Spread the love

Cu aproximativ 25.000 de angajați, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) este un adevărat colos și, culmea, unul dintre cei mai mari angajatori din România. Cu toate acestea, se naște întrebarea: cât de eficient este ANAF în privința colectării de taxe de la contribuabil?

Astăzi, un angajat al Fiscului român aduce statului, în medie, cam cât unul al Fiscului bulgar, dar de 9 ori mai puțin ca un lucrător al agenției similare din Spania și de 32 de ori sub ceea ce generează un agent al fiscului din SUA! Pe de altă parte, angajații Fiscului român se plâng că nu au coli A4, dar au „target“…

Situația a fost comentată și de deputatul de Constanța al PNL Bogdan Huțucă, unul dintre cei mai vechi specialiști în finanțe, el deținând funcția de vicepreşedinte al ANAF, în perioada martie 2005 – noiembrie 2007. Huțucă a declarat pentru TOMIS NEWS că, într-adevăr, sistemul IT învechit este principala problemă a ANAF în colectarea taxelor de la contribuabili.

„ANAF are atribuții, după cum îi spune și titlul, să administreze absolut toate operațiunile și toate activitățile legate de tot ce înseamnă zona asta fiscală. Este o sumă de activități și dacă facem o analiză vom constata că fiecărui angajat din ANAF îi revine un număr foarte mare de contribuabili, asta dacă facem o analiză cantitativă și nu calitativă, contribuabili care trebuiesc (sic!) administrați. Unicul mod în care analiza asta cantitativă poate fi transformată în una calitativă este informatizarea ANAF într-un mod comparativ cu alte state europene. Vorbim de modernizarea ANAF în care toată această agenție trebuie întoarsă cu fața către contribuabil, iar tot ceea ce înseamnă sistem informatic trebuie să răspundă atât nevoilor contribuabilului de asistență, cât și nevoilor funcționarului public de administrare, dar mai ales conducătorilor instituțiilor de management. Adică în acel produs informatic ar trebui să găsești informațiile catalogate, clasate, aranjate de așa natură încât tu ca manager să iei cele mai bune decizii în interesul instituției și al cetățeanului. Acest lucru nu se întâmplă, nu suntem în această situație. S-au făcut pași importanți în sistematizarea sistemelor de administrare fiscală în domeniul persoanelor juridice, dar, din păcate, în domeniul persoanelor fizice suntem rămași în urmă cu foarte mulți ani, iar sistemul nu mai corespunde sub nicio formă cerințelor și activităților curente ale ANAF“, a spus Huțucă.

CITEȘTE ȘI:

Se schimbă… schimbarea: ANAF, din nou în reorganizare! Huțucă: „Regionalizarea lui Ponta, făcută pe repede înainte“

Deputatul a punctat că, pe de altă parte, sistemul nu este integrat, adică de pomană avem fel și fel de aplicații informatice dacă toate aceste aplicații nu sunt integrate atât pe orizontală, cât și pe verticală.

„Problema eficienței funcționarului public din ANAF nu este legată de faptul că s-au făcut angajări prea multe, dimpotrivă. Angajările sunt insuficiente la numărul de activități și operațiuni pe care le are au de făcut. Problema eficienței ANAF, respectiv cât se colectează pe fiecare funcționar, este, pe de o parte, de sistem informatic, iar pe de altă parte este o problemă de pregătire profesională, respectiv de școală de finanțe publice și de evaluare profesională. Cea mai mare problemă dintre cele două fiind cea legată de sistemul informatic“, a conchis Bogdan Huțucă.

La rândul său, senatorul de Constanța al PSD Ștefan Mihu a declarat pentru TOMIS NEWS că tocmai de aceea a insistat ca ANAF să fie reorganizată, în sensul să se revină la direcțiile județene ale Agenției, iar la regiune să rămână numai partea de metodologie, serviciile de cadre, ș.a.m.d.

„Prin revenirea la direcțiile județene, Fiscul va fi mai aproape de cetățean, știe cu ce se confruntă în zonă și atunci se va ști ce măsuri să se ia, tocmai pentru a crește încasările. În ceea ce privește reorganizarea sistemului de IT al ANAF, știu că este o prioritate a ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici și se pare că într-o lună sau două o să vedem primele rezultate în acest sens“, a punctat Mihu, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Reorganizare ANAF: se revine la direcțiile județene ale Fiscului. Inițiatorul Mihu (PSD Constanța) se bucură de sprijinul lui Teodorovici

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *