ANALIZĂ România poluată, defrișată și îngropată în gunoaie: 28 de români MOR ZILNIC de cancer pulmonar

În ultimii ani, România a fost poluată, îngropată în gunoaie și defrișată. Toate acestea pun în pericol viața cetățenilor și contribuie la distrugerea mediului înconjurător. Micile schimbări legislative nu au avut efectele scontate, în lipsa unei strategii naționale care să combată dur orice act criminal împotriva naturii, arată PSNews.ro.

Bucureștiul este capitala europeană cea mai poluată și aproape în fiecare lună apare o poluare masivă în oraș, care pune în pericol sănătatea cetățenilor. Aerul poluat, pe care îl respiră bucureștenii, poate provoca o mulțime de cancere, potrivit medicilor. Pe lângă cancerul de plămâni, aerul poluat poate provoca și cancer la sân, ficat și pancreas, arată un nou studiu realizat de Asociația Americană pentru Cercetare a Cancerului. Chiar în centrul capitalei, Delta Văcărești a fost cuprinsă de un incendiu. Deși e considerată un parc natural, Ministerul Mediului este incapabil să o protejeze de cei care încearcă să o distrugă pentru a folosi acel teren în alte scopuri. Chiar dacă Parcul Văcărești este în administrarea Primăriei Capitalei, Ministerul Mediului este în continuare cel care trebuie să se asigure că bucureștenii respiră un aer curat.

În urmă cu o săptămână a fost incendiul de la un depozit de deșeuri din Glina, o comună aflată la câțiva kilometri de București. Fumul toxic s-a extins asupra capitalei și a pus din nou în pericol viața cetățenilor. A fost nevoie de un incendiu pentru ca Garda de Mediu să controleze centrul respectiv. În decembrie 2021 a fost un alt incendiu la o hală de reciclare din Popești Leordeni, plus un alt incendiu în iunie 2021 în aceeași localitate. Polițiștii găsesc frecvent deșeuri toxice arse la periferia capitalei, iar vinovații nu sunt niciodată prinși sau condamnați.

În timp ce Bucureștiul este poluat și se luptă cu incendierea deșeurilor, Ministerul Mediului vrea să le permită primăriilor de sector să gestioneze depozitarea deșeurilor. Guvernul ar pregăti o Ordonanță de Urgență care să le oferă cadrul legal primăriilor de sector pentru depozite de deșeuri. Astfel, primarii din sectoare vor putea deschide noi centre chiar în capitală. Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu, a arătat cum Primăria Sector 3 folosește deja un depozit ilegal de colectare a deșeurilor chiar la periferia Bucureștiului. „Un depozit ilegal de deşeuri, miroase greu suportabil. Aceste deşeuri pot să ia foc oricând. În spatele acestor deşeuri municipale, munţi, sute de tone, avem deşeuri care sunt provenite din amenajarea parcurilor, întreţinerea spaţiilor verzi, toaletări de arbori”, a declarat Berceanu, potrivit news.ro. Primăria de sector nu a permis accesul comisarul Gărzii de Mediu sau Poliției, pentru a verifica respectivul depozit.

Asociația pentru Monitorizare Prospecție Mediu și Ecologie (AMPME) a dezvăluit că Primăria Sector 3 s-a folosit în trecut și de un depozit ilegal de la periferia orașului, unde trimiteau deșeurile, care apoi erau îngropate în pământ și se turna beton peste întreaga suprafață pentru a ascunde gunoiul.

Tot în Sectorul 3, Garda de Mediu a descoperit că pe un teren care aparține Primăriei Sectorului 3, prin Direcția Generala de Salubritate Sector 3, erau îngropate cantități mari de deşeuri menajere. Comisarii care au mers în control au constatat că locul era acoperit cu pământ, peste care se turna beton, fapte pentru care au fost date amenzi și s-a deschis dosar penal”, a precizat AMPME.

Guvernul înăsprește sancțiunile

Guvernul a decis să înăsprească sancțiunile pentru cei care vor incendia sau îngropa gunoiul, dar și să deschidă laboratoare pentru măsurarea calității aerului. Astfel, cei care vor îngropa gunoiul sau îl vor incendia pentru a-l ascunde vor fi pedepsiți cu închisoarea de la 3 la 5 ani, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate de Guvern.

Sunt pași mici pentru a combate actele criminale împotriva mediului înconjurător, dar pentru a fi aplicate aceste măsuri vor trebui intensificate controalele, mai ales la marii poluatori. Problemele principale din România rămân numeroasele gropi de gunoi de lângă marile orașe, lipsa reciclării, lipsa colectării selective a gunoiului. Marii poluatori sunt în continuare neatinși de controalele autorităților.

Ministerul Mediului neagă defrișările din România

Toate aceste incidente pun în pericol sănătatea oamenilor și arată că Ministerul Mediului nu este capabil să protejeze natura nici măcar în capitala României. În satele uitate de lume, continuă defrișările, tăierile ilegale și gunoaiele sunt aruncate peste tot. Tanczos Barna neagă faptul că în România ar exista defrișări. Ministrul consideră că defrișare înseamnă atunci când este tăiată o pădure, iar terenul forestier e transformat în teren agricol.

„În România nu există asemenea defrișări si nu există transformarea definitivă a terenului forestier în teren agricol. Într-adevăr, România trebuie să lupte împotriva tăierilor ilegale, dar este o diferență uriașă între defrișarea din sudul Americii, de exemplu, unde plămânul acestei planete se transformă în teren agricol cu scop economic, și exploatarea durabilă”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

În România, defrișările lasă atâția munți pustii. Terenul forestier nu e transformat în teren agricol pentru că nu se poate face agricultură pe munți, dar terenul forestier dispare în urma defrișărilor. În România, defrișările lasă în urmă un teren pustiu. De asemenea, există defrișări în scop economic atunci când sunt tăiate păduri pentru a se construi cartiere rezidențiale, hoteluri, pârtii de schi. În comuna Olimp, pe malul mării, a fost defrișată o pădure de 2,5 hectare pentru a se construi un complex imobiliar, potrivit presei locale.

România ar urma să acceseze 730 de milioane de euro din PNRR pentru împăduriri. Până la în toamna lui 2022, România va trebui să adopte „strategia forestieră națională 2020-2030”, însă abia în ianuarie 2022 Ministerul Mediului a scos la licitație contractul pentru realizarea strategiei. Până la final de 2023, România va trebui să împădurească o suprafață de cel puțin 25.000 de hectare, potrivit angajamentelor din PNRR. Până în iunie 2026, România va trebui să mai planteze copaci pe alți 56.700 de hectare. Sunt obiective foarte ambițioase pentru o țară care nu are nici măcar o strategie forestieră.

În timp ce România încearcă să combată aceste probleme, marii poluatori nu sunt deranjați de controale. România este o destinație pentru gunoiul din Vestul Europei sau chiar din Japonia. Țări precum Germania sau Italia își trimit gunoiul la noi în țară, uneori fiind vorba chiar de deșeuri foarte periculoase și toxice. Ministerul Mediului ar putea interzice importul de deșeuri, ținând cont că atâtea zone sunt acoperite de gunoaie aruncate la întâmplare, însă nimeni nu se atinge de companiile care fac profit din gunoaie. România nu este capabilă nici să recicleze propriul său gunoi și nici atât nu o poate face cu gunoiul altora. Țara noastră reciclează doar 14% din gunoiul său, fiind penultima în UE. Mai rău decât România e doar Malta, care e o mică insulă.

În fiecare zi, în România mor 28 de români afectați de cancerul la plămâni. În fiecare an, în România apar peste 10.000 de cazuri noi de cancer pulmonar. Ministerul Mediului nu este preocupat de faptul că deșeurile, arderile ilegale, depozitele de gunoaie pun în pericol sănătatea românilor.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.