Alexandru Mîrșu a trecut în rezervă și a predat conducerea Forțelor Navale Române

Viceamiralul Alexandru Mîrșu a predat conducerea Forțelor Navale Române contraamiralului Mihai Panait, în cadrul unei ceremonii care a avut loc marți, 30 iunie, în portul militar Constanța, în prezența ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și a șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu.

La festivitate, a fost citit decretul prezidențial de trecere în rezervă a viceamiralului Mîrșu, prilej cu care i-a fost conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de „Cavaler”, cu însemn de pace, pentru militari, din partea președintelui României, pentru întreaga activitate depusă în slujba țării, în cei 40 de ani de activitate.

În continuare, a fost prezentat ordinul ministrului apărării naționale, prin care contraamiralul Mihai Panait, comandantul Flotei, a fost împuternicit șef al Statului Major al Forțelor Navale, după care acesta a preluat drapelul de luptă al instituției de la predecesorul său.

Ceremonia de predare-primire a conducerii Forțelor Navale Române s-a desfășurat în prezența unei audiențe reduse, în concordanță cu respectarea măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus. La festivitate au participat șefii statelor majore ale Forțelor Terestre și Forțelor Aeriene, șefi ai unor structuri centrale din MApN, foști șefi ai Statului Major al Forțelor Navale și comandanți de mari unități din Marina Militară Română.

Despre viceamiral Alexandru Mîrșu

După o perioadă de 40 de ani, în care și-a împletit destinul cu Marina Militară Română, Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Dr. Alexandru Mîrșu, trece în rezervă, la data de 30 iunie. Viceamiralul Mîrșu a fost numit la conducerea Forțelor Navale Române în anul 2013, este cel de-al 34-lea șef al acestei instituții unice din România cu o tradiție de 160 de ani și este amiralul care a deținut comanda Marinei Militare Române pentru cea mai lungă perioadă de timp, după Revoluția din Decembrie 1989.

A depus jurământul de credință față de Patrie, în anul 1980, în calitate de student al Facultății de Navigație, Secția Militară, din Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân” din Constanța și, după absolvirea acestuia, a urmat o perioadă de peste 20 de ani în care și-a desfășurat activitatea la nave, ocupând diferite funcții, de la comandant unitate de luptă la comandant de nave, precum și funcții de conducere în structurile divizioanelor de nave. Experiența profesională, dobândită de viceamiralul Mîrșu în primele două decenii de activitate, a fost apreciată de conducerea Forțelor Navale și, în anul 2005, a fost primul ofițer de marină român căruia i s-a încredințat comanda Grupării de Forțe Navale pentru Cooperare în Marea Neagră (BLACKSEAFOR), o inițiativă regională pentru dezvoltarea dialogului militar în bazinul pontic, alcătuită din nave militare ale celor șase state riverane.

Începând cu anul 2006, viceamiralul Alexandru Mîrșu a fost promovat în funcții de conducere ale comandamentelor marilor unități din Forțele Navale. În această etapă a carierei sale, a dezvoltat programe noi de leadership, de reorganizare și de instruire, în acord cu statutul României de membru al NATO, dobândit în anul 2004, având mereu în vedere dezvoltarea profesională a resursei umane din subordine, navele, tehnica din dotare și patrimoniul Forțelor Navale. În calitate de comandant al Flotilei 56 Fregate (2006-2009), a susținut reluarea tradiției aviației maritime, prin dezvoltarea programului de instruire a primilor piloți de elicopter proveniți din ofițeri de marină și a programelor de instruire comună a elicopterelor Puma Naval cu fregatele T22R.

După trei ani, a fost promovat la conducerea Flotei (2009-2013) și a fost înaintat la gradul de contraamiral de flotilă (cu o stea). În timpul acestui mandat al său, Forțele Navale Române au înregistrat două premiere notabile în istoria recentă, prin participarea unei nave militare românești la prima misiune de luptă de după cel de-Al Doilea Război Mondial (Operația NATO „Unified Protector”, Marea Mediterană, Libia, 2011) și la prima misiune împotriva pirateriei navale în Oceanul Indian, în Emisfera Sudică (Operația UE „Atalanta”, 2012), ocazie cu care Marina Militară Română a devenit o marină cu capabilități de proiecție a forței dincolo de Bazinul Mediteranean.

În luna decembrie a anului 2013, a fost avansat la gradul de contraamiral (cu două stele) și a fost numit șef al Statului Major al Forțelor Navale, iar trei ani mai târziu a fost avansat la gradul de viceamiral (cu trei stele). În această calitate, în plan extern, viceamiralul Mîrșu a reprezentat țara noastră în forumul Comandanților Marinelor Militare din NATO și Uniunea Europeană (Chiefs of European Navies, CHENS), o inițiativă alcătuită din șefii marinelor militare din Europa pentru dezbaterea subiectelor legate de securitatea maritimă şi de conceptele strategiilor maritime. Fiind considerat decanul acestei inițiative internaționale de către omologii săi din țările membre, prin prisma experienței sale profesionale, viceamiralul Alexandru Mîrșu a fost o voce importantă în discuțiile cu privire la situația de securitate din bazinul Mării Negre, a promovat constant imaginea Forțelor Navale Române și a Armatei României și a contribuit la consolidarea statutului țării noastre de partener de încredere al aliaților din NATO și UE, un partener care își respectă angajamentele asumate.

În perioada în care viceamiralul Mîrșu s-a aflat la conducerea Forțelor Navale Române, această instituție și-a consolidat statutul de partener de încredere în cadrul forțelor navale din Alianța Nord-Atlantică, prin asigurarea unei prezențe navale constante și robuste, atât în Marea Neagră, cât și în Marea Mediterană, nu numai prin participarea la exerciții, misiuni și operații ale Alianței, ci și prin dislocarea infanteriștilor marini în Teatrul de Operații din Afganistan (2019) și prin asumarea comenzii unei grupări navale permanente NATO, pe flancul maritim sudic al Alianței (2020), două acțiuni realizate pentru prima dată de Marina Militară Română.

În plan intern, Forțele Navale Române și-au adaptat structura organizatorică în funcție de cerințele operaționale derivate din misiunea de bază a Armatei României, au realizat fundamentarea mai multor programe de modernizare a capabilităților de luptă și au demarat programele majore de înzestrare.

Totodată, învățământul militar de marină românesc a fost extins la nivel liceal și universitar, prin reînființarea Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” și prin reluarea pregătirii ofițerilor de Marină în Domeniul Arhitectură Navală, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, în anul 2018. În plan internațional, sistemul de învățământ al Forțelor Navale Române a fost interconectat cu numeroase instituții de învățământ militar de marină din Europa, America și Asia, prin zeci de programe, parteneriate și schimburi de experiență. În anul 2018, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a preluat de la SUA președinția Conferinței Comandanților Academiilor Navale din Europa și NATO, iar recunoașterea de către partenerii externi a calității ridicate a sistemului de învățământ al Forțelor Navale Române este confirmată și de numeroasele stagii de instruire practică, desfășurate la bordul navei-școală „Mircea” pe timpul marșurilor de instrucție, de către studenții militari străini.

De-a lungul carierei sale, viceamiralul Mîrșu și-a perfecționat pregătirea profesională prin absolvirea unor forme de învățământ militar universitar și postuniversitar, atât în România, cât și în Canada, Olanda, Germania, Italia, Marea Britanie și SUA, iar în anul 2010 a obținut titlul de Doctor în Științe Militare. Meritele domniei sale i-au fost recunoscute, în plan național și internațional, prin acordarea de numeroase distincții și medalii, precum Ordinul Național „Steaua României”, în grad de „Cavaler”, Ordinul Național „Pentru Merit”, în grad de „Cavaler”, Crucea Națională „Serviciul Credincios”, Ordinul “Virtutea Maritimă” în gradele de „Comandor” „Cavaler” și „Ofițer”, Medalia „Commendation” din partea Statului American Alabama, Ordinul Național al Legiunii de Onoare Franceze și altele.

Legătura sentimentală a viceamiralului Alexandru Mîrșu cu Forțele Navale Române a fost construită în timp, înainte de a îmbrăca uniforma de ofițer, prin puterea exemplului dat de predecesorii din familia sa, care au servit culorile Pavilionului Tricolor la bordul navelor militare. Bunicul său, Panait Mîrșu, a lucrat în Marina Militară Regală, din anul 1920 până după cel de-Al Doilea Război Mondial. Acesta a fost ambarcat pe distrugătoarele „Mărășești” și „Regina Maria” și a luat la parte la bătălia navală din zona Tuzla, din anul 1941, împotriva a două nave militare sovietice, „Moskva” și „Harkov”. Tatăl său, Costică Mîrșu, a fost ofițer de marină în perioada 1953-1986 și a îndeplinit numeroase funcții de execuție și de comandă în Marina Militară, de la comandant de unitate luptă, până la comandant de divizion de nave și șef al pregătirii pentru luptă în Comandamentul Marinei Militare, dintre care menționăm doar funcția de la Divizionul 146 Dragoare de Bază, din perioada 1963-1966, pe care a ocupat-o și fiul său, Alexandru Mîrșu, patru decenii mai târziu, în anul 2004.

Despre contraamiralul Mihai Panait

Contraamiralul Mihai Panait s-a născut în anul 1968, a absolvit Liceul Militar de Marină ,,Alexandru Ioan Cuza” din Constanța (1986) și Academia Navală ,,Mircea cel Bătrân”, Facultatea Navigație (1991). Pe parcursul carierei sale, a ocupat numeroase funcții la bordul navelor militare, dintre care o menționăm pe cea de comandant al fregatei ,,Regele Ferdinand”, în perioada 2009-2013, când a reprezentat Forțele Navale Române în diferite misiuni în teatre de operații maritime, precum Operația NATO ,,Active Endeavour”, 2010, pentru monitorizarea traficului maritim din Marea Mediterană; Operația NATO ,,Unified Protector”, 2011, pentru impunerea embargoului împotriva Libiei, prima misiune reală de luptă executată de militarii Forțelor Navale după cel de-Al Doilea Război Mondial și Operația UE ,,Atalanta”, 2012, pentru lupta împotriva pirateriei navale în Golful Aden și Oceanul Indian, prima misiune a unei nave militare românești executată în Emisfera Sudică. Din anul 2013, a fost numit în funcții importante de conducere la comandamentul Flotei, al cărui comandant este din anul 2019, precum și în Statul Major al Forțele Navale.

Contraamiralul Mihai Panait și-a perfecționat pregătirea profesională prin absolvirea unor forme de învățământ universitar, postuniversitar și masteral, în România, Italia și SUA, iar meritele și profesionalismul domniei sale i-au fost recunoscute, în plan național și internațional, prin conferirea a numeroase distincții, ordine, medalii, precum și a titlului de  ,,Cetățean de Onoare” al Statului Rhode Island, SUA (2008). Prin decrete prezidențiale, a fost înălțat la gradul de contraamiral de flotilă (2017) și, ulterior, la cel de contraamiral (2019).

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *