Amenințarea Rusiei și criza gazelor apropie România și Bulgaria: Premierul Ciucă i-a cerut omologului de la Sofia să dragheze Dunărea, pentru creșterea transportului de marfă spre Portul Constanța

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut, vineri, o convorbire telefonică cu omologul său bulgar, Kiril Petkov. Cei doi au discutat despre agenda politică a momentului şi au convenit organizarea unei şedinţe comune de Guvern la Sofia, în septembrie-octombrie. Anterior acesteia, s-a stabilit o vizită a premierului bulgar la Bucureşti. Guvernul anunţă, vineri, printr-un comunicat de presă, că premierul Nicolae Ciucă a discutat la telefon cu premierul Bulgariei, Kiril Petkov.

Cei doi premieri au abordat pe larg agenda bilaterală, insistând pe componentele de interconectare peste Dunăre şi dragare a şenalului navigabil al fluviului. Procesele europene curente, respectiv cooperarea pentru aplicarea Green Deal şi PNRR, s-au aflat, de asemenea, pe agenda discuţiilor. Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a abordat problema coridorului vertical dat de interconectorul de gaz Grecia-Bulgaria care dă substanţă proiectului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria). Partea bulgară a subliniat prioritatea pe care o acordă acestui interconector”, a transmis, vineri, Guvernul.

Sursa citată a precizat că premierul bulgar a lansat invitaţia organizării la Sofia, în lunile septembrie-octombrie, a unei şedinţe comune de guvern între România şi Bulgaria. Cei doi prim-miniştri au convenit că, anterior acestei şedinţe, în cel mai scurt timp, va avea loc o vizită a premierului bulgar Kiril Petkov la Bucureşti, însoţit de ministrul Transporturilor şi Energiei, pentru a pregăti acordurile viitoarei şedinţe de guvern.

„Cei doi şefi de guvern au împărtăşit evaluări asupra situaţiei de securitate din regiune, din estul Ucrainei şi de la Marea Neagră”, a mai prcizat Guvernul.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut vineri o convorbire telefonică cu omologul său bulgar, Kiril Petkov, în care a discutat despre componentele de interconectare peste Dunăre și dragarea fluviului, potrivit unui comunicat al guvernului. De asemenea, Ciucă a abordat problema coridorului vertical de gaze, un proiect UE blocat din cauza faptului că Grecia și Bulgaria amână de aproape șase ani o simplă interconectare. Interesul strategic și comercial al României în relația cu Bulgaria este dragarea cât mai rapidă a Dunării, astfel încât transportul de marfă către Portul Constanța să se poată realiza fără piedici pe o durată cât mai mare a anului. De asemenea, Dunărea are și o importanță militară pentru România. Bulgaria, pe de altă parte, are interesul de a atrage cât mai mulți transportatori rutieri de marfă către porturile sale principale – Varna și Burgas, ambele în competiție regională cu Constanța.

În ceea ce privește coridorului vertical de gaze, acesta e un alt proiect strategic pentru România. Dacă acest coridor Grecia – Bulgaria – România s-ar realiza, România ar putea importa gaze din Grecia, evitând astfel dependența de unicul său furnizor extern din acest moment, Rusia. Grecia și Bulgaria amână însă fără motiv realizarea interconectării dintre ele, ceea ce face ca România să nu aibă acces la gazele naturale din Grecia (gaze importate în Grecia din Azerbaidjan, Qatar, Algeria).

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *