ALIANȚĂ între PNL și ALDE? Huțucă: „Ar funcționa pe termen scurt, Guvernul nu are nevoie de confruntări. Dacă mâine sunt alegeri, ALDE nu mai intră în Parlament”

De aproximativ trei ani, între PNL și ALDE a existat numai scandal. Aflat la guvernare, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i-a măscărit pe liberali cu fiecare ocazie, susținând că nu mai sunt… liberali adevărați și chiar o anexă a statului paralel.

După schimbarea realităților politice din planul guvernării, PNL și ALDE dau semne de împăcare. Primul a fost la alegerile prezidențiale, unde ALDE nu a ieșit la atac, iar miercuri Tăriceanu a arătat faptul că mişcarea liberală din România poate fi consolidată în viitor, subliniind că în cei 30 de ani de la reînfiinţarea PNL a făcut totul ca să nu trădeze ideile liberale.

CITEȘTE ȘI:

În casa părinţilor mei de pe fostul bulevard Ana Ipătescu a renăscut Partidul Naţional Liberal, în zilele pline de speranţă ale sfârşitului de decembrie din anul 1989. Erau acolo Dan Amedeu Lăzărescu, soţul mamei mele, Sorin Bottez, Ionel Săndulescu, Nicu Enescu. Îmi amintesc frământările lor, dorinţa lor de a reînnoda tradiţia liberală, brutal şi tragic întreruptă de cizma comunistă. Nu există şi nu văd cum ar mai putea exista în România un partid la fel de glorios ca Partidul Naţional Liberal al Brătienilor. (…) Astăzi, într-o perioadă în care se discută despre încălcari ale drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, înţelegem mai bine de ce existenţa unui partid liberal în România este crucială. De aceea le-am înţeles emoţia şi nerăbdarea de a reînnoda tradiţia liberală. Partidul s-a reînfiinţat oficial la 15 ianuarie 1990 şi astăzi se împlinesc 30 de ani de la acest eveniment remarcabil”, a spus Tăriceanu.

Pe de altă parte, în spațiul politic se vehiculează ideea potrivit căreia la începutul lunii martie se va parafa o alianță electorală între PNL și ALDE. Astfel, în perioada următoare s-ar putea stabili foarte clar condițiile pe baza cărora vor merge împreună la alegerile locale din vară și la cele parlamentare de la sfârșitul toamnei. 

Despre aceste planuri, președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, ne-a precizat faptul că o astfel de decizie va fi greu de luat, întrucât ALDE, în ultimii ani, a avut o strânsă asociere cu PSD.

În zona Camerei Deputaților nu există o relație strânsă între PNL și ALDE, în zona Senatului există o astfel de relație. Pe anumite subiecte s-a discutat, s-a colaborat. Eu nu cred că perioada asta de parteneriat (moțiunea de cenzură și instalarea guvernului Orban – n.r.) este suficientă pentru consolidarea unei relații politice și de durată între ALDE și PNL. Este prematur pentru o alianță sau o eventuală fuziune. Mă gândesc ce ar putea genera o astfel de poziție… poate faptul că astăzi PNL stă în sondaje extrem de bine și ALDE, pe măsurătorile existente, dacă vom avea mâine alegeri Parlamentare nu ar mai intra în Parlament! E o decizie care trebuie cântărită cu maximă atenție, din perspectiva: ce plus ar aduce PNL! Pe termen scurt, într-adevăr, deține un număr de parlamentari și guvernul fiind minoritar nu mai are nevoie de confruntări și de blocări de proiecte. (…) Pe fond, PNL s-a comportat în cel mai evident mod ca un partid de dreapta în ultimii ani. ALDE s-a manifestat mai degrabă ca un partid social-liberal, dar dacă este să fim sinceri alianța lor cu PSD și abordările lor în susținerea guvernelor PSD le-a creat o imagine de stânga, care e destul de greu să o ștergi din zona imaginii publice. Pentru orice alianță trebuie să tragi o linie și să vezi ce plus aduce guvernării, Parlamentului, un singur lucru este foarte clar: nu cred că vom mai discuta vreodată de o asociere PNL – PSD, subiect total închis și sper să prind în România momentul în care discutăm de două mari partide, unul de stânga și unul de dreapta”, a spus Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *