rapid în reconversia muncii și să importe noile tehnologii au stagnat și au rămas în urmă. Același lucru se va întâmpla și în acest caz. Digitalizarea trebuie să reprezinte o prioritate. Dar digitalizarea fără educație digitală este inutilă. S-au făcut însă prea puține lucruri pentru a educa cetățeanul de rând în vederea digitalizării. Nu există momentan programe serioase sau inițiative naționale de educație în acest sens. În lipsa unui program național de educație a cetățeanului și de reglementare legislativă a acestui proces (un cadru legislativ universal aplicabil) o mulțime de instituții vor continua să acționeze ca în secolul al XIX-lea, plimbând la nesfârșit munți de hârtii și documente.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.