Alexandru Rafila: „Vaccinarea pentru COVID ar trebui să fie OPȚIONALĂ”

Prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat că în impunerea vaccinării ar fi o greșeală și doar ar alimenta teoriile conspiraționiste.

România a înregistrat, pentru a doua zi la rând, peste 2.000 de infectări zilnice cu coronavirus, iar situația se degradează, din punct de vedere medical. 557 de persoane sunt internate la terapie intensivă, în stare gravă. Un vaccin este încă departe. 

România nu va scăpa curând de amenințarea SARS-Cov 2, a declarat dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, în cadrul dezbaterii VACCINURI #2020, organizată de Newsweek România. Până la 1 octombrie, în țară au fost înregistrate oficial 129.658 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus, iar numărul deceselor a ajuns la 4.862.

„O să avem COVID mulți ani de acum încolo în România, indiferent dacă va apărea un vaccin împotriva acestei boli sau nu. De exemplu, avem un vaccin foarte eficient pentru rujeolă și cu toate astea încă există focare de rujeolă în țară. Această problemă nu va dispărea o dată cu vaccinarea. Prin vaccinare se va rupe lanțul de transmisie a virusului și vom putea să începem să funcționăm cât de cât normal. Ce procent de populație trebuie imunizat? Probabil în jur de 70% în cazul acestei afecțiuni. Dar, cu siguranță vor exista persoane care vor refuza să se vaccineze. Unii se vor convinge singuri, dacă, de exemplu, vor vrea să călătorească într-o altă țară care va impune această obligație de a fi vaccinat”, a precizat Alexandru Rafila.

Cu toate acestea, dr. Alexandru Rafila susține că, în România, vaccinarea pentru COVID ar trebui să fie opțională. Impunerea obligației de a te vaccina ar fi o greșeală în viziunea medicului.

„Nu trebuie să introducem obligativitatea vaccinării împotriva COVID, nu este o idee bună, doar ar alimenta teoriile conspiraționiste. Oamenii se vor convinge că este sigur. Eu sunt convins că vaccinul anti COVID va fi sigur, căci nimeni nu va autoriza un vaccin administrat la miliarde de oameni care să aibă efecte adverse majore. (…) Avem o responsabilitate față de copii, care ar trebui să se concretizeze prin introducerea educației pentru sănătate în școli, prin care să fie învățați copiii ce înseamnă vaccinul și ce înseamnă efecte adverse. Doar 5% primesc educație pentru sănătate. Și aici ar trebui să acționăm. Se impune și educarea și informarea adulților”, a mai spus Rafila.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *