ANALIZĂ Bătăliile interne din PNL, la 146 de ani de liberalism. „Organizația Constanța este mult prea PUTERNICĂ încât să își permită să se grăbească”

Pe fondul tensiunilor din coaliția de guvernare, liberalii au nevoie de un Congres. Rocada Ludovic Orban – Florin Cîțu la șefia Guvernului de la sfârșitul lunii decembrie de anul trecut și după o lungă serie de alegeri electorale îi pun pe liberali în fața unei situații: trebuie să organizeze un Congres. Lupta cea mare se dă între cei doi: Cîțu și Orban. Pe scurt, lucrurile sunt așa: președinții de organizații trag cu Orban, iar primarii – din rațiuni financiare – trag cu Cîțu. În jurul celor doi gravitează lideri regionali consacrați, în special din Ardeal: Emil Boc sau Ilie Bolojan De asemenea, se mai vehiculează și președintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European. Este de așteptat ca toți aceștia să joace cartea candidaturii până pe ultima sută de metri, apoi să anunțe o susținere fie pentru Orban, fie pentru Cîțu.

La începutul lunii februarie, Ludovic Orban a anunţat şi-a informat colegii că intenţionează să candideze din nou pentru funcţia de preşedinte al partidului, la Congres.

Viitorul Congres ar putea avea loc în toamnă, iar o altă realitate este faptul că cu cât organizarea acestuia întârzie, cu atât Orban pierde mai mult teren. Totodată, în ultima vreme s-au remarcat mai multe afirmații contradictorii între Cîțu și Orban.

Cîțu, în fieful din Ardeal, alături de omul lui Orban

Premierul Florin Cîţu a efectuat la mijlocul lunii aprilie o vizită oficială în judeţul Cluj, fiind însoţit de ministrul de Interne, Lucian Bode. În PNL este cunoscut faptul că organizațiile din Ardeal sunt în conflict direct cu Ludovic Orban și îl susțin pe Florin Cîțu, dacă acesta va candida la șefia PNL. În ciuda acestui fapt, Bode consideră că Ludovic Orban „a făcut ce trebuie” pentru PNL din momentul în care a preluat şefia partidului şi până în prezent. Bode nu va candida pentru o funcţie de conducere la nivel naţional. Pe 11 aprilie, Bode a precizat că în cadrul congresului PNL din acest an trebuie dat un semnal referitor la modul în care se va raporta partidul la anul electoral 2024:

„Cred că Congresul PNL, care va fi organizat în acest an, va da un semnal, nu doar în interiorul partidului, pentru că sigur dăm un semnal în interior, dar dăm un semnal către cetăţeni privind modul în care ne raportăm noi, PNL, la anul electoral 2024. Când vom vedea care sunt opţiunile pentru funcţia de preşedinte, sigur că vă pot răspunde la această întrebare. Astăzi vă spun foarte clar că preşedintele Ludovic Orban a făcut ceea ce trebuie pentru PNL din momentul în care a preluat şefia acestui partid şi până astăzi”, a explicat Bode.

Orban, despre confruntarea cu Cîţu la şefia PNL: Mie nu mi-e teamă de nimic

Preşedintele Ludovic Orban a afirmat tot atunci că nu îi este teamă de nimic dacă are vreo temere cu privire la o posibilă confruntare cu Florin Cîţu la şefia PNL. Liderul liberalilor a adăugat că este în relaţii foarte bune cu premierul.

„Tot abordaţi acest subiect. Mie nu mi-e teamă de nimic. Cunosc foarte bine partidul, cunosc foarte bine situaţia în care ne găsim, în momentul în care am luat decizia să mai candidez pentru un mandat am făcut-o în deplină cunoştinţă de cauză şi dacă o să apară concurenţi pentru această poziţie, este democraţie, orice om poate să candideze, să vină cu o viziune, cu un program şi, până la urmă, membrii PNL sunt aceia care hotărăsc cine să conducă partidul”, a afirmat Ludovic Orban, întrebat la Petreşti dacă are vreo temere cu privire la o posibilă confruntare cu Florin Cîţu la şefia PNL. El a adăugat că este în relaţii foarte bune cu prim-ministrul şi, referitor la candidatura acestuia la şefia PNL a precizat că nu îi place să facă declaraţii decât pe baza unor certitudini.

„În relaţii foarte bune. Chiar dacă de patru luni se încearcă să apară, ba pe surse, ba pe alte tipuri manipulatorii să se lanseze informaţii despre candidatura lui Florin Cîţu la şefia partidului, domnul Cîţu nu a anunţat până acum că va candida. Cu toate acestea am fost întrebat de 200 de ori dacă mă tem de el sau ce părere am de candidatura domnului Cîţu. Nu-mi place să dau declaraţii decât pe certitudini, nu pe supoziţii”, a explicat liderul PNL.

Chestionat dacă va avea loc Congresul PNL în toamnă, Ludovic Orban a răspuns: „Dacă ne va permite situaţia epidemiologică,vom ţine Congresul. Prevederile statutare le-am explicat, spun că în anul de după alegerile parlamentare se organizează alegeri în tot partidul. Alegeri întâi în organizaţiile locale, sunt urmate de conferinţele judeţene şi apoi Congresul. Dacă situaţia epidemiologică ne va permite să organizăm toate aceste… vă daţi seama, e un festival al democraţiei în care se aleg toţi liderii locali, judeţeni şi naţionali”.

PNL Bucureşti a adoptat o rezoluţie de susţinere a lui Ludovic Orban pentru un nou mandat la şefia partidului

Președintele PNL Bucureşti Violeta Alexandru a declarat că organizaţia a votat, în unanimitate, susţinerea lui Ludovic Orban pentru un nou mandat la şefia formaţiunii. Chestionată despre absenţa unor colegi la şedinţă, precum Ciprian Ciucu, Cristian Băcanu, Pavel Popescu şi Stelian Bujduveanu, ea a explicat că unii colegi au participat online, alţii au fost fizic în sală.

„Rezoluţia a fost adoptată. A fost doar o confirmare formală pentru că organizaţiile de sector, în aceste săptămâni, au făcut acelaşi lucru peste tot. Nu a fost decât să centralizez ceea ce deja s-a întâmplat. Unii colegi au fost online, alţii au fost fizic în sală. Alţii m-au sunat. Nu e ca şi cum votam pentru candidatura domnului preşedinte, ci a fost o declaraţie care sumariza practic ce s-a întâmplat la sectoare. Ei făcuseră oricum la sectoare, oricum se întâmplase în fiecare sector şi nu am făcut decât să centralizez toată situaţia. Dar da, sigur că a trecut”, a afirmat Violeta Alexandru.

Pe 12 martie, organizaţia PNL Sector 1 a decis să îi acorde sprijinul preşedintelui partidului Ludovic Orban pentru un nou mandat, la următoarele alegeri care vor avea loc la Congresul formaţiunii. Şi filiala PNL Sector 3 a anunţat, la începutul lunii februarie, susţinerea lui Orban pentru un nou mandat la şefia PNL.

Cîțu, despre funcția de președinte al României sau președinte al PNL: Eu am experiență și am acumulat experiență

Premierul României, Florin Cîțu, este convins că experiența acumulată în ultima perioadă l-ar putea recomanda pentru funcția de președinte al PNL sau chiar al României. Chiar dacă a spus la sfârșitul lunii martie într-un interviu la Digi24 că e prematur să existe o astfel de discuție, Cîțu nu neagă experiența sa din ultimele lui în calitate de premier pentru o eventuală funcție de anvergură la șefia statului român.

„În acest moment sunt concentrat pe ceea ce fac la Guvern, iar acum nu avem congres la PNL. Sunt convins că o să fie mai multe persoane candidate pentru șefia PNL. Eu am experiență și am acumulat experiență. O guvernare bună înseamnă lucruri bune și pentru PNL. E bine să fie competiție pentru alegerile prezidențiale din 2024. Fără o guvernare de succes șansele pentru 2024 al PNL-ului sunt mici”, a spus Florin Cîțu.

La momentul declarațiilor, PNL Dâmbovița anunța că Biroul Politic a decis susţinerea candidaturii lui Ludovic Orban pentru un nou mandat de preşedinte al partidului, ralegerea sa fiind o garanţie a stabilităţii.

„Membrii Biroului Politic Judeţean al PNL Dâmboviţa, întruniţi în şedinţă în data de 24 martie, au hotărât, cu unanimitate de voturi, să susţină candidatura lui Ludovic Orban pentru funcţia de Preşedinte al Partidului Naţional Liberal, care va avea loc în cursul acestui an”, a transmis printr-un counicat de presă, PNL Dâmboviţa.

Sursa citată a precizat că „realegerea lui Ludovic Orban în funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal reprezintă garanţia stabilităţii în interiorul partidului, un reper important, mai ales în condiţiile în care Partidul Naţional Liberal face parte din coaliţia aflată la guvernare, într-un context deloc uşor”.

Ludovic Orban a fost în urmă cu mai mulţi ani preşedinte interimar al organizaţiei PNL Dâmboviţa.

Organizațiile din teritoriu

După anunțul PNL Dâmbovița, mai multe organizaţii din ţară au transmis deja că îl vor susţine pe Ludovic Orban, data Congresului PNL nefiind încă stabilită. Orban este puternic contestat în partid de liberalii din Cluj, Bihor, Alba, Bistriţa-Năsăud şi nu numai. Șefi de filiale apropiați de Ludovic Orban i-au reproșat lui Cîțu, în toată luna martie, că întârzie foarte mult sau chiar refuză să semneze deciziile de numire în funcțiile de secretari de stat și șefi de agenții a persoanelor propuse de organizațiile județene. Acest subiect a devenit un butoi cu pulbere în partid. De exemplu, în cadrul BEx-ului din 22 martie, o afirmație făcută de Cîțu în ședință și care a pus și mai mult paie pe foc a fost aceea că nu poate să facă numiri care nu respectă criteriile de integritate. O parte din cei prezenți la ședință au perceput această remarcă a premierului ca un reproș direct către Ludovic Orban. În replică, Orban i-a spus lui Cîțu în BEx că dacă așa stau lucrurile atunci îl invită să se ducă el să le explice șefilor județeni liberali de ce nu le înșurubează oamenii pe funcții.

În aceeași zi, delegația europarlamentarilor români din grupul Popularilor Europeni i-a solicitat premierului Florin Cîțu să vină la o discuție privitoare la Programul Național de Reziliență și Redresare. Discuția a fost una încinsă, asta pentru că în interiorul PNL sunt nemulțumiri majore față de împărțirea banilor proveniți din PNRR.

20 de organizații PNL și-au declarat susținerea pentru Ludovic Orban: București, Iași, Hunedoara, Caraș Severin, Maramureș, Vrancea, Argeș, Călărași, Sector 3 București, sector 2 București, Mureș, Teleorman, Bistrița, Ilfov, Prahova, Tulcea și Dolj. În schemă ar mai intra și acele organizații unde Orban are oameni de încredere:  sector 1 București, sector 5 București, sector 6 București, Dâmbovița, Slobozia, Ialomița, Brăila, Satu Mare, Neamț, Mehedinți, Vâlcea, Timiș (12 organizații). Cei care încă nu-l susțin oficial pe orban sunt din Cluj, Bihor, Sibiu, Sălaj, Arad, Alba, Suceava, Giurgiu, sector 4 București, Gorj, Timiș și Constanța (în total 13 organizații).

Orban, despre o revenire în funcția de premier: Este anormal și nefiresc să ne schimbăm peste noapte

Ludovic Orban, a afirmat, pe 16 aprilie, că premierul Florin Cîţu a fost propus de către coaliţia de guvernare, iar pentru ca acesta să fie schimbat este nevoie ca întreaga coaliţie să ceară acest lucru, după ce a fost întrebat despre o eventuală revenire în funcţia de premier, aşa cum au propus cei de la USR PLUS. În plus, Orban a afirmat că mecanismul nu poate fi acceaptat, pentru că s-ar ajunge la soluţia să „schimbăm premierul din lună în lună”.

„Decizia ca premier să fie Florin Cîțu a fost luată în coaliție, după negocieri, în momentul constituirii Guvernului. Pentru a putea schimba premierul este nevoie ca întreaga coaliție să solicite acest lucru. Partidul Național Liberal îl sprijină pe Florin Cîțu. Noi nu ne jucăm cu România. În momentul în care am luat decizia să-l sprijinim pe Florin Cîțu, nu ne schimbăm peste noapte, pentru că ne cere cineva. De altfel, nici nu putem accepta un astfel de mecanism pentru că este anormal și nefiresc, păi așa, dacă fiecare partener de coaliție poate să determine schimbarea premierului atunci când este nemulțumit politic, atunci înseamnă că schimbăm premierul din lună în lună. Nu există, nu este o procedură mai ales că nu există o motivație pentru schimbarea premierului. Premierul a luat o decizie corectă, o decizie care are susținere politică și o decizie care era evidentă pentru cea mai mare parte a populației. Obiectivul său a fost să crească calitatea actului de guvernare în domeniul sănătății printr-un ministru care, repet, tot USR-PLUS este în situația să îl desemneze. După părerea mea nu există acest risc decât dacă nu domină rațiunea, simțul de responsabilitate și bunul simț. Ori eu cred că până la urmă toate lucrurile se vor așeza, vom merge mai departe și ne vom concentra, repet, pe obiectivele guvernării. (…)Eu am convingerea că putem depăși acest impas și lucrurile vor merge înainte, în actuala formulă, evident, cu un ministru al Sănătății nou, pe care o să-l propună colegii de la USR-PLUS”, a spus Orban.

Gorghiu, fana lui… Cîțu

Fostul preşedinte al PNL Alina Gorghiu consideră că premierul Florin Cîţu este „cea mai bună alegere” pentru funcţia de premier în această perioadă, însă evită să precizeze dacă îl va vota sau nu pentru funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal. Fostul preşedinte al PNL afrimă că în mod cert nu va candida din nou la şefia partidului. Alina Gorghiu îl elogiază pe premierul Florin Cîţu, despre care spune că este „cea mai bună alegere pe care România a făcut-o, coaliţia a făcut-o într-o perioadă în care România e foarte încercată”. Gorghiu a precizat că nu va candida la funcţia de preşedinte al partidului.

Gorghiu mai consideră că în perioada mandatului său la conducerea PNL criteriile de integritate ale partidului erau mai „agresive” decât cele în vigoare acum, ea afirmând, în acest context, că în baza statutului partidului fostul ministru Costel Alexe nu poate fi schimbat din funcţie chiar dacă este subiectul unui dosar de corupţie. Criteriile de integritate actuale sunt introduse în mandatul lui… Ludovic Orban. Alexe a fost debarcat de la șefia PNL Iași abia duminică, 23 mai.

Și după BEx-ul  din 17 mai, Gorghiu a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Florin Cîțu, despre care spune că este premierul care ne ajută să creștem din punct de vedere economic:

„Florin Cîțu conduce un Guvern, care până acum a bifat obiectivul unor măsuri de relaxare care înseamnă depășirea în mare a unei pandemii care ne-a costat foarte tare. Este premierul unui Guvern care ne-a arătat că a luat niște măsuri economice anul trecut când era ministru al Finanețelor și acum când e premier care să ne ajute cu creșterea economică și sunt convinsă că cifrele o vor confirma în continuare… Dar repet: Florin Cîțu nu și-a depus candidatura pentru că nu avem congres declanșat. Săptămâna viitoare se va întâmpla acest lucru. Probabil că luni vom avea Biroul Executiv care să facă propunerea Consiliului Național și Consiliul Național, conform statutului, să aprobe tot calendarul: adică locul și data, timpul de desfășurare și așa mai departe”, a spus Alina Gorghiu.

Orban anunță că are SUSȚINERE MASIVĂ și face alegeri în PNL

Vineri, 23 aprilie, Ludovic Orban anunța că 36 de organizaţii PNL au votat, în biroul judeţean, susţinerea candidaturii sale pentru un nou mandat la şefia partidului.

„36 de organizaţii au votat în biroul judeţean susţinerea candidaturii mele. Nu am vrut să spun, nu am forţat. E o chestiune normală firească să ai democraţie în interiorul partidului, în fiecare partid ar trebui şi în mod clar o să facem Congres anul acesta”, a afirmat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă la sediul Prefecturii Dolj. El a mai spus că în funcţie de cum va evolua situaţia epidemiologică va fi organizat şi Congresul PNL.

A doua zi, Orban afirma că în ultimele două luni a făcut vizite în teritoriu în 12 filiale judeţene ale partidului. Aflat la Mehedinţi, Orban a declarat, răspunzând unei întrebări, că ar „minţi” dacă ar susţine că vizita sa nu are legătură cu Congresul intern din PNL, însă a subliniat că vizita nu este una electorală, pentru că „încă nu e declanşată procedura de congres”: „Ca să zic că nu are nicio legătură cu Congresul v-aş minţi”.

Cu doar o lună înainte, Orban se bucura de susţinerea a circa 20 de organizaţii judeţene ale PNL pentru candidatura sa pentru încă un mandat de preşedinte al liberalilor.

Iohannis l-ar vrea pe Cîțu, Orban apasă pe pedală

Președintele României, Klaus Iohannis, a tot evitat să se pronunțe în privința unui nou președinte pentru PNL.

„Președintele României nu e membru de partid și ca atare nu se poate exprima. Faptul că merg împreună cu premierul e un semnal de încredere pentru Cîțu, premierul propus de coaliție. Discuția din partid se va face în partid”, a spus Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă, de la sfârșitul lunii trecute.

La mijlocul acestei luni, Florin Cîțu a cerut organizarea unui Congres în PNL, pentru a se analiza rezultatele alegerilor și alegerea unui președinte, așa cum scrie în statutul formațiunii. Întrebat, la Digi 24, dacă va candida la șefia PNL, Cîțu a evitat să dea un răspuns.

„Nu este niciun congres, în acest moment. Nu a fost anunțat niciun congres. Va trebuie să fie unul, pentru că în statut spune că după alegeri trebuie să fie un congres.”, a spus Florin Cîțu.

Până în acest moment, Ludovic Orban este singurul lider PNL care și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de președinte al partidului. Acesta a subliniat pe 15 mai că va candida pentru un nou mandat, la alegerile interne din acest an, „cu o carte de vizită care este un argument puternic în faţa colegilor de partid”.

„Candidez cu o carte de vizită care este cunoscută de toţi colegii mei şi care este practic un argument puternic pentru a putea să mă prezint în faţa colegilor mei cu un proiect pe următorii patru ani de zile, care să permită PNL să realizeze pentru România tot ceea ce a promis”, a declarat Orban, într-o conferinţă de presă susţinută la Zalău.

Potrivit acestuia, Congresul PNL va fi precedat de la alegeri în toate organizaţiile: „Congresul înseamnă alegeri în tot partidul, la toate nivelele. Peste tot vom avea conduceri legitimate prin vot în urma conferinţelor la nivel local, judeţean şi ulterior în urma congresului”, a precizat liderul PNL.

În cadrul unei conferințe de presă din 17 mai, după BEx, Orban a detaliat faptul că vor fi demarate în scurt timp procedurile pentru organizarea Congresului de alegeri în partid. Congresul va fi însă precedat de alegerile de jos în sus în PNL:

„Am discutat de Congres. Am spus ceea ce spun din ianuarie, şi anume că atunci când condiţiile epidemiologice ne vor permite, vom organiza congresul. Conform prevederile statutare, Congresul nu înseamnă doar alegerile la nivel naţional. Alegerile la nivel naţional sunt precedate de conferinţe de alegeri în fiecare localitate, urmatte de conferinţe de alegeri în fiecare judeţ şi abia la capătul procesului vor va fi organizat Congresul. Voi propune la prima reuniunea a Biroului Executiv proiectul de hotărâre, BEx va înainta proiectul către Consiliul Naţional. Decizia de convocare a Congresului va fi luată în cadrul Consiliului Naţional care va fi convocat în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Orban.

În aceeași zi, Orban i-a anunțat pe liberali că vor începe pregătirile pentru organizarea Congresului PNL și a spus că cea mai potrivită dată ar fi cea de 15 septembrie. Acest anunț i-a nemulțumit pe mai mulți liberali, cel mai vocal fiind deputatul Florin Roman. Acesta i-a reproșat lui Orban că a luat decizia fără a se consulta cu oamenii din partid și totul se află „pe surse”. De asemenea, Florin Roman l-a mai acuzat pe Orban că transmite „mesaje subliminale” conform cărora și-ar dori un singur candidat la Congresul PNL, ceea ce ar dăuna democrației interne din PNL.

A doua zi după BEx, Orban a fost mai vehement, susținând că este convins că va câștiga un nou mandat de lider al formațiunii, chiar și în competiție cu premierul Florin Cîțu. Șeful liberalilor a indicat că și dacă unele filiale nu și-au declarat sprijinul pentru candidatura sa la Congres, el cunoaște toți primarii și consilierii PNL și va obține voturi și de la organizațiile cu lideri ostili. El a precizat că este convins că va câștiga un nou mandat de lider al formațiunii, chiar și în competiție cu premierul Florin Cîțu: „Sunt convins că voi câștiga”, a zis Orban, întrebat dacă se teme de o candidatură a lui Cîțu.

O vară încinsă: A început lupta între Ludovic Orban și tandemul Cîțu-Boc pentru șefia PNL

Ardelenii l-au acuzat constant pe Orban că a făcut sacrificii nepermise la negocierile pentru formarea guvernului, cedând în fața USR PLUS ministere pe care le-ar fi vrut liberalii. Supărarea nu le-a trecut nici după șapte luni, dorind chiar să o arate public. Orban mai are însă un test de trecut, și anume alegerile care vor avea loc în fiecare filială, până în septembrie. Dacă vor fi aleși alți președinți în organizații decât cei care sunt acum și se numără printre susținătorii săi, Orban ar putea avea probleme serioase în încercarea lui de a obține un nou mandat în fruntea partidului.

Între timp, Emil Boc, dă de înțeles că nu o să candideze la șefia PNL și își anunță susținerea pentru premierul Florin Cîțu. Numele fostului premier a fost vehiculat în bătălia din PNL ca un posibil contracandidat pentru Ludovic Orban, singurul care și-a anunțat până acum candidatura.

„Premierul Orban și-a făcut datoria la momentul la care a fost premier. A dus țara printr-un moment greu și a terminat în picioare această bătălie. Florin Cîțu a preluat din mers ștafeta și confirmă în fiecare zi. Cred că acesta e marele avantaj al PNL, că are ocazia să aibă oameni care duc ștafeta mai departe. Asta este viața politică: să ai oameni capabili care să ducă și partidul și România la nivelul următor. DIn punctul meu de vedere Florin Cîțu este viitorul României și al PNL. După ce se va anunța data congresului și se vor anunța candidaturile evident că-mi voi exprima și eu opțiunile politice în partid, care să scoată tot ce-i mai bun din PNL și de a ne putea prezenta în viitor cu o echipă credibilă. Eu nu o să mă implic mai mult (n.r.: la centru) decât îmi permite funcția, pentru că pentru mine prioritar a fost, este și rămâne Clujul. Clujul mi-a dat șansa să ajung și premier și să revin primar, ceea ce sunt azi. Muncesc de zi până noapte să nu-i dezamăgesc pe clujeni”, a spus Boc.

Premierul Florin Cîțu a reacționat după ce Emil Boc a spus că el este opțiunea cea mai bună pentru conducerea Partidului Național Liberal. „Mă onorează și mă responsabilizează”, a spus premierul legat de declarațiile primarului Boc.

Opinia domnului primar, fost președinte de partid, fost premier, este una care mă onorează și, bineînțeles, mă responsabilizează. Dar vom discuta despre aceste lucruri când vom avea un Congres, un calendar pentru Congres”, a spus Florin Cîțu.

Tot pentru Cîțu trage și prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, are arată faptul că viitorul Congres al PNL este unul extrem de important, pentru că se va decide calea partidului: spre nou sau spre vechi. Liberalul consideră că Ludovic Orban ar putea face un pas în spate, să lase oamenii noi, dar în cazul în care nu va face asta și va câștiga la Congres atunci riscă să conducă un „partid bolnav”.

„Membrii echipei, prim-vicepreședinte, eventual președinte executiv, secretar general trebuie să aibă un rol mai important, iar puterea nu trebuie concentrată într-o singură mână. O putere concentrată într-o singură mână riscă să ducă la derapaje. Pentru asta luptăm. În următoarea conjunctură, indiferent dacă rămâne Ludovic Orban sau dacă vine altcineva, prim-vicepreședinții, președintele executiv, secretarul general să aibă mai multă putere. Practic să fie o conducere colegială, colectivă. O astfel de formulă ajută partidul. Repet, când puterea este concentrată într-o singură mână, riscul de derapaje este accentuat (…) Putem să afirmăm că puterea o are Ludovic Orban. Și parțial premierul, prin poziția de premier. Dar în cadrul PNL puterea aparține aproape în totalitate președintelui.”, a explicat Rareș Bogdan.

Ruptură la Constanța: Chițac trage cu… Cîțu!

Intenția liderului PNL actual de a candida și la alegerile prezidențiale din 2024 i-a nemulțumit pe unii lideri, care consideră că Orban nu poate aduce o victorie partidului. În plus, lui Orban i se reproșează faptul că a condus partidul discreționar, fără a permite accesul la decizii liderilor din Biroul Politic. Printre liderii nemulțumiți de Ludovic Orban și care l-ar susține pe Florin Cîțu se numără: Florin Roman, Alina Gorghiu, Mircea Hava, Dan Vîlceanu, Rareș Bogdan, Emil Boc, Ilie Bolojan, Raluca Turcan, Gheorghe Flutur, Vergil Chițac, Robert Sighiartău, Dan Motreanu, Gheorghe Falcă, Alin Tișe, Iulian Dumitrescu, Alin Nica.

Printre acești liberali se regăsește și un nume surpriză: primarul Constanței, Vergil Chițac, care astfel l-ar trăda pe Orban, acesta fiind cel care l-a readus în PNL și l-a propulsat ca să candideze la alegerile locale de anul trecut, în ciuda opoziției liberalilor constănțeni.

Președintele PNL Ludovic Orban a declarat pe 22 mai, întrebat dacă ia în calcul o candidatură la alegerile prezidențiale din 2024, că nu scoate din calcul această perspectivă, întrucât el este „cel mai bun cunoscător al PNL și, în general, al țării”:

„Deocamdată PNL este principalul partid de guvernământ. Suntem în parteneriat cu președintele României, care este cu ani buni de mandat. (…) Până la alegerile prezidențiale mai este timp. Sigur că odată ce candidez la președinția PNL nu scot din calcul și această perspectivă. (…) Noi vom demara festivalul democrației în PNL, care nu înseamnă numai desfășurarea congresului și alegerea președintelui, înseamnă adunări generale în fiecare organizație locală, înseamnă conferințe județene și abia după aceea se va alege echipa de conducere a PNL. Eu mă prezint cu încredere, cunosc foarte bine PNL, practic aș putea spune că sunt cel mai bun cunoscător al PNL și, în general, al țării”, a spus Ludovic Orban.

Liberalii care îl susțin pe Florin Cîțu la șefia PNL ar dori înființarea funcției de președinte executiv, o poziție care-i va putea deschide titularului orizonturi politice generoase. Cu premierul împărțit între Guvern și partid, numărul doi din partid ar putea emite pretenții să fie liderul de facto al PNL. De asemenea, a doua funcție din partid va fi ofertantă și pentru că persoana care va deconta toate acțiunile Guvernului va fi Cîțu. Cu „number one” din PNL semi-exilat la Palatul Victoria, liberalul care va rămâne să se ocupe de partid își va putea netezi calea spre o candidatură la Cotroceni în 2024, consideră surse din PNL.

PNL, la ceas aniversar: Cîțu NU a participat la ceremonia organizată de Orban

Partidul Naţional Liberal a aniversat, luni, în judeţul Argeş, împlinirea a 146 de ani de la înfiinţare. Ceremoniile, la care participă preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi reprezentanţii conducerii partidului, au loc la Muzeul Naţional „I. C. Brătianu”, din localitatea argeşeană Ştefăneşti. Cu această ocazie, se va aduce un omagiu familiei Brătianu, prin depunerea de coroane de flori la Capela Brătienilor. Totodată, pe platoul din faţa Vilei Florica, este programat un eveniment de aniversare a 146 de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal şi de evocare a 200 de ani de la naşterea marelui om politic Ion C. Brătianu. În program figurează şi vizitarea Muzeului Naţional Brătianu şi a expoziţiei temporare Ion C. Brătianu, din interiorul muzeului.

Premierul Florin Cîțu nu este prezent la ceremonia organizată de Ludovic Orban, deși acesta era trecut în program. Doar doi miniștri ai cabinetului Cîțu sunt prezenți, este vorba despre ministrul de Interne Lucian Bode, ministrul Agriculturii, Adrian Oroș și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. Între timp, Cîțu i-a luat fața liderului PNL, Ludovic Orban, și a postat primul mesaj de ziua Partidului Național Liberal, care astăzi împlinește 146 de ani de la înființare:

„Când am decis să intru în politică, am știut că singura variantă este să fiu liberal. DOAR liberalismul salvează România, iar românii trebuie să știe că guvernul de dreapta este singura soluție!”, a transmis Cîțu.

În timpul ceremoniilor din Argeș, secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a suflat vânt în pânzele lui Cîțu: „Partidul nostru este astăzi la o răscruce. Trebuie să intrăm într-o nouă etapă istorică – aceea a modernizării rapide a României cu păstrarea creativă a valorilor și tradițiilor naționale. PNL are misiunea să vindece societatea de toate traumele provocate de pandemie și să pună statul, economia și nivelul de trai la nivelul marilor democrații ale secolului 21. Pentru a avea succes, partidul are nevoie un suflu nou. Trebuie să ridicăm ștacheta. Nu trebuie să minimalizăm victoriile și lucrurile bune din ultimii ani, dar nici să trecem cu vederea greșelile, înfrângerile și scăderile”.

Susținător fervent al lui Cîțu, deputatul PNL Florin Roman, o voce influentă în Parlament, a spus luni – cu subiect și predicat – că actualul premier va candida:

„E deja anunțat domnul Ludovic Orban. El a furat startul. Lucrurile acestea se anunță, de regulă, în momentul în care ai aprobat declanșarea procedurilor de Congres, convocarea Consiliului Național și abia atunci se stabilește și calendarul. E strategia lui, și-a dorit ca liberalii să afle ca va candida din nou. Se pare că, într-adevăr va intra în competiție și Florin Cîțu. Eu cred că va mai exista cel puțin un competitor, vor fi minim 3. E bine să existe competiție, iar eu mi-aș dori foarte mult ca cel care câștigă președinția partidului, împreună cu echipa formată în jurul lui, să adune partidul și nu să îl dezbine. Din păcate, în ultima vreme, PNL și-a pierdut acele atuuri cu care a câștigat alegerile europarlamentare”.

Dincolo de luptele pentru putere şi popularitate în partid, toate aceste tabere aşteaptă lumina de la Klaus Iohannis. Deocamdată, preşedintele nu şi-a arătat susţinerea pentru vreo tabăra, singurele intervenţii ale acestuia în viaţa partidului, în ultimele luni, limitându-se la stingerea unor incendii şi apelurile pentru susţinerea activităţii Guvernului Cîţu.

În acest context:

CONSTANȚA!

În situația în care primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, trage pentru Florin Cîțu – pe curentul primarilor și, recent, a anunțat că el a fost votat uninominal pentru această funcție, deci nu liberalii l-au propulsat ca edil, organizația județeană este de altă părere. De altfel, primarul Chițac a demonstrat luni, din nou, că se delimitează în general de PNL: „Dragi constănțeni, permiteți-mi să urez Partidului Național Liberal un călduros La Mulți Ani și să îi mulțumesc pentru luptele pe care le poartă pentru binele societății românești. România și Constanța au nevoie să îmbrățișeze valorile liberale mult timp de acum încolo”. Nici vorbă de mesaj al unui primar liberal.

Revenind la organizația județeană Constanța, lucrurile sunt mult mai complexe în privința poziționării față de o tabără sau alta. PNL Constanța este una dintre cele mai puternice la nivel național și, în această ipostază, nu își permite să se grăbească. Liderii liberali constănțeni ne-au precizat faptul că o decizie finală va fi luată abia la finalul lunii august, deși s-a discutat în Biroul Politic Județean eventuala susținere a lui Orban. „PNL Constanța nu își permite să nu cântărească foarte bine”, a precizat un lider liberal constănțean, pentru TOMIS NEWS:

Îi așteptăm pe toți candidații la Constanța – că vor fi doi candidați, trei sau patru – discutăm în Biroul Județean. Dacă Congresul va fi în septembrie, noi ne vom pronunța la sfârșitul lunii august! De ce să alegem acum un candidat? În PNL votăm moțiuni. Fiecare candidat își depune moțiunea, strânge sau nu strânge semnăturile… moțiunea e semnată, nu e semnată, povestea e lungă. S-a discutat în Biroul Județean dacă semnăm scrisoarea pentru Orban, dar hotărârea finală o luăm cu o săptămână sau două înainte de Congres. Organizația Constanța este una dintre cele mai puternice, nu e foarte clar asta? Ce vizite avem în afara sezonului: miniștri, premier, președinte și vin în continuare. Organizația Constanța nu își permite să nu cântărească foarte bine. Suntem în primele zece filiale, nu avem cum să ne grăbim aici. Fiecare moțiune are nevoie de 10 semnături, dacă una are 13 al patrulea candidat nu mai prinde, deci discuția e mult mai complexă”.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *