AMENZI mai MARI pentru eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate

Ordonanța de urgență nr. 92/ 19 august 2021 înlocuiește vechea lege privind regimul deșeurilor (Legea 211/2011) și aduce mai multe modificări referitoare la eliminarea deșeurilor, iar, în unele cazuri, sancțiunile se majorează substanțial. De pildă, pentru eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate se vor aplica amenzi între 50.000 și 70.000 lei, pentru persoanele juridice și 10.000 și 20.000 lei, pentru persoanele fizice. Pe lângă aceasta, sunt incluse și fapte până acum nesancționate, de exemplu nerespectarea obligațiilor de prevenire a risipei alimentare. Firmele care nu respectă obligațiile reducere a generării de deșeuri alimentare pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 lei pentru persoane juridice  și între 5.000 și 15.000 lei pentru persoane fizice vor fi sancționate următoarele fapte:

-Lipsa măsurilor de reducere a deșeurilor;

-Nerespectarea obligației de valorificare a deșeurilor (reutilizare, reciclare sau alte operațiuni de valorificare);

-Necolectarea separată de hârtie, metal, plastic și sticlă;

-Nerespectarea obligației titularilor de autorizații de construcții sau desființare de a gestiona și sorta deșeurile din activitățile specifice;

-Nerespectarea obligațiilor privind uleiurile uzate;

-Lipsa unui program prevenire şi reducere a cantităţilor de deşeuri generate din activitatea proprie sau, după caz, de la orice produs fabricat;

Așadar, eliminarea necorespunzătoare a deșeurilor va aduce amenzi mai mari atât persoanelor fizice, cât și celor juridice. Respectați reglementările în vigoare pentru a rămâne cu banii în buzunare!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *