Ambasadorul Republicii Turcia, în vizită la Instituția Prefectului Constanța

Instituția Prefectului Constanța a primit, vineri, vizita de curtoazie a ambasadorului Republicii Turcia la București, Excelența Sa Füsun Aramaz.

Delegația turcă, din care a mai făcut parte și Sulhi Turan, consulul general al Republicii Turcia la Constanta sau Güven Güngor, președintele Asociației oamenilor de afaceri turci din România (TIAD), a fost primită de către subprefecții județului Constanța- Ionuț Done și Șenol Ali, împreună cu primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău și reprezentanți ai Consiliului Județean Constanța.

intalnire prefectura 2

Din perspectiva Primăriei Constanța, în cadrul întrevederii, primarul Decebal Făgădău a subliniat relațiile excelente ale municipiului cu cele patru orașe înfrățite din Turcia: Izmir, Istanbul, Silivri și Eskișehir, precum și cu ambasada, consulatul, mediul de afaceri, reprezentanții statului turc în domeniul cultural și de investiții și, nu în ultimul rând, comunitatea locală:

„Bine ați revenit acasă, doamna ambasador! În mod evident, lucrurile s-au schimbat la Constanța față de cum le știați dumneavoastră. V-aș propune să lucrăm îndeaproape și să creăm o agendă pragmatică, în primul rând în folosul comunității și în al doilea rând, al orașului și al județului. O altă propunere pragmatică ar fi crearea unui cadru de discuții în mediul de afaceri, pentru că orașul nostru reprezintă o zonă de interes pentru oamenii de afaceri turci, pentru companiile din Turcia care doresc să-și dezvolte afacerile. Ne dorim parteneriate serioase, puternice, cărora să le asigurăm întreg sprijinul instituțional“, a spus primarul Făgădău.

fusun aramaz fagadau

Potrivit Prefecturii, discuțiile s-au desfășurat într-o atmosferă deschisă, având ca punct central cooperarea bilaterală bine conturată de-a lungul timpului, bazată pe dialog și inițiativă cu relevanță pentru ambele părți, în special în plan socio-cultural, economic și de securitate regională.

„Buna noastră cooperare are la bază nu doar acordurile strategice bilaterale, ci și deschiderea și respectul manifestate de către reprezentanții ambelor  instituții,  interesul comun  pentru binele comunității turce din România și al comunității române din Turcia”, au subliniat reprezentanții Instituției Prefectului Constanța.

Ambasadorul Turciei, care a fost anterior în misiune la Constanța în funcția de consul general, și-a exprimat, de asemenea, dorința de a susține pe toată perioada mandatului său această relație bilaterală eficientă, stabilită în beneficiul entităților pe care le reprezintă, concretizată în numeroase activități și inițiative comune.

Punctual, au fost abordate aspecte legate de:

  • organizarea unui nou cimitir musulman la Constanța, cel existent fiind la capacitate maximă – demersurile sunt în derulare
  • susținere din partea misiunii diplomatice și a Asociației oamenilor de afaceri turci în ceea ce privește garantarea seriozității potențialelor investitori care doresc să activeze în zonă
  • înființarea unui spital regional româno-turc, pentru care se poartă discuții la nivel înalt- după cum a confirmat doamna ambasador
  • inițiativa de a se implica în creșterea calitativă a  actului educațional în cadrul colegiului Kemal Atatürk din Medgidia și, poate , în acest sens va fi luată în considerare mutarea claselor liceale în Constanța
  • necesitatea re-înființării unei linii RO-RO Constanța – Istanbul
  • necesitatea revitalizării relației dintre Constanța și orașele înfrățite din Turcia.

Potrivit Prefecturii, întâlnirea s-a finalizat cu promisiunea unei colaborări tot mai strânse între instituțiile constănțene și misiunea diplomatică a Turciei în România. 

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *