ANAF a publicat Declarația UNICĂ pentru 2021. Formular nou și termen extins pentru trimitere la Fisc

Declaraţia unică are un formular nou în 2021 şi un termen extins de trimitere la Fisc, potrivit Ordinului ANAF nr. 14 din 2021, publicat în Monitorul Oficial la 12 ianuarie. ANAF a publicat recent şi formularul pdf inteligent al declaraţiei unice, care şi în acest an nu se deschide simplu, printr-un click, la fel ca documentele obişnuite în format pdf.

Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate în 2020 şi pentru veniturile estimate în 2021 are un formular nou, se arată în Ordinul ANAF nr. 14 din 2021, publicat în Monitorul Oficial la 12 ianuarie. În acest an, declaraţia unică va fi trimisă la Fisc şi de către beneficiarii de drepturi de autor, de profesioniştii şi avocaţii care au primit indemnizaţie de şomaj tehnic ca urmare a evoluţiei pandemiei de Covid-19, aceştia urmând să plătească impozit pe venit, contribuţia de asigurări sociale (CAS) şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru banii încasaţi de la stat.

Cine trebuie să trimită declarația unică:

-unii avocaţi şi persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, care au primit indemnizaţia de şomaj tehnic prevăzută la art.XV din OUG nr.30/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

– profesioniştii (aşa cum sunt reglementaţi de Codul civil) care au beneficiat de: indemnizaţia prevăzută la art. XV din OUG nr.30/2020; indemnizația de 41,5% din câştigul salarial mediu brut lunar, prevăzută la art.3 din OUG nr.132/2020. Pentru indemnizaţia încasată de la stat vor plăti impozit şi contribuţii sociale prin declaraţia unică.

Declaraţia unică (DU) se trimite la Fisc:

– până la data de 25 mai 2021 inclusiv, pentru declararea definitivarea impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale aferente veniturilor realizate în 2020;

– până la data de 25 mai inclusiv, pentru declararea veniturilor estimate că vor fi realizate de persoanele fizice în anul 2021.

Declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/încheierii contractului între părţi, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal sau al celor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală şi care nu au avut, până la acea dată, obligaţia depunerii declaraţiei unice.

Declarația unică este accesibilă AICI!

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *