Amenzile pentru necompletarea formularului digital, în prag de ANULARE. Țuțuianu (PSD): „NU sunt cuprinse în bugetul pe 2022, așa că… facem dreptate”

Un proiect de lege pentru anularea amenzilor contravenţionale pe care românii le-au primit pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF) a fost depus săptămâna trecută în Parlament. Proiectul propus spre adoptare în regim de urgență prevede şi returnarea tuturor sumelor reprezentând achitarea parţială sau integrală a amenzilor, la cerere. Din decembrie, după intrarea în vigoare a OUG privind implementarea formularului digital de intrare în România şi până în prezent, s-au dat mii de amenzi contravenţionale românilor care s-au întors în ţară şi nu au completat formularul digital de intrare în România (PLF).

Potrivit deputatului social-democrat constănțean, Marius-Horia Țuțuianu, proiectul nu este un gest populist, ci o… reparație, mai ales că banii respectivi încasați nu sunt prinși în bugetul de stat pe 2022:

„Am inițiat, alături de mai mulți colegi din PSD, o propunere legislativă pentru anularea amenzilor aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în România și returnarea banilor în cazul în care acestea au fost deja plătite. Din decembrie și până acum, mii de români au fost amendați la întoarcerea în tară pentru că nu au completat formularul PLF, fie din lipsa de informare, fie pentru că nu au știut cum să acceseze platforma. Au fost amendați și cei care au completat documentul, dar datele acestora nu au ajuns la DSP dintr-o eroare tehnică sau dintr-o problemă birocratică. Sunt amenzi care ajung și până la 3000 de lei, pentru cei care au trecut granița mai multe zile, consecutiv. Mulți dintre cei amendați nu mai pot face dovada completării formularului iar DSP-ul nu mai dispune de aceste date. Un proces individual sau colectiv împotriva instituțiilor statului ar duce această situație într-un blocaj iar singurii care vor pierde vor fi românii. Nu este populism, este dreptate! Facem dreptate! Propunem anularea amenzilor aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în România și returnarea banilor în cazul în care acestea au fost deja plătite. Românii nu au de ce să plătească pentru că, din motive tehnice sau birocratice, direcțiile de sănătate publică nu au înregistrat datele. Sunt mii de amenzi date din decembrie și până acum iar un proces, individual sau colectiv, nu ar aduce niciun beneficiu, doar pierderi. În plus, impactul bugetar ar fi 0, amenzile nefiind cuprinse în bugetul pe 2022. Am inițiat proiectul de lege, alături de mai mulți colegi din PSD. Propunerea a ajuns la Senat. Nu este populism, este dreptate”, a transmis deputatul Țuțuianu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *