Spread the love

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), întrunit în ședința de soluționare a petițiilor în data de 20 mai 2020, a decis că afirmația președintelui Iohannis: „Jó napot kívánok, PSD! (…) PSD vrea să dea Ardealul ungurilor” (Vă doresc o zi bună, PSD – trad.) reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. Astfel, s-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 5.000 lei față de Klaus Iohannis. Constatarea a fost 6-1, amendă 5-1.

La scurt timp după decizia CNCD, șeful statului a anunțat că va contesta amenda.

„Având în vedere că decizia CNCD este una profund politică, Președintele României va contesta această hotărâre la instanța competentă”, a motivat Iohannis.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat decizia președintelui României, Klaus Iohannis, de a contesta amenda primită de la CNCD pentru declarațiile făcute pe tema autonomiei Ținutului Secuiesc. Hunor a arătat că Iohannis „când (o decizie – n.r.) nu îi convine vorbește imediat despre o decizie politică”.

Dezamăgirea este, evident, valabilă și la UDMR Constanța, unde deputatul organizației, István-János Antal, ne-a precizat că reacția președintelui Iohannis este caraghioasă.

„Este treaba lui să conteste… Dar, este caraghios! Mi s-a părut interesant că cancelariile din Occident nu au luat atitudine, dar două publicații de renume din Germania și-au spus părerea și a fost o luare bună de poziție. De acest eveniment s-a ocupat toată presa din România, domnul Iohannis ar fi trebuit să învețe ceva din asta. Se pare că nu… Gestul a făcut foarte mult rău, tuturor cetățenilor și nouă, ungurilor. Vom avea nevoie de mult timp să uităm… Amenda a fost doar simbolică, dar binevenită, a spus deputatul Antal, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *