ALERTĂ alimentară, pipote CONTAMINATE cu Salmonella: Penny a retras produsul. Pro Consumatori anunță NEREGULI grave la procesul de retragere

Rețeaua de magazine Penny anunță retragerea pipotelor de pui congelate de 500 de grame, precum și a ficcatului de pui congelat, 1000g, ca urmare a evidențierii prezenței Salmonella enteritidis. Compania poloneză Copanex a decis rechemarea produsului „Pipote de pui. Produs congelat. 500g, toate loturile, EAN: 7896589533311”, precum și a produsului „Ficat de pui. Produs congelat. 1000g. Origine: Polonia, Lot: 021121, Data de productie: 17.08.2021, Data de expirare: 17.02.2023, EAN: 5994229001731”.

Compania a inițiat retragerea produselor ca urmare a evidențierii prezenței Salmonella enteritidis la unele dintre loturile analizate. Persoanele care au achizitionat acest produs sunt sfătuite să nu îl consume, ci să îl distrugă sau să îl aducă înapoi în oricare magazin Penny. Contravaloarea va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, organizație de utilitate publică, statut obținut prin H.G. nr. 1106/2005, organizație cu activitate neîntreruptă de peste 31 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor (www.apc-romania.ro), membru în Organizația Europeană a Consumatorilor din anul 2005, singura organizație de consumatori din România calificată să introducă acțiuni în justiție în baza Directivei nr. 1828/2020 privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor (https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/romania_country_fich_en_2.pdf), a luat act cu îngrijorare de frecvenţa alertelor alimentare de pe site-ul ANSVSA cu privire la retragerea de la comercializare a unor cantități mari de carne de pasăre. Totodată, ne îngrijorează absenţa unor informații utile pentru consumatori din conținutul acestor notificări, astfel:

  1. La nota de rechemare din data de 2 decembrie 2021 referitoare la produsul congelat „pipote de pui” din Polonia distribuit de SC Copanex SRL şi comercializat de lanțul de magazine Penny, am constatat următoarele:
  • sintagma toate loturile este neclară pentru consumatori, fapt care încalcă regulile cu privire la trasabilitatea acestui produs;
  • sintagma „ca urmare a evidențierii Salmonela enteritidis la unele dintre loturile analizate” ridică un mare semn de întrebare cu privire la felul în care ANSVSA monitorizează   carnea de pasăre infestată cu Salmonela enteritidis;
  • între data afișării pe site-ul ANSVSA a notei de rechemare de la consumatori, respectiv 2 decembrie 2021,  şi data de început a procesului de rechemare așa cum apare pe acest document, respectiv 27 noiembrie 2021, există o diferență de 7 zile, aspect ce constituie o încălcare a legislației din domeniul siguranței alimentare şi, totodată, a condus la punerea în pericol a sănătății şi vieții consumatorilor care au consumat acest produs, necunoscând faptul că este infestat cu bacteria Salmonela enteritidis;
  • pe nota de rechemare a produsului nu apare o listă cu magazinele în care s-a comercializat acest produs, lucru la fel de grav din perspectiva respectării regulilor referitoare la trasabilitatea produsului și a eficacității măsurilor de prevenție în astfel de situații.
  1. La nota de rechemare din data de 22 noiembrie 2021 cu privire la produsul „pulpe întregi cu o porțiune de spate atașată” produs de SC Cedrob SA din Polonia, distribuit de SC Gama Vest Trade SRL din Arad am identificat următoarele neconformități:
  • pe nota de rechemare nu se menționează faptul că este vorba de un produs congelat;
  • pe nota de rechemare nu apar informații cu privire la atenționarea consumatorilor să nu consume produsul având în vedere implicațiile la adresa sănătății și vieții consumatorilor a bolii salmoneloză generată de bacteria Salmonela enteriditis, respectiv faptul că poate provoca afecțiuni grave stomacale sau intestinale;
  • pe nota de informare nu apare o adresă de email/un număr de telefon prin intermediul cărora consumatorii să obţină informații suplimentare cu privire la acest produs infestat cu bacteria Salmonela enteriditis, ci numai o adresă poștală, fapt care blochează orice dialog pe tema prevenției.

Astfel de deficienţe grave în procesul de prevenție gestionat de ANSVSA cu privire la ţinerea sub control a bolilor provocate de bacterii arată ineficienţa acestei instituții în a monitoriza alimentele din punctul de vedere al siguranței alimentare, ca parte a siguranței naționale, transmit cei de la Asociația Pro Consumatori.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.