Spread the love

Doar ce s-a schimbat… schimbarea! În 2013, Agenția Națională de Administrare Fiscală a fost reorganizată pe regiuni, pe principiul descentralizării. În acești ani, s-a ajuns la concluzia că abordarea este ineficientă și cel mai bine ar fi să se revină la direcțiile județene ale Fiscului. Astfel, 28 de deputați și senatori, cei mai mulți de la UDMR, dar și de la USR, PNL sau minorități, au inițiat proiectul de lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

La proiect a lucrat intens și senatorul social-democrat constănțean, Ștefan Mihu, cu sprijinul ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, amendând inițiativa până a ajuns la forma finală. Supus votului Parlamentului, proiectul a fost adoptat de Senat pe 14 noiembrie 2018 și, după traseul din comisiile Camerei Deputaților, a fost adoptat și de acest for, miercuri, 27 februarie, evident, cu tensiunile de rigoare.

CITEȘTE ȘI:

Liberalii s-au răzgândit: direcțiile regionale nu sunt bune, dar nu sunt bune nici direcțiile județene!

Deși, proiectul a beneficiat și de sprijinul a doi parlamentari PNL și unul de la USR, opoziția s-a opus vehement la votul final de miercuri.

Înainte de votul din Cameră, marți a avut loc ședința comisiei pentru buget și finanțe, unde președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, a arătat că se opune proiectului, apoi… și-a șters textul de pe pagina de socializare. TOMIS NEWS a salvat, însă, poziția oficială a deputatului.

„Am votat astăzi împotriva proiectului UDMR de desființare a secțiilor regionale ANAF și transformarea acestora în secții județene deoarece proiectul a fost scris prost și așa cum arată acum este aproape inaplicabil. Din păcate am asistat la un simplu târg politic pe spatele profesioniștilor din ANAF și a contribuabililor. Majoritatea PSD-ALDE-UDMR a votat acest proiect deși nu au fost reglementate profesionionist chestiuni ce țin de: personal, achiziții, IT, contabilitate, litigii ș.a. 
De aceea, aceste modificări făcute fără nicio analiză vor îngreuna activitatea ANAF și vor enerva și mai mult contribuabilii onești. La modul în care a fost scris acest proiect, se vor adânci disfuncționalitățile existente la nivelul administrațiilor județene. Este absolut halucinant să vezi că oamenii ăștia discută de restructurarea ANAF fără a se discuta serios chestiunea modernizării sistemului IT. Da, astăzi majoritatea parlamentară și-a făcut cadou o schimbare care va enerva pe toată lumea”,
a spus Huțucă.

CITEȘTE ȘI:

La votul final din Parlament, dezbaterile au fost aprinse și cu multe atacuri la persoană. Un vârf de lance al PNL a fost deputatul Pavel Popescu.

„Prin teroare, veți supune toți agenții economici din fiecare județ! (…) Această lege va fi cheia de boltă a ceea ce ați realizat în aceste zile. Dacă credeți că prin reorganizare veți avea o reformă doar cumpărând calculatoare, greșiți profund!”, a spus Popescu.

Nici USR-iștii nu s-au lăsat mai prejos, intervenind deputații Cristina Prună și Cosette Chichirău.

„Acest proiect a fost introdus în mod ilegal pe ordinea de zi! Nu a existat unanimitate pe introducerea acestui proiect pe ordinea de zi și dezbaterea lui nu este una legală, care să fie conform regulilor pe care ar trebui să le respectăm aici. Este un proiect extrem de prost, prin care dați mai multă putere baronilor locali și măriți aparatul administrativ!”, a spus Cristina Prună.

PMP-iștii au cerut retrimiterea proiectului la comisii, întrucât, potrivit deputatului Petru Movilă, Guvernul nu a emis un punct de vedere.

„Proiectul nu are punctul de vedere al Guvernului! Nu am votat nici în 2013, nici acum nu voi vota, pentru că este o bătaie de joc la adresa funcționarilor și la adresa contribuabililor și încă o pată pe imaginea instituțională a României, lucru pe care investitorii l-au spus de foarte multă vreme. Aș putea să mă refer și la diverse negocieri politice… Există un studiu de impact privind costurile de transfer? Sunt evaluate aceste costuri? Ce se întâmplă cu personalul? În cât timp se implementează acest proiect? (…) PMP nu va vota acest proiect de lege! Pentru că nu există punctul de vedere al Guvernului, PMP solicită retrimiterea la comisie, astfel încât comisia să redacteze un raport”, a spus deputatul Movilă.

Solicitarea PMP-istului a căzut la votul pentru retrimitere, înregistrându-se 98 de voturi pentru și 150 împotrivă.

„Chițoiu este șeful din umbră al ALDE”

În susținerea proiectului UDMR s-au aflat cei de la ALDE, deputatul Varujan Vosganian arătând că, în ciuda aspectului benefic al inițiativei, regionalizarea este, în esență, eșuată.

„Mi-a displăcut complet și în dezbaterile din comisie și aici faptul că orice inițiativă a UDMR este o inițiativă periculoasă, că șantajează și nu dialoghează. Resping categoric acest fel de a pune problema! Din păcate, această nuanță care se îngroașă a fost reluată și cu prilejul Congresului UDMR! (…) Una din marile victorii ale tranziției a fost că minoritățile au fost permanent parte a dialogului politic și acest câștig trebuie păstrat! (…) E amuzant, dacă te uiți cine a fost pentru sau contra în 2013 și acum, lucrurile se amestecă! (…) Motivele fundamentale ale bunei colectări nu țin de organizarea teritorială, ci de digitalizarea sistemului și asta este problema de fond a ANAF și nu modul în care suprapun în plan local structurile ANAF! Regionalizarea nu funcționează, este o problemă pe care noi, poporul român, trebuie să ne-o asumăm. Nu am reușit să depășim ambițiile regionale, toate tendințele de regionalizare se lovesc de ambiții teritoriale! (…) Tema de fond este digitalizarea sistemului, evaluarea corectă a zonelor de risc, îmbunătățirea colectării, de aceea ALDE susține acest proiect”, a spus Vosganian.

Deputatul ALDE a fost atacat de liberalul Florin Roman, arătând că șeful din umbră al partidului este Daniel Chițoiu.

„Astăzi am avut parte de un exemplu de duplicitate fantastică, părintele moral al acestui proiect de reorganizare este domnul Chițoiu, care conduce din umbră ALDE! Mai sunt oameni care au memorie, domnule stimat coleg! Amintesc un lucru: știți foarte bine că reorganizăm doar ANAF, dar rămân regionale Vămile și Antifrauda… Agenții economici nu au nici o legătură cu umblatul pe drumuri la direcțiile regionale! Regret domnule Vosganian că ați încărunțit degeaba în Parlamentul României!”, a spus deputatul Roman.

„Având în vedere faptul că performanțele organului fiscal central, raportat și la eșecul implementării proiectului de reformare, nu justifică menținerea unui palier administrativ suplimentar, cel regional, costisitor în termeni de cheltuieli bugetare și generator de distorsiuni și de mari întârzieri în reacție pe lanțul informational până la veriga finală, contribuabilul. (…) Prezenta propunere legislativă propune revenirea la modul de organizare a administrațiilor financiare la nivel județean, mai aproape de contribuabili, astfel putând spera în îmbunătățirea atât a ratei de colectare, cât și a relației cu plătitorii de taxe și impozite”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul privind revenirea ANAF la direcțiile județene a fost adoptat, în final, cu 168 de voturi pentru, 101 de voturi împotrivă și trei abțineri.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *