Amânarea ratelor cu până la 9 luni, aprobată în ședința de Guvern. SURPRIZĂ: Cei care au restanțe NU beneficiază de noile prevederi!

Măsură surprinzătoare din partea Guvernului privind amânarea, la cerere, a achitării ratelor până la finalul anului. Premierul Ludovic Orban a declarat la începutul ședinței de guvern de joi că, în Ordonanța de Urgență privind amânarea ratelor la bănci, vor fi incluse și contractele de leasing, insistând asupra acestui aspect.

Ceea ce guvernanții au omis în mod public, a apărut în conținutul Ordonanței. Astfel, de noile prevederi pot beneficia doar românii care nu au restanțe la plata ratelor, iar ratele pot fi suspendate pentru nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020. Dobânda cumulată în perioada suspendării se cumulează la creditul principal. Cu alte cuvinte, cei care aveau cea mai mare nevoie de noile prevederi sunt… total excluși.

Potrivit OUG, condiția principală pentru ca cei cu credite să poată beneficia de noile prevederi este aceea de a demonstra că veniturile le-au fost afectate de criza provocată de pandemie, deși în ultimele zile s-a insistat asupra faptului că acest aspect nu trebuie dovedit.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, i-a sfătuit pe cei cu credite la bancă să fie cumpătaţi în cazul în care vor solicita amânarea ratelor şi să meargă iniţial pe o lună-două şi apoi să extindă, dacă va fi cazul, pentru a nu avea probleme în viitor.

Din minciunile lui Cîțu: Dobânda acumulată în perioada de suspendare SE ADAUGĂ la creditul principal

Amânarea plăţii ratelor pe o perioadă de nouă luni, atât pentru persoanele fizice cât şi pentru cele juridice, se aplică pentru toate tipurile de credite şi pentru întreg sistemul bancar.

Potrivit OUG redactată la Ministerul Finanțelor Publice, clienții trebuie să solicite băncilor amânarea prin telefon care trebuie să confirme ulterior cererea via e-mail. Cîţu a mai precizat că dobânzile nu se cumulează, astfel încât să fie evitată posibilitatea ca după cele nouă luni debitorii să fie obligaţi să plătească imediat mai multe rate. În forma adoptată joi, aceste dobânzi se cumulează la restul sumei. Dobânda acumulată în perioada de suspendare se va adăuga la creditul principal și va fi plătită în cadrul ratelor de după rescadențare. Plata ratelor suspendate se face eșalonat pe toată perioada creditului. Excepție se face la creditele ipotecare, unde limita de eșalonare este de cinci ani. De asemenea, plata dobânzilor este garantată integral de stat, iar, dacă se execută garanția, ANAF îl va executa silit pe rău platnic.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Guvernul a PRELUNGIT termenul de valabilitate al voucherelor de vacanță. Orban speră la un sezon estival… normal

Ratele la bănci, AMÂNATE pentru 9 LUNI, la cerere! Cîțu: „Se aplică pentru TOATE tipurile de credite și pentru TOT SISTEMUL bancar”

PSD inițiază un proiect de lege pentru AMÂNAREA RATELOR la bănci. Senatorul Mihu: „Va fi o criză economică generalizată!”

Apelul Băncii Naționale a României: „Nu vă înghesuiți la bancomate. Avem suficient cash!”

Guvernul, față în față cu o nouă criză: băncile REFUZĂ amânarea plății ratelor pentru clienți

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.