Ales președinte al USR-PLUS, Cioloș DEMISIONEAZĂ din Parlamentul European și NU vrea să intre în guvern dacă partidul revine la guvernare

Dacian Cioloș a declarat, vineri seară, după ce a câștigat poziția de președinte al USR-PLUS, că nu va accepta revenirea în coaliția de guvernare cu Florin Cîțu premier.

Știți poziția USR-PLUS până acum, nu cred că această poziție se va schimba. Putem intra într-o coaliție cu PNL și UDMR, dar nu cu Florin Cîțu premier. Vom vedea ce își dorește PNL, pentru că nu e clar ce își dorește. Vom aștepta rezultatul moțiunii de cenzură, nu avem ce discuta fără să știm rezultatul. Toate opțiunile sunt pe masă, mai puțin cea cu Florin Cîțu premier.”, a spus Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș, noul președinte al USR PLUS, afirmă că nu dorește să ocupe o funcție în executiv chiar dacă partidul pe care îl conduce ar reveni la guvernare.

Eu nu-mi doresc să intru în Guvern. Vreau să mă ocup de partid. Vom vedea cine va intra în guvern la momentul respectiv. Vor fi discuții pe care le vom avea în Biroul Național. Dar din punctul meu de vedere echipa va rămâne unită, nu vor exista diferențieri”, a declarat Dacian Cioloș, în prima conferință de presă după alegerile interne.

Dacian Cioloș, noul președinte al USR PLUS, anunță că va renunța în 2023 la această funcție, pentru ca partidul să se pregătească de alegerile prezidențiale din 2024 cu o conducerea aleasă în urma unei evaluări a parcursului din perioada 2021-2023.

O să propunem și modificarea statutulu in acest sens, dar chiar dacă statutul nu va fi modificat, în 2023 eu îmi voi depune mandatul, pentru că mi se pare important să avem o discuție așezată, să tragem niște discuții după ce vor trece doi ani, înainte de alegerile din 2024. Obiectivul nostru este să câștigăm aceste alegeri, să oferim românilor o alternativă viabilă”, a declarat Cioloș.

Noul președinte al USR PLUS a precizat că se va ține de cuvânt și se va retrage din fruntea Grupului Renew din Parlamentul European, pentru a se ocupa de partid.

Voi merge zilele următoare, pentru că am lucruri de clarificat și acolo. Am spus că dacă voi fi ales președintele partidului voi renunța la poziția de președinte al Grupului Renew și asta voi face. Săptămâna viitoare voi merge să informez și pe colegi legat de aceste concluzii și evident că voi fi prezent aici, alături de colegi, la orice discuții și negocieri”, a mai precizat Cioloș.

Dacian Cioloș afirmă, în prima declarație după câștigarea alegerilor pentru președinția USR PLUS, că partidul trebuie să-și propună câștigarea alegerilor prezidențiale din 2024.

Vreau să le mulțumesc colegilor din partid care au votat în număr foarte mare. Am dovedit că putem avea maturitate și înțelepciune să ducem la bun sfârșit un proces democratic, cu toate dificultățile. Participarea masivă la vot arată că cei care s-au înscris în USR PLUS cred în acest proces al fuziunii și îl validează. Vom avea multe de făcut, dar este un pas important al fuziunii de factor. Rezultatul arată că nu există falii între foști USR-iști și foști PLUS-iști și vom putea lucra împreună. Este un mesaj pe care îl receptăm și la nivelul conducerii. Am avut și sesizări, și plângeri. O parte au fost clarificate de comisia electorală, altele urmează să fie clarificate. Este important ca membrii noștri să aibă încredere că un astfel de proces electoral se poate desfășura în condiții bune. Pe viitor mi-aș dori să avem cât mai multe ocazii ca membrii de partid să participe la deciziile pe care le luăm. Cerem transparență, onestitate, cu atât mai mult trebuie să dovedim în partid. Avem nevoie să întărim acest partid și e important ca cei care au făcut acest pas să se înscrie în USR PLUS să se simtă ei înșiși bine în acest partid și să-i poată convinge și pe ceilalți să vină alături de noi. România are nevoie de reformă, de modernizare și USR PLUS va avea un rol important de jucat până în 2024. Trebuie să ne propunem câștigarea alegerilor prezidențiale și alături de acestea și celelalte alegeri”, a mai declarat Cioloș.

Dan Barna a anunțat că pune presiune pe Cioloș și îi transmite că USR-PLUS trebuie să câștige, în 2024, atât președinția României, cât și alegerile parlamentare.

USR-PLUS e un partid viu, dinamic, în care democrația funcționează. E multă supărare și dezamăgire în echipa celor care m-au susținut. Rămânem același partid vertical. Am preluat un partid cu 1.000 de membri și 50 de filiale, azi avem peste 50.000 de membri, e un bilanț absolut remarcabil. Acest rezultat nu mă bucură. Îi mulțumesc lui Dacian Cioloș pentru fuziunea a fost decizia corectă. Acest partid, în 2024, va da președintele României și va fi principalul partid de guvernare. Pun pe umerii colegului meu asta și îi spun că rămân în acest proiect.”, a spus Dan Barna.

Dacian Cioloş a fost ales preşedinte al USR PLUS în urma votuluI online, învingându-l pe Dan Barna, la diferenţă de câteva sute de voturi, relevă primele date furnizate după încheierea scrutinului. Conform anunţului oficial, Cioloş a primit 19.603 voturi, iar Dan Barna – 18.908 voturi.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.