Spread the love

15 deputați și senatori de la PSD, USR și neafiliați au inițiat un proiect ambițios, prin care solicită modificarea Codului Muncii în sensul corelării cuantumului amenzilor cu numărul de ore suplimentare efectuate și numărul de salariați care au făcut ore suplimentare.

Un studiu prezentat de inițiatori, deputatul neafiliat Adrian Dohotaru, deputatul PSD Petre Florin Manole și senatorul PSD Gabriela Crețu, arată că peste 35% din angajații români muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână, România fiind din această perspectivă clasată pe locul 3 în Uniunea Europeană; 39% dintre angajații cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani sunt cei mai expuși riscului de ore suplimentare, iar 15% din angajații români au afirmat că munca le afectează negativ starea de sănătate. De asemenea, 21% au decarat că în ultimul an s-au simțit în mod constant prea obosiți pentru a mai face față sarcinilor de după programul de lucru, iar 11% consideră că locul de muncă i-a împiedicat în mod repetat și regulat să acorde suficientă atenție familiei.

„Expunerea prelungită la orele de muncă suplimentare influențează negativ angajații prin acumularea oboselii și epuizarea energiei, ceea ce poate influența atât sănătatea lor (probleme cardiace, depresie) cât și pe cea a colegilor de muncă (accidente). Șansele ca un angajat expus unui program suplimentar să devină epuizat sunt de 1.05 ori mai mari decât cei care nu lucrează în plus. Orele suplimentare afectează viața personală și familială a individului prin simplul fapt că reduce timpul petrecut alături de familie și implicare scăzută în dezvoltarea copiilor. (…) Totodată, studiul arată că orele prelungite la locul de muncă influențează numărul de concedii medicale, ceea ce scade productivitatea cu 2% pe sectoarele industriale (auto și construcții nave) și textile”, se arată în expunerea de motive.

Astfel, inițiatorii consideră că amenzile pentru munca suplimentară, cuprinse între 1.500 și 3.000 lei, au o valoare modică și se impune corelarea cuantumului amenzilor cu numărul de salariați care prestează ore suplimentare, pentru a asigura o proporționalitate între amendă și amploarea contravenției, întrucât există companii cu mii de angajați, cifre de afaceri de milioane de euro și care cumulează, anual, sute de mii de ore suplimentare peste limita legală. Prin urmare, se propune o amendă cuprinsă între 1.500 și 3.000 lei pentru FIECARE persoană identificată ca prestând muncă suplimentară.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat pe 20 iunie, însă situația s-ar putea răsturna la Camera Deputaților, întrucât Guvernul și-a exprimat susținerea deplină. Termenul pentru depunerea amendamentelor expiră pe 10 septembrie, iar raportul comisiei pentru muncă trebuie emis până pe 19 septembrie.

CITEȘTE ȘI:

Parlamentul, sufocat de inițiative privind stimularea forței de muncă

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *