ANAF își ia ADIO de la popriri! USR vrea ca Fiscul să ceară încuviințarea unei instanțe în cazul popririlor! Huțucă (PNL Constanța): „Nu este corect pentru cetățenii care achită la timp obligațiile fiscale!“

Agenția Națională pentru Administrare Fiscală și alte instituții ale statului ar putea să-și ia adio de la executările silite, în special prin popriri, fără o încuviințare a instanței, în prealabil. Doi deputați ai USR, Claudiu – Iulius – Gavril Năsui și Cristina – Mădălina Prună, susținuți de alți colegi de partid, dar și de la PNL, spun că executările silite, în special popririle, înființate de ANAF, în mod strict administrativ și fără încuviințarea instanțelor, au condus în practică la abuzuri care au sabotat întreprinderile românești.

„Chiar dacă popririle pot veni indiferent de mărimea firmei, ele le-au afectat în mod disproporționat pe cele mici, deoarece aceste firme pot face apel mai greu la avocați și la surse alternative de finanțare. Poprirea conturilor conduce la incapacitatea persoanei de a-și folosi sumele existente în conturile bancare. Acele sume, însă, ar putea fi folosite în vederea formulării unei contestații împotriva actelor administrative și fiscale prin care s-a instituit poprirea. Românii sunt astfel descurajați sau chiar împiedicați de a-și exercita dreptul de a contesta acte administrative fiscale. Mai mult decât atât, în prezent, legislația românească prevede că pentru executare silită este nevoie de încuviințarea instanțelor judecătorești tocmai, pentru că riscă să fie afectat un drept fundamental al românilor, dreptul de proprietate privată. Cu toate acestea, aceste reguli nu sunt valabile în cazul organelor fiscale, care pot proceda la acțiuni de executare silită pe cale pur administrativă, fără a avea nevoie de încuviințarea instanțelor judecătorești. Astfel, este încălcat articolul 44 din Constituția României care prevede dreptul de proprietate privată ca un drept fundamental al cetățenilor români“, spun parlamentarii USR.

De aceea, prin inițiativa lor, aleșii USR vor ca organele de administrare fiscală să ceară încuviințarea unei instanțe în cazul popririlor, pentru a nu afecta drepturile fundamentale ale românilor.

„Până acum afectarea dreptului de proprietate se putea face pe cale strict administrativă, rămânând în sarcina cetățenilor români să conteste aceste acte potențial abuzive dacă aveau resursele necesare. Această putere a organelor fiscale a dus la abuzuri în practică și la condamnarea, din pure greșeli administrative, a întreprinzătorilor și contribuabililor onești. Aceștia, pentru a-și ridica popririle au intrat într-un veritabil labirint birocratic din care nu au ieșit fără costuri de bani, timp și efort considerabile. Acest proiect duce la îmbunătățirea cadrului fiscal din România, prevenirea incidentelor conexe popririlor, consolidarea relației autorităților fiscale cu contribuabilii. Acest model de funcționare a popririlor se regăsește în Marea Britanie și în Danemarca“, punctează cei doi parlamentari în expunerea de motive.

Deputatul de Constanța al PNL, Bogdan Huțucă, a declarat că inițiativa USR nu este corectă, în primul rând pentru cetățenii care achită la timp obligațiile fiscale.

„Sunt atât de multe metode de a-ți achita obligațiile fiscale către bugetul general consolidat într-un anumit mod și nu sub o anumită presiune. Metoda USR nu este corectă, pentru că eu nu cred că într-o Românie ca cea de azi, în care avem foarte mare nevoie de resurse, în care veniturile fiscale raportate la Produsul Intern Brut sunt mult sub media europeană. Nu cred că ar trebui să renunțăm la metodele transpuse în Codul de procedură fiscală, cu atât mai mult cu cât contribuabilului i se dă termene de plată destul de lungi, e notificat că trebuie să-și achite debitele și are posibilitatea să facă eșalonări la plată. În concluzie, are foarte multe posibilități de abordare astfel încât să reușească să achite debitele la diferite termene sau în diferite rate. Nu cred că ar fi OK nici pentru instanțele de judecată, pentru că ar fi o presiune foarte mare. Trăim într-o lume în care trebuie să concurezi loial, iar asta înseamnă să avem cu toții poziții identice pe piață. Codul de procedură fiscală e una dintre puținele legislații din România bine pusă la punct“, a spus Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală a fost respinsă la Senat în 21 noiembrie, în calitate de prim for sesizat și se află la Camera Deputaților pentru votul final.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *