Spread the love

Deputații au respins, miercuri, 18 aprilie, o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative.

Concret, este vorba de introducerea unui alineat la art. 25 din actul normativ menționat mai sus, potrivit căruia „faptele săvârșite de persoanele aflate în exercitarea demnităților publice ce determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârșirii lor”.

Cu alte cuvinte, orice ales din România scapă de ghilotina justiției dacă nu a fost prins la timp că a deținut mai multe funcții în același timp. Amintim că, în urmă cu câțiva ani, mii de aleşi locali – primari, viceprimari, consilieri locali sau judeţeni şi preşedinţi de consilii judeţene – s-au trezit din diverse motive, cu dosare întocmite de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), în urma unei stări de incompatibilitate, pentru că ar fi deținut simultan două sau mai multe funcții. În cauză au fost peste 1.000 de aleși care au avut dosare de incompatibilitate. Dintre aceștia, 40 au fost din județul Constanța. În aceste condiții, din cauza inspectorilor ANI, unii aleși nu au mai putut candida pentru nicio funcție de demnitate publică. În alte cauze, unii parlamentari au fost condamnați pentru că și-ar fi angajat rudele la cabinetele lor.

Guvernul Dăncilă își faultează proprii parlamentari!

Cu toate că a fost inițiat de 103 deputați ai PSD, proiectul a picat miercuri în Camera Deputaților, din cauza faptului că, fiind o lege organică, nu a întrunit numărul necesar de voturi! 159 de deputați au votat „pentru“, 80 „împotrivă“, iar 7 s-au abținut. Discuțiile din plen pe marginea acestui proiect au fost intense, după votul final, parlamentarii Opoziției și cei ai Puterii discutând în contradictoriu. Aleșii din opoziție au explicat faptul că, deși nu este un proiect inutil, nu votează inițiativa din cauza ambiguității sale și a lipsei de transparență.

„Observ un atac extrem de serios în ultima vreme la adresa aleșilor locali, care au devenit noua țintă a multora din țara asta. Sunt atacați că, în sfârșit, au niște salarii pe care le merită, conform atribuțiilor pe care le au. Nimeni nu le plângea de milă primarilor când aveau niște salarii mizerabile. Până acum ceva vreme, un primar de comună avea o leafă de 1.300 – 1.400 de lei, iar un primar de municipiu reședință de județ ajungea la 3.500 de lei și se minunau unii și alții că avem corupție în administrația locală! Acum, primarii sunt priviți în orice proiect de lege ca și infractori, direct! Îi văd pe mulți din mai tinerii colegi uitându-se cu ură și dispreț la această categorie profesională. Îi rog să se uite la un om cu prezumția de nevinovăție! Până și crima are un termen de prescripție! La primari, e mare bai! Cineva încearcă să îi acopere… Nu înțeleg de ce ne inflamăm la acești oameni care fac alimentări cu apă, străzi, canalizare, modernizează satul românesc, mai mult decât oricine în țara asta! Un primar, oricât ar fi de rău, tot face ceva și rămâne după el! Apelul meu este să opriți prigoana împotriva aleșilor locali! Nu este corect să stai cu dosarul unui primar, ținut la sertar și să îl ghidonezi cum vrei tu! Nu este normal! Nu v-ar convine nici dumneavoastră, care îi atacați! Iau salarii conform legii și sunt legale, morale! Opriți această prigoană“, a declarat Florin Roman, PNL.

La rândul său, deputatul de Constanța al USR Stelian Ion a spus:

„Surpriza pentru mine a fost votul unor colegi, un domn deputat PSD și-a retras semnătura de pe acest proiect. Eu salut faptul că v-ați răzgândit, pentru că comisia juridică dăduse un raport pozitiv și a creat confuzie această schimbare de direcție, în condițiile în care chiar Guvernul României, pe care îl susțineți, a spus clar că acest proiect este anti-european, duce la o instabilitate în legislația privind demnitatea publică, a spus faptul că nu a existat o transparență în procesul decizional. Este bine că v-ați revenit în fire și aș vrea să fie clar: nimeni nu consideră că sunt dușmani primarii! Trebuie să asigurăm o legislație în domeniul integrității, transparentă! Faptul că anul trecut s-a modificat conflictul de interese, ulterior s-au șters interdicții referitoare la parlamentarii din perioada 2007 – 2013, (…) toate acestea aduc niște îndoieli puternice și faptul că ați bătut în retragere este un lucru bun! Dacă nu ar fi existat opoziția noastră, lucrurile ar fi stat altfel!, a spus deputatul constănțean al USR, Stelian Ion.

În replică, deputatul PSD Eugen Nicolicea a punctat:

„În prezent, în Codul Civil, este prevăzut un termen de prescripție de trei ani! De asemenea, CCR a decis că judecătorul să verifice dacă s-a îndeplinit sau nu termenul de prescripție! Se fac că nu văd articolul 2.517 care prevede acest termen, care a fost prevăzut în lege, care chiar scrie: conform Codului Civil, care se aplică! Judecătorul trebuie să aplice toate legile, pentru că nu le aplică am băgat în corpul legii ca să îl vadă, să nu poată să spună că nu a știut despre el! Nu am înțeles ce slăbire a legislației de integritate… Codul trebuia respectat, singura chestiune: obligi judecătorii să vadă ceea ce nu vor să vadă!“, a spus Eugen Nicolicea.

În fine, PMP-istul Corneliu Bichineț a punctat faptul că partidul său nu are prea mulți primari în țară și nu poate fi suspectat de vreo înțelegere sau de vreun protecționism exagerat, dar pentru că în timpul vieții a fost și consilier local și consilier județean, e foarte multă muncă în postura de ales local.

„Responsabilitatea pe umerii primarilor este grozavă! Toți cei care am trecut prin alegeri știm că un partid fără primari are șanse mici la alegerile parlamentare! De aceea, în atitudinea noastră, a parlamentarilor, față de aleșii locali, trebuie să avem în vedere importanța muncii acestora. Știți că, în primării și în CJ-uri, datorită fricii foarte multe proiecte sunt întârziate! Nici primarii nu au curaj să meargă mai departe, pentru că în țară s-a produs o vânzoleală! (…) Este un fel de prigoană asupra primarilor, nu știu dacă așa de mare, știu că a fost în legislatura trecută asupra parlamentarilor și mulți au căzut“, a spus Corneliu Bichineț.

Deși, proiectul a picat la vot în Camera Deputaților, verdictul final îl va da Senatul, în calitate de for decizional.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *