Alegerile parlamentare ar putea fi AMÂNATE. PSD-iștii se tem că „Iohannis va folosi toate pârghiile”

Judecătorii Curții Constituționale au publicat, miercuri, motivarea deciziei potrivit căreia Parlamentul are dreptul să stabilească data alegerilor parlamentare. În cuprinsul deciziei, Curtea Constituțională spune că legea criticată este constituțională în raport cu criticile formulate, astfel că după intrarea în vigoare a legii, își încetează de drept efectele Hotărârea de Guvern prin care s-a stabilit pe 6 decembrie data alegerilor parlamentare.

Prin urmare, Hotărârea Guvernului nr.744/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.816 din 4 septembrie 2020, deşi emisă cu respectarea legii în vigoare la data respectivă [art.6 alin.(2) din Legea nr.208/2015], îşi încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a legii criticate”, se arată în motivarea CCR.

Pentru intrarea în vigoare a legii, este nevoie ca ea să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial. Cum legea prevede că „data alegerilor se fixează cu cel puțin 60 de zile înainte de scrutin”, nu mai este posibil ca data alegerilor să rămănâ 6 decembrie în cazul în care legea va intra în vigoare.

Senatorul PSD Lucian Romașcanu a declarat miercuri că „amânarea alegerilor parlamentare este o eventualitate din ce în ce mai apropiată”, în contextul în care România a depășit miercuri pragul de 4.000 de noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore. De altfel, PSD-iștii au invocat chiar recent că vor dori amânarea alegerilor doar dacă vom depăși 4.000 de infectări pe zi, iar acest prag a fost depășit chiar astăzi.

Legea care spunea că Parlamentul poate decide data alegerilor a fost validată de Curtea Constituțională, dar nu este promovată de către președintele Klaus Iohannis. Mă tem că domnul președinte va folosi toate pârghiile care îi stau la dispoziție pentru amânarea acestei legi cât de mult se poate (…). Cu aceste cifre, ne gândim că amânarea alegerilor parlamentare este o eventualitate din ce în ce mai apropiată”, a spus Romașcanu.

Reacția Guvernului

Şeful Cancelariei premierului Ionel Dancă a declarat, referitor la motivarea CCR pe alegerile parlamentare, că urmează o analiză legată de „căile de urmat”.

Hotărârea Guvenului este în vigoare în momentul de faţă şi tot calendarul aferent organizării alegerilor pentru data de 6 decembrie. Am văzut motivarea, aşa cum a fost publicată. Urmează să facem o analiză asupra acestui conţinut şi să decidem care sunt căile de urmat”, a afirmat Ionel Dancă, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *