ALERTĂ sanitară pe litoral: Apa mării, CONTAMINATĂ cu bacterii periculoase

Direcția de Sănătate Publică Constanța a publicat o avertizare legată de calitatea apei din Marea Neagră. În anumite zone, apa este contaminată cu bacterii periculoase care pot provoca probleme grave de sănătate, mai ales copiilor. DSP Constanţa a publicat raportul privind monitorizarea calităţii apei de îmbăiere de-a lungul litoralului. Potrivit datelor, scăldatul este permis în toate stațiunile, deşi parametrii indică faptul că s-a confirmat concentrații mari de Escherichia coli şi enterococi, în unele zone din Mamaia, Constanţa, Eforie şi Costineşti, adică exact acolo unde este aglomeraţia cea mai mare.

Parametri de analiză pentru bacteriile periculoase din apa de de mare sunt:

Escherichia coli / 100 ml
Excelent – 250
Bună – 500
Satisfăcătoare >500
Enterococi / 100 ml
Excelent – 100
Bună – 200
Satisfăcătoare >200

Plajele cu cele mai mari concentrații de E. coli:
Zona Eforie Nord – Plaja Belona – 234
Zona Eforie Nord – Plaja Debarcader – 195
Zona Costinești – Plaja Forum – 77

O unitate a fost depistată în apa mării din zona plajei Delfin din Năvodari și până la plaja Enigma din Mamaia, Vadu, plaja Tabăra Azur Eforie, Luminița.

În ceea ce privește Enterococii, în „top“ sunt plajele:

Zona Eforie Nord – Plaja Belona – 58
Zona Vadu – 41
Zona Eforie Nord – Plaja Debarcader – 33

Turiștii sunt sfătuiți să ocolească plajele unde există concentraţie ridicată de astfel de microorganisme și să nu înghită apa mării. Ingerate, aceste bacterii pot provoca infecţii ale aparatului digestiv, mai ales la copii, ce se pot manifesta prin senzaţie de rău, vărsături, diaree şi chiar febră. În cazul în care, totuşi, se întâmplă să înghiţiţi apă de mare, primul sfat este ca, imediat, să beţi foarte multă apă potabilă. Igiena mâinilor este, de asemenea, foarte importantă, chiar și la malul mării.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *