Americanii au avertizat Europa privind o posibilă implicare a Chinei în războiul din Ucraina. Întâlnire SECRETĂ la Roma

Departamentul de Stat al SUA a informat statele aliate din Europa că Beijingul este dispus să ofere Rusiei asistență militară în campania de invadare a Ucrainei, spun luni surse citate de Financial Times. Informările diplomatice trimise de americani nu oferă un orizont de timp legat de când ar putea apărea ajutorul chinez și nici despre nivelul de implicare a Chinei, dacă se va ajunge în acel punct, susțin sursele citate. Rusia ar fi cerut ajutor economic şi militar Chinei pentru a continua războiul în Ucraina şi a ocoli sancţiunile occidentale, a informat duminică cotidianul american New York Times.

SUA răspândesc ştiri false despre China”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian, în timpul unei conferinţe de presă zilnice, întrebat despre informaţiile publicate în The New York Times (NYT). „Este complet fals, este pură dezinformare. China şi-a expus clar şi consistent poziţia cu privire la criza din Ucraina. Jucăm un rol constructiv şi evaluăm situaţia în mod imparţial şi independent. A denigra poziţia Chinei nu este un lucru acceptabil”, a insistat el, citat de EFE.

Reprezentanţi ai guvernelor SUA şi Chinei s-au reunit luni la Roma pentru a aborda, între altele, războiul din Ucraina, subliniind în acest sens importanţa menţinerii „deschise a liniilor de comunicare” între cele două puteri, relatează EFE.

Întâlnirea, care s-a desfăşurat timp de peste opt ore cu uşile închise într-un hotel din capitala Italiei, a servit la trecerea în revistă a relaţiilor bilaterale, dar şi la abordarea războiului din Ucraina după invazia Rusiei în 24 februarie. După „discuţii substanţiale” despre conflictul din Ucraina şi alte chestiuni bilaterale, părţile „au subliniat, de asemenea, importanţa menţinerii deschise a liniilor de comunicare” între Washington şi Beijing, a informat Casa Albă.

În acelaşi timp, SUA au avertizat luni că vor exista „consecinţe” pentru China dacă va oferi ajutor Rusiei, subliniind totodată că Beijingul „poate face mai mult decât orice altă ţară” pentru a pune capăt invaziei ruse în Ucraina, informează EFE.

O declaraţie în acest sens a fost făcută de către purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comentariu la informaţiile apărute în presă potrivit cărora Moscova ar fi solicitat ajutor Beijingului în cadrul invaziei sale în Ucraina, lucru negat atât de autorităţile chineze, cât şi de Rusia.

„Am spus foarte clar atât în privat, cât şi în public Beijingului că vor exista consecinţe în cazul că va oferi unui astfel de sprijin“, a insistat acelaşi purtător de cuvânt.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *