Alexandru Barnea, fost director științific al cercetărilor arheologice de la Adamclisi – Tropaeum Traiani, a murit

Departamentul de Istorie antică, Arheologie, Istoria Artei al Facultății de Istorie din Universitatea București anunță vineri că profesorul Alexandru Barnea, istoric, cercetător și arheolog, a murit la vârsta de 76 de ani.

În perioada 1996-2004, profesorul Barnea a fost decanul Facultății de Istorie a Universității din București. În anul 2000 a fost decorat cu Ordinul pentru Merit în grad de ofițer acordat de Președinția României.

Alexandru Barnea a fost membru fondator al Institutului Român de Istorie Recentă și șef al Catedrei de Istorie Antică și Arheologie din Facultatea de Istorie. Profesorul a fost cercetător al creștinismului timpuriu și timp de decenii director științific al cercetărilor arheologice de la Adamclisi – Tropaeum Traiani.

„Alexandru Barnea, mare arheolog și bun prieten al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, președinte al Societății de Științe Istorice din România, a plecat spre ceruri în noaptea de 7 spre 8 mai. Continuând activitatea tatălui său, Alexandru Barnea a fost, din 1978 până azi, șef al șantierului arheologic de la Adamclisi (Tropaeum Traiani). Pentru monografia sa privitoare la săpăturile de la cetatea Tropaeum Traiani a fost răsplătit cu Premiul „Vasile Pârvan” al Academiei Române. Dobrogea rămâne fără încă un specialist de marcă, un om deosebit și un prieten… Dumnezeu să-l odihnească!”, a transmis Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *