Alegerile locale, în prag de AMÂNARE. Dobre (PRO România): „Ar trebui organizate DUPĂ luna septembrie”

După ce au vorbit până în ultimul moment despre alegerile anticipate, liderii politici au trecut, în contextul stării de urgenţă, la discuţii informale despre posibilitate amânării nu doar a alegerilor locale din iunie, ci şi a alegerilor parlamentare de la sfârşitul anului. Totodată, mai multe ţări europene au anunţat că amână alegeri din cauza crizei generate de pandemia de coronavirus. La nivelul Guvernului, a PNL şi între liderii de partide există consultări informale despre posibilitatea aplicării unei asemenea măsuri şi în România.

Dacă premierul Ludovic Orban a anunţat deja că amânarea alegerilor locale este o variantă luată în calcul, în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus, discuţiile despre o posibilă amânare a alegerilor parlamentare sunt la început. Scenariul luat în calcul este acela al amânării ambelor tipuri de alegeri pentru începutul anului viitor, adică februarie-martie 2021.

CITEȘTE ȘI:

Printre primii lideri politici care au solicitat amânarea alegerilor locale a fost președintele PRO România, Victor Ponta, care a propus luna septembrie. Colegul său de partid, coordonatorul organizației județene a PRO România, deputatul Mircea Titus Dobre, ne-a explicat raționamentul.

„Alegerile locale nu depind de Constituția României, alegerile parlamentare sunt stipulate în Constituție. Dar, pentru că avem aceste alegeri locale, cred că ar trebui amânate pentru toamna anului 2020, asta bineînțeles dacă se mai restrânge acțiunea acestei epidemii. Cred că alegerile locale trebuie organizate după septembrie 2020. Exclus să se mai desfășoare așa cum a fost discuția de la Guvernul României cu toate partidele și cu premierul Ludovic Orban, respectiv data de 28 iunie. Este foarte simplă explicația: ca să fie organizate pe 28 iunie, trebuie să dăm în spate 60 de zile – 30 de zile pentru partea de campanie, adică 28 mai și alte 30 – precampania la sfârșitul lunii aprilie. Nu se poate face așa ceva. Trebuie să terminăm cu aceste lupte politice și pe funcții politice și să ne concentrăm pe bătălia pe coronavirus. Pe asta trebuie să se concentreze guvernul și să îndrepte toate resursele financiare ca să ieșim cu toții bine din această epidemie”, a spus deputatul Dobre, pentru TOMIS NEWS.

Pe lângă PRO România, UDMR propune amânarea alegerilor locale cu șase luni, până în luna octombrie, considerând că prioritățile momentului sunt sănătatea populației în contextul pandemiei de coronavirus și salvarea economiei. Președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, că, din punctul său de vedere, în iunie nu pot fi organizate alegeri locale în România în condiții normale. Acesta a subliniat că în momentul de față nu există altă soluție decât să fie respectate indicațiile specialiștilor și deciziile autorităților în lupta contra coronavirus. Hunor a afirmat că alegerile parlamentare vor putea fi organizate la sfârșitul lunii noiembrie, dar este prematur să se discute acest subiect, în condițiile în care toată lumea ar trebui să se concentreze pe limitarea efectelor pandemiei.

De interes:

BILANȚ CORONAVIRUS: 29 de cazuri noi în România. La Constanța: 15 persoane confirmate POZITIV

Măsurile de combatere a coronavirus lovesc în… navigatori. SLN: „Companiile de navigație au SUSPENDAT pentru 30 de zile orice schimb de echipaj!”

Apelul Băncii Naționale a României: „Nu vă înghesuiți la bancomate. Avem suficient cash!”

APMC: Intră în carantină TOATE NAVELE care vin în Portul Constanța din zonele de risc

ANPC propune PLAFONAREA PREȚURILOR produselor de strictă necesitate

RAEDPP: „Cei care au majorat prețurile în piețe nu sunt producători locali. Sunați la ANAF!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *