ANALIZĂ financiară: „Orice cetăţean cu credit trebuie să se aştepte la o CREȘTERE a dobânzilor!”

Economia românească se află pe o traiectorie pozitivă, iar anul pandemiei, cu efectele sale negative, va fi depăşit mai repede decât estimările iniţiale, arată o analiză a Moneycorp, cea mai mare instituţie de plăţi din Europa, potrivit căreia inflaţia va continua să reprezinte o provocare pe tot parcursul anului 2021.

„Majorarea dobânzilor în actualul context macroeconomic ar putea să intervină mult mai devreme decât s-a anticipat. Companiile trebuie să îşi ia măsuri pentru a gestiona posibilele efecte asupra business-ului”, avertizează Moneycorp România, într-un nou raport din seria Moneycorp Business Outlook.

Evoluţia temperată a cursului euro în această perioadă vine să confirme estimările făcute la începutul anului, însă dinamica din piaţa valutară s-ar putea să se accelereze pana la finalul anului, pe fondul evoluţiei condiţiilor macroeconomice, afirmă analiştii Moneycorp. Cursul euro se încadrează, în prezent, în prognozele de la inceputul anului, cu o medie constantă anuală de creştere de circa 2%. Potrivit analiştilor, evoluţia cursului va fi influenţată, în perioada următoare, de modul în care motorul economic va reporni după un an de criză fără precedent, de evolutia inflației și nivelul dobânzii de referinţă.

Creşterea economică marcată în ultimele două trimestre, mai rapidă decât în alte economii dezvoltate, vine să confirme recuperarea treptată a relaţiilor de business. Prognoza de creşterea a exporturilor, pe fondul revenirii cererii din Germania, Franţa şi Italia, principalii noştri parteneri comerciali, va avea un impact pozitiv pentru economia romanească”, afirmă Sebastian Bacioiu, head of dealing al Moneycorp Romania.

O şansă istorică pentru România va fi consemnată şi de implementarea PNRR, program prin intermediul căruia ar urma să ajungă în ţară 29,2 miliarde de euro, bani care vor contribui în mod decisiv la relansarea economică. Programele de susţinere a economiilor, lansate la nivel internaţional, au generat cheltuieli extraordinare. Dincolo de efectele pozitive – menţinerea business-urilor pe linia de plutire, salvarea a zeci de milioane de locuri de muncă – principalul efect negativ, luat în calcul încă din start, l-a reprezentat creşterea inflaţiei, spun analiştii.

Toate economiile au fost prinse în acest carusel al creşterii preţurilor, scăderii consumului, a producţiei şi dificultăţile de aprovizionare generând o inflaţie semnificativă pe care o resimţim şi în România, 3,2% în luna mai. În ţările din regiunea noastră, situaţia este similară. Ungaria are o inflaţie în acest moment de 5,1%, Polonia de 4,3% iar Cehia de 3,1%”, arată analiza Moneycorp.

Potrivit experţilor, inflaţia va continua să reprezinte o provocare pe tot parcursul anului 2021, mai ales într-o economie slab capitalizată cum este cea românească:

Creşterea preţurilor materiilor prime, a transporturilor, a utilităţilor şi evolutia cursului de schimb generează deja un val de scumpiri. Acestea vor influenţa în mod semnificativ competitivitatea mediului de business si vor diminua puterea de cumpărare, mai ales în contextul retragerii treptate a mecanismelor de ajutor guvernamental. Pentru a-şi păstra nivelul de competitivitate, companiile trebuie să ia în calcul toate aceste riscuri, sa continue procesul început de digitalizare şi optimizare şi să ia măsuri inclusiv în zona costurilor valutare şi de finanţare”, afirma Cosmin Bucur, managing direcor al Moneycorp Romania.

El afirmă că presiunilor inflaţioniste li se vor adăuga cele generate de posibila crestere a dobânzilor de referinţă, băncile centrale având la dispoziţie şi acest instrument de contracarare a creşterii inflaţiei.

„Ipoteza de creştere a dobânzilor este doar o chestiune de timp, în funcţie de evoluţia economiei. Dacă ROBOR la 3 luni, înainte de pandemie ajunsese la 3,23%, în luna iunie a coborât la 1,49%, minimul ultimilor 4 ani. Dacă presiunile inflaţioniste vor continua, având în vedere nivelul inflaţiei care a depăşit deja aşteptările specialiştilor, atât mediul de afaceri cât şi orice cetăţean cu credit, indiferent că vorbim de credite de consum, imobiliare sau leasing, trebuie să se aştepte si să se pregătească pentru o potenţială creştere a dobânzilor la credite”, a declarat Claudiu Ghebaru, senior dealer în cadrul Moneycorp.

Potrivit acestuia, un semnal în acest sens este aşteptat să vină şi din SUA, unde are loc cea mai rapidă revenire economică de după recesiunea din 1930, care însă a adus şi o inflatie de 4,2%, mult peste ţinta dorită. Drept urmare, FED a anunţat pentru anul 2023 cel puţin o creştere a dobânzilor de referinţă, mult mai repede decât aşteptările iniţiale, anunţ ce a adus volatilitate semnificativă în pieţe ( valutară, acţiuni, obligaţiuni, metale preţioase). Creşterea dobânzilor va atrage aprecierea dolarului în raport cu euro, deci implicit cu leul românesc. Astfel că, de la momentul anunţului FED, respectiv data de 18 Iunie, leul s-a depreciat în raportul cu dolarul cu aproximativ 1.8%. În anul 2020, potrivit unui barometru realizat de Moneycorp, 36% dintre companii au transferat costurile deprecierii leului în preţul final către consumator. În 2021, acest mecanism de transfer către consumator al riscului valutar, cumulat cu creşterea preţurilor ca urmare a avansului inflaţiei, riscă să afecteze semnificativ nivelul de competivitate al companiilor.

O parte semnificativă din companiile cu expunere pe cursul valutar au început să folosească activ instrumente de acoperire a riscului valutar intelegand că pot preveni volatilitatea, cu efecte benefice directe asupra marjei comerciale deja supuse presiunilor inflaționiste”, a declarat Sebastian Bacioiu, head of dealing Moneycorp.

Economia românească se află pe o traiectorie pozitivă, spun analiştii:

Anul pandemiei, cu efectele sale negative, va fi depăşit mai repede decât estimările iniţiale, semn că mediul de business românesc a reuşit în mare parte să se adapteze provocărilor, să se restructureze şi să îşi creioneze primele măsuri pentru exploatarea potenţialului de creştere economică. Evolutia inflaţiei şi a dobânzii de referinţă precum şi aprobarea PNRR vor fi principalele elemente de urmărit în 2021″, a menţionat Cosmin Bucur, managing direcor al Moneycorp România.

Prezentă din 2016 în România, Moneycorp este cea mai mare instituţie de plăţi din Europa. În România, Moneycorp lucrează cu peste 1.000 de companii Corporate si IMM-uri, din domenii diverse precum IT&C, Asigurări, Echipamente Industriale sau FMGC.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *