ANALIZĂ Schimbarea la față a USR: Tradiționalism și patriotism pentru a ține piept AUR

USR începe să arate ca un partid disperat, după ce tot mai multe sondaje îl arată în scădere și cetățenii și-au pierdut încrederea în politicienii care conduc partidul. Totodată, USR este pe cale să piardă eticheta de „partid anti-sistem”, după apariția AUR care reușește să atragă atenția mai multor cetățeni. USR și AUR sunt în opoziție, însă incapabile să lucreze împreună și se atacă reciproc, arată psnews.ro. Cele două partide semnau împreună o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Florin Cîțu și aveau interese comune. Doar că USR a fost criticat pentru asocierea cu AUR și a simțit nevoia să se distanțeze imediat, pentru a arăta toate diferențele. Astfel, partidul condus de Dacian Cioloș a început o campanie anti-AUR, caracterizându-l ca fiind partid „extremist”. „George Simion este un pericol pentru România, pentru că instituțiile statului român au eșuat și l-au creat prin comportamentul lor pe acest populist iresponsabil”, scrie Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.

Diferențele dintre USR și AUR sunt evidente, dar partidul condus de Cioloș încearcă cu disperare un nou mesaj tradiționalist și patriotic care nu i se potrivește deloc. În Parlamentul European, USR se consideră partid progresist. Recent, europarlamentarii USR au votat pentru a recunoaște dreptul la naștere al persoanelor transgender, mai exact al femeilor care se consideră bărbați. Iulian Bulai, deputat USR, ne spunea acum doi ani că Maria, mama lui Iisus, este de fapt o „mamă surogat”.

Schimbarea la față a USR-ului: tradiționalism și patriotism

În lupta cu AUR, USR apelează la tradiționalism și patriotism, sperând că poate măcar să-și conserve electoratul câștigat în 2020. Dacian Cioloș a uitat că este progresist și în România publică colinde religioase. Cioloș o promovează pe soția sa, Valerie, care cântă „O ce veste minunată”, într-o cameră cu pereții plini cu icoane și cruci, de parcă ar fi la biserică. De asemenea, Cioloș se fotografiază alături de mai mulți preoți, la diferite evenimente, iar în 2020 se îmbrăca în ie. Tentativa aceasta de tradiționalism, din partea președintelui USR, este un gest disperat de a încerca noi mesaje pentru electorat.

dacian ciolos

Dan Barna a trecut și el la tradiționalism, iar într-un video ne explică cum se taie porcul de Ignat. Dan Barna se filmează alături de animalul tăiat și pregătește focul pentru a-l pârli, împreună cu alți bărbați. Asta în condițiile în care ecologiștii europeni vor să reducă consumul de carne, considerând că fermele de animale reprezintă una dintre cele mai mari surse de poluare. Barna este criticat de mai mulți progresiști, care îl acuză că promovează „tradiția barbară”. „Ce-or zice ăștia de la Renew când v-or vedea cu medievalismele astea?”, scriu susținătorii USR pe pagina lui Barna.

Barna porc

Pentru Dan Barna este totul o regie, așa cum se poate observa și în video. A participat la tăierea porcului special pentru a se filma. Este un gest disperat de a atrage voturile românilor care iubesc tradițiile. Liderii USR încep să înțeleagă că partidul nu poate funcționa doar pentru o minoritate progresistă și caută noi mesaje pentru a atrage voturi. La fel face și Cristian Ghinea, fostul ministru al fondurilor europene, care ne anunță că scrie o carte despre patriotism. Ghinea se visează un fel de filozof și încearcă, fără niciun succes, să redefinească patriotismul.

Să fii bun cu toți, nu doar cu tribul tău, înseamnă să fii patriot. „Fericirea e un lucru mărunt”, patriotismul adevărat e cel al lucrurilor mici. Nu al paradelor militare, nu al lui Zamolxe, nu al specialilor. Trebuie să ne descoperim patriotismul lucrurilor mici care ne fac viața mai bună”, scrie pe pagina sa de Facebook. Textele lui Ghinea pot fi bune, cel mult, pentru copiii din clasele primare, care abia învață să citească. Textele lui nu au nicio treabă cu patriotismul și nu vor ajunge la cei care se consideră patrioți.

În cel mai recent sondaj, USR a ajuns la 10%, iar AUR se situează la 17%, la doar un procent în urma PNL. Dacă s-ar vota în această perioadă, AUR are toate șansele să devină a treia sau chiar a doua forță politică din România, în timp ce USR ar fi aproape să rateze și intrarea în Parlament.

Degeaba va încerca USR să facă opoziție la PSD și PNL, dacă în sondaje va continua să scadă. Partidul condus de Dacian Cioloș nu dă niciun semn că ar putea reveni în următoarea perioadă. Mesajele despre tradiționalism și patriotism nu-i ajută deloc nici cu propriul lor electorat, nici să atragă voturile celor indeciși. USR a intrat într-o prăbușire lentă, specifică partidelor construite pe un val anti-sistem. Atunci când acest val se stinge, partidul începe să se prăbușească. USR nu a reușit să se adapteze la noile solicitări ale electoratului și la probleme generate de pandemia coronavirus. Partidul condus de Dacian Cioloș are marele dezavantaj al celor 8 luni de guvernare în care nu a livrat niciun rezultat și nu a făcut nicio reformă.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *