Spread the love

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită noii administrații locale să ofere elevilor și studenților acces la bazele sportive din curtea unităților școlare în permanență pentru ca aceștia să poată desfășura activități sportive și de relaxare. Copiii au dreptul la spații sigure în care să se recreeze.

Vineri, 2 octombrie a.c., câțiva elevi de clasa a IX-a au fost amendați pentru că stăteau în curtea Școlii Gimnaziale Nr. 29 din Municipiul Constanța. Elevii de liceu au petrecut ziua jucând fotbal și baschet pe terenul de sport din curtea unității de învățământ. Reprezentanții elevilor din județul Constanța sunt de părere că elevii ar trebui să beneficieze de acces permanent la terenurile de sport ale școlilor gimnaziale sau liceelor și că este necesară crearea unui cadrul legal pentru ca tinerii să nu mai fie sancționați. Aceștia mai menționează că amendarea unor elevi pentru simplul fapt că își petreceau timpul în curtea școlii desfășurând diferite activități nu reprezintă o normalitate și că problema trebuie rezolvată în cel mai scurt timp.

În Municipiul Constanța nu există spații pentru ca elevii să poată desfășura diferite activități sportive sau de recreere, altele decât terenurile  unitățile de învățământ, deci nevoia de a oferi acces la terenurile de sport este evidentă. De asemenea, prin această măsură ar fi promovat și sportul în rândul copiilor, un lucru mai mult decât necesar pentru o viață activă și creștere sănătoasă. 

AEC precizează că soluția optimă pentru a rezolva problema spațiilor în care elevii să se relaxeze/ să desfășoare activități sportive este adoptarea unei hotărâri de consiliu local prin care copiii să aibă acces în permanență la acestea. Terenurile ar trebui să beneficieze și de pază umană (agenți de pază)  pe timpul zilei, astfel încât siguranța să fie sporită.

„În acest sens, solicităm adoptarea de către Consiliul Local Municipal Constanța a unei hotărâri prin care elevii să beneficieze de acces permanent la terenurile de sport ale unităților de învățământ. Este absurd ca niște copii să fie sancționați pentru că se jucau în curtea școlii. Terenurile de sport sunt singurele spații sigure unde elevii se pot juca în siguranță. Vrem să promovăm sportul și o viață sănătoasă, dar avem lacătul pus pe curțile școlilor sau amendăm elevii pentru că se joacă”, a precizat președintele AEC, Sabina Spătariu.

Reacțiile nu s-au lăsat așteptate și deputatul Stelian Ion a precizat că printre primele proiecte pe care consilierii USR-PLUS le vor propune  vor fi cele referitoare la deschiderea curților școlilor pentru copii, acest aspect fiind nenegociabil.

„Am spus în campanie ca vom deschide curțile școlilor pentru copii și așa vom face. Câțiva tineri au fost sancționați de Poliția Constanța pentru pătrunderea “fără drept” în curtea școlii nr. 29. Este chiar școala la care am învățat și eu și unde mergeam foarte des în vacanțe sau după ore pentru a juca baschet sau fotbal. Oameni buni, ce vreți să se întâmple cu acești copii? Să îi ținem închiși în case? Să se joace printre mașini sau prin parcari? Să le punem plasturi la gură ca să nu mai scoată niciun sunet? Să prefere să meargă la păcănele în loc să stea în aer liber și să facă sport? Printre primele proiecte pe care le vom propune vor fi cele referitoare la deschiderea curților școlilor pentru copii. Nenegociabil”, a transmis Stelian Ion.

În același context, Consiliul Județean al Elevilor Constanța consideră că măsura luată de agenții de poliție este una abuzivă, întrucât contravine art. 7, lit. o) din Statutul Elevului, care prevede dreptul elevilor „de a avea acces gratuit la baza materială a unității de învățământ, inclusiv acces la biblioteci, săli și spații de sport, computere conectate la Internet, precum și la alte resurse necesare realizării activităților și proiectelor școlare în afara programului școlar”.

„În acest sens, solicităm ferm autorităților locale să asigure spații de recreere pentru elevi, inclusiv în afara programului școlar, weekend-uri și vacanțe, astfel încât aceștia să nu fie nevoiți să își petreacă timpul liber în spații care să le poată pună în pericol siguranța. În lipsa unei baze sportive moderne și performante, elevii, practic, sunt nevoiți să se întâlnească pe terenurile de sport ale școlilor, unde riscă să fie amendați pentru simplul fapt că se joacă după terminarea cursurilor. Școala nu trebuie să reprezinte doar o instituție în care elevii să își petreacă 6 ore pe zi în bănci, ci trebuie să constituie un mediu propice dezvoltării lor fizice și emoționale. În loc să promovăm un stil de viață sănătos prin măsuri concrete care să le permită tinerilor să socializeze și să facă mișcare în spații sigure, îi amendăm pentru că fac sport în afara programului școlar. Dacă nu în școală se pot juca elevii, atunci unde?”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *