Amendamentul lui Brăiloiu la Legea Grațierii a trecut: persoanele care au împlinit 70 de ani vor fi GRAȚIATE. Șerban Nicolae: „Nu mai stau să fac lecții de vot cu toți proștii!”

Comisia juridică a Senatului a adoptat luni, cu majoritate de voturi (PSD și UDMR), raportul de admitere al Legii Grațierii, potrivit căruia ar urma să iasă din închisoare, în termen de 48 de ore de la intrarea în vigoare a legii, 453 de persoane.

Senatorul constănțean Tit-Liviu Brăiloiu (PSD) și-a susținut, luni, amendamentul la Legea Grațierii, în cadrul ședinței Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din cadrul Senatului României, care stipulează că toate persoanele care au împlinit 70 de ani să fie grațiate, indiferent de pedeapsă.

„Având în vedere statistica pe care ați prezentat-o (către Șerban Nicolae – n.r.), că în penitenciar, la ora actuală este un singur om. (…) Doresc ca grațierea persoanelor care au împlinit vârsta de 70 de ani să se facă indiferent de pedeapsa primită, pentru că nu are nici un sens ca o persoană de 70 de ani care are o condamnare de 9 ani și jumătate să rămână în detenție, iar alta care are de 10 ani și două luni să rămână în închisoare, adică ar fi un nonsens și doresc păstrarea amendamentului în forma inițială. (…) Din ultimele informații ale ANP, erau undeva la 18 persoane sau ceva de genul acesta. Amendamentul are la bază exclusiv rațiuni umanitare. O persoană de 70 de ani are o speranță de viață scăzută, după ieșirea din regimul penitenciar este greu reintegrabilă în societate”, a susținut Brăiloiu.

Senatorul Brăiloiu, lovit de smerenie: a depus amendamente la Legea Grațierii

Președintele Comisiei, Șerban Nicolae, a susținut inițiativa senatorului constănțean.

„Vorbim de persoane care au peste 70 de ani, dar care sunt recidiviste sau sunt condamnate pentru fapte exceptate de la legea grațierii, în aceste condiții înțeleg ca grațierea persoanelor care au împlinit vârsta de 70 de ani să se facă indiferent de pedeapsa aplicată. (…) La art. 1 facem un alineat distinct. Amintesc că unul din argumente a fost legat de speranța medie de viață din România, persoanele de peste 70 de ani din penitenciar are (sic!) foarte mici șanse să supraviețuiască unei pedepse mai mari de 10 ani. (…) Există ipoteza ca adăugând cele 18 persoane, cifra să explodeze de la 433 la 451 de persoane care sunt grațiate. Deci, o creștere spectaculoasă”, a spus Șerban Nicolae.

Propunerea senatorului constănțean a fost supusă la vot, procedură luată în derâdere de președintele Comisiei.

„Cinci voturi „pentru”, „împotrivă” nu mai contează, pentru că… nu mai notăm, pentru că am văzut că sunt erori de interpretare și se interpretează în sensul modificării votului. Nu mai stau acum să fac lecții de vot și de semnificație a votului cu toți proștii”, a concluzionat Șerban Nicolae.

Potrivit unei simulari făcute de Administrația Națională a Penitenciarelor, de legea grațierii adoptată în forma votată luni urmează să beneficieze 1.032 persoane condamnate la închisoare cu executare. Proiectul de lege al grațierii urmează să intre tot luni în plenul Senatului pentru dezbatere și vot final, iar apoi să fie transmis Camerei Deputaților, care este for decizional.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *